Krv’de Öğretmenlik Okuyanlar 5 Aylarını Okulda Geçirecek

Krv’de Öğretmenlik Okuyanlar 5 Aylarını Okulda Geçirecek

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalye (KRV) eyaleti öğretmen adaylarının üniversiteden sonra sınıfa öğrencilerin karşısına çıktıklarında daha tecrübeli olmalarını sağlamak için daha evvel aldığı kararı hayata geçiriyor. Buna göre öğretmen...

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalye (KRV) eyaleti öğretmen adaylarının üniversiteden sonra sınıfa öğrencilerin karşısına çıktıklarında daha tecrübeli olmalarını sağlamak için daha evvel aldığı kararı hayata geçiriyor. Buna göre öğretmen adayları 2015 yılından itibaren 5 ay boyunca kendilerine bildirilen okulda derslere katılarak tecrübe kazanacak. Bu süre içerisinde adaylar toplam 70 saat bizzat kendileri ders anlatacaklar. Öğretmen adayı beş ay boyunca haftanın dört günü okulda olacak, diğer günü ise üniversitede okuldaki zamanına yönelik alacağı destek dersi şeklinde gerçekleştirilecek.

2009 yılındaki öğretmen yetiştirme yasasına göre ve KRV Eğitim bakanlığı ile üniversitelerin imzaladığı 2010 anlaşmasına göre Praxissemester olarak adlandırılan bu uygulama 'Master' öğrencilerinde uygulanacak. Her yıl 15 şubat ile 15 eylül tarihlerinde başlanabilecek olan Praxissemester ikinci sömestr öğrencileri için geçerli olacak.

Eğitim ve Öğretim Birliği Sendikası'nın (VBE) düzenlediği Almanya Öğretmenler kongresine katılan Eğitim bakanı Sylvia Löhrmann konuyu "Bu yeni format ile öğrencilere yeni imkanlar açıyoruz. Daha üniversitede iken öğretmenlik mesleğinin gerçekleri ile yüz yüze gelmelerini ve öğretmenlikten beklentileri ama aynı zamanda da bu uzun mesleğin güzelliklerini tanımalarını istiyoruz. KRV bu şekilde onlarca yıldır öğretmenler pratikten yoksunlar eleştirisine cevap mahiyetinde hareket etmiş oldu." şeklinde değerlendirdi.

Löhrmann, bu uygulamanın öğretmen yetiştiren tüm üniversitelerde uygulanacağını söyledi.

Diğer taraftan VBE genel başkanı Udo Beckmann federal hükumete ve Eğitim Bakanları Kurulu'na (KMK) seslenerek engelli çocukların okulda yalnız bırakıldıklarını ve bu konuda yetersiz bir gayret olduğu eleştirisini yöneltti. Beckmann, siyasilerin konuşmaları kamuoyunda inklusion ve dijital medya konusunda yüksek beklenti oluşturduklarını ama okulda bu konuda öğretmenleri desteksiz ve yalnız bıraktıklarını söyledi. Beckmann federal ve eyalet hükumetlerinin eğitim konusunda işbirliği içerisinde çalışmaları çağrısı yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.