Kredi kartıyla vadeli altın alma caiz değil

Kredi kartıyla vadeli altın alma caiz değil

Prof. Dr. Ahmet Yaman, “Devlete verilen vergiler zekat yerine geçmemektedir. Kredi kartı ile satın alınan bir altının caiz olmadığı konusunda görüş birliği oluşmuştur" dedi

19 yıl aradan sonra 15-18 Ekim tarihleri arasında Konya'da 2'ncisi düzenlenen İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nin sonuç bildirgesi Konya Ticaret Odası'nda (KTO) düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya İslam Ticaret Hukuku Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, İslam Ticaret Hukuku Kongresi Yürütme Kurulu'ndan Prof. Dr. Ahmet Yaman, Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Ali Deresoy, Lokman Koyuncuoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Necmeddin Güney katıldı.

Toplantıda konuşan İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nin Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit, Konya'da 2'ncisi düzenlenen İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nin önemine değinerek Konya'nın gelişimi için önemli kongrelerden biri olduğunu söyledi. Bayyiğit konuşmasına şöyle devam etti : "İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nin 2'incisini Konya'da gerçekleştirdik. Kongremiz yüksek bir katılımla teveccüh buldu. Gerek bilim adamları, gerekse uluslararası diplomatlar tarafından ilgi ile takip edildi. Kongremizi takip ederek kanallarında saatlerce bizlere vakit ayıran ve gazetelerde haberimizi yapan basınımızı da unutmamak gerek. Bütün dünyada ki bilim insanları, ilim adamları ve diplomatlar kongremize katılarak işbirliği yaptılar. Az sonra açıklayacağımız sonuçlar hem İslam alemini hem de tüm dünyayı yakından ilgilendirmektedir. Zekattan tutun birçok konu üzerinde istişare yaptık. Bazı konularda ittifak yaparken bazı konularda oy çoğunluğuna karar kılınarak sonuçlara ulaştık. Kongrenin Konya'da yapılması bizler için oldukça sevindirici bir durum. Hem İslam alemini ilgilendiren hem de dünyayı ilgilendiren sonuçları Konya'da yapılan kongre ile elde ettik. Yurt dışından birçok insan kongre için gelerek Konya'yı tanımış oldu. Bundan dolayı İslam Ticaret Hukuku Kongresi Konya'nın gelişimi açısından önemli. Bugün az sonra açıklayacağımız sonuçları sitemizden de yayınlayacağız. İlerleyen günlerde de gerçekleştiren kongremizin bütün oturumlarının videosunu sitemize koyacağız. Hem ülkemizde ki insanlar hem de dünyadaki insanlar kolayca erişebilecek "

İTTİFAK İLE SONUÇLARA ULAŞTIK

Sonuç bildirgesini açıklamak üzere söz alan İslam Ticaret Hukuku Kongresi'nin Yürütme Kurulu'ndan Ahmet Yaman da, "Kongremizde ulaşılan sonuçlara hem oy çoğunluğu ile hem de bazı konularda yapılan ittifak sonucunda karar kılındı. Kongremizde 5 oturum yapıldı. 5 oturumda Borsa, Sigorta, Zekat, Faiz ve Yeni Ticari Uygulamalar gibi konularda sonuçlara ulaştık. Yeni Ticari Uygulamalar oturumunda, ağ pazarlaması'nda sadece mal ve ürün satışının olduğu zaman caiz iken sisteme kişi kazandırılması zorunlu olduğu zaman caiz olmamaktadır. Zekat oturumunda ise birçok konuda sonuca vardık. Mesela devlete verilen vergiler zekat yerine geçmemektedir. Faiz oturumunda ise banka kartlarında faiz olmaması durumunda meşrudur. Yani bir kişi faiz içermeyen ve karz esasına dayanan bir kredi kartı çıkartabilir. Kredi kartı ile satın alınan bir altının caiz olmadığı konusunda görüş birliği oluşmuştur " dedi. Yaman konuşmasına şöyle devam etti: "Faiz oturumda hisse alım satımı konusunda açığa ve marjlı satışın caiz olmadığı sonucuna vardık. Vadeli döviz ve emtia işlemlerinde kaldıraçlı forex işlemleri ve döviz türev işlemleri faiz içerdiğinden dolayı caiz değildir. Sigorta oturumunda ise ticari sigorta, alacakların sigortalanması, bitkisel ürünler ve hayvan hayat sigortası, hayat sigortası, bireysel emeklilik sigortası ve kaza ile hasar sigortasının bazı konular dışında caiz olarak sonucuna varılmıştır" ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum