Krediler mikro, umutlar 'makro'

Krediler mikro, umutlar 'makro'

Türkiye Grameen Mikrokredi Programı kapsamında, 62 kentte hiçbir teminat ve kefil istenmeden 2003'den itibaren 128 milyon lira kredi verilen 55 bin kadının aile ekonomilerine katkısı sağlandı.

Geçen yıl 13 bin 700 kişiye 46 milyon lira kredi verilen program kapsamında, 2012'de ayda 1 lira karşılığında kadınlara kaza sigortası yapılacak.

TGMP Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk verdiği çeklerle 18 Temmuz 2003'de Diyarbakır'da başlayan uygulama her geçen yıl yeni kentlerde açılan şubelerle daha fazla kadına umut oluyor.

Hiçbir teminat ve kefil istenmeden güvene dayalı destekler kapsamında 55 bin kadına 128 milyon lira destek sağlanan uygulama, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı öncülüğünde kentlerdeki valilikler işbirliğiyle 62 kentte 82 şubeyle sürdürülüyor.

Kadınların bakkal, terzi, kuaför, kafe, camcı, kasap, mermer dükkanı gibi iş yerleri açmasının yanı sıra hayvan, sebze ve meyve, halı, hayvan yemi, biber ve boyacılık malzemesi alım satımı gibi farklı çok sayıda işlerde kullandığı kredilerin oranı 500 liradan başlayarak 10 bin liraya kadar ulaşıyor.

Mikro Sigorta

TGMP Ankara Bölge Müdürü Esat Akgül, yaptığı açıklamada, 2012'deki temel hedeflerinin Türkiye'nin tüm illerinde mikrokredi şubeleri açmak ve daha çok girişimci kadına ulaşmak olduğunu söyledi.

Mikrokredi işlemlerinde, beş kişilik grup dinamiği uygulandığını, kişinin beyanı dışında evrak istenmediğini, teminat ve kefalet aranmadığını anlatan Akgül, şunları kaydetti:

''İcra ve mahkemeye asla müracaat edilmemektedir. Mikrokredide 'ne kadar aza sahipsen, o kadar fazla önceliğin vardır' anlayışı hakimdir. Verilen kredilerde yüzde 100 geri dönüş oranı sağlanmakta.

Türkiye'de mikrokredi şubeleri, kişi veya kuruluşlardan sağlanan bağışlarla ilgili kanun çerçevesinde sağlanan fonlar kullanılarak oluşturulmaktadır.

Mikrokrediye ilgi nüfus yoğunluyla doğru orantılıdır. Geçtiğimiz günlerde 500 lira destekle başlayan bir üyemize 10 bin lira kredi verildi. Bugüne kadar 62 kentte hiçbir teminat ve kefil istenmeden 128 milyon lira kredi verilen 55 bin kadın hayata daha umutla bakmaya başladı.

Ayrıca, mikro sigorta adıyla yeni bir uygulama başlatıyoruz. Bu sigorta kapsamında üyeler ayda 1 lira vermek suretiyle her türlü kaza, ölüm, özürlülük ve doğal afete karşı 10 bin liraya kadar sigortalanacaklar.''

TGMP Zonguldak Şubesi Müdür Yardımcısı Recep Alkan ile görevli Selvi Yanık da kadınları mikro sigorta uygulaması konusunda bilgilendirdiklerini belirterek, kentte 645 üyelerine kredi hizmeti verdiklerini kaydetti.

Kredinin umut olduğu kadınlar

Kilimli beldesinde kırtasiye dükkanı sahibi 3 çocuk annesi Ayşin Şahin (32), 2 yıl önce iş yerini açmasının ardından peşin parası olmadığı için yeni ürün almakta zorlandığını, mikrokrediden aldığı desteğin imdadına yetiştiğini söyledi.

Kefilsiz, senetsiz ve teminatsız para verildiğini duyunca ilk önce şüphe duyduğunu anlatan Şahin, ''Ödemelerin küçük miktarda olması büyük avantaj.

Yeni açtığım dükkana o dönem aldığım kredi olmasaydı, yeterli ürün alamazdım. Mikrokredi sayesinde önemli mesafe katettim. Şu anda çekebileceğim kredi oranı 2 bin liraya yükseldi. Aile bütçemize önemli katı sağlıyoruz, başarılı olmak da kendimize güvenimizi arttırıyor'' dedi.

Kız kardeşleriyle birlikte kafe işleten Canan Aydın (37) ise, iş yerlerini büyütmek için kaynak aradıkları sırada mikrokredi uygulamasından faydalandıklarını söyledi.

Uygulamaya katılanların hepsiyle aile gibi olduklarını ifade eden Aydın, mikrokredi yöneticilerinin en zor dönemlerde kendilerine hep destek verdiğini kaydetti.

Zücaciye dükkanı sahibi Tülay Aydın da, işlerini mikrokrediden aldıkları küçük desteklerle büyüttüğünü, ihtiyaç duydukça da kredi çekmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.