Kredi kartı kullanımıyla ilgili yeni karar

Kredi kartı kullanımıyla ilgili yeni karar

Ekonomi için 3 yıllık yol haritasının detaylarında enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve dalgalı döviz kuru uygulamasının sürdürüleceği hedefleri yer alıyor. Ayrıca bu yol haritasında önümüzdeki dönemde hayatımızı değiştirecek birçok karar da var.

Enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve mali disiplin programın ana hedefleri arasında yer alıyor. Ayrıca programda hayatımızı etkileyecek birçok yeni düzenleme de var. Bunlardan biri kredi kartı kullanımının uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmesi. Bu sayede kredi kartı kullanımının parasal istikrara ve tüketim talebine olumsuz etkisi azaltılacak. Geçmişte kredi kartı kullanımını kısıtlamak için asgari ödeme ve kullanım limitleri yükseltilmiş, taksit sayısı düşürülmüştü.

ÜRE TESİSİ KURULUYOR

Programdaki önemli detaylardan bir tanesi de cari açığı düşürmek için Sakarya’da bulunan doğalgazın gübre üretiminde kullanılacak olması. Sakarya’da bir üre tesisinin kurulmasıyla yerli doğalgazın katma değeri artırılacak. Programın başka bir bölümünde Türkiye Varlık Fonu ve özel sektörün gübre ve petrokimya alanlarında yeni yatırımlar yapacağı belirtiliyor. Bu üre tesisinin Varlık Fonu tarafından kurulması da ihtimal dahilinde.

ÜLKE İÇİNDEKİ ULUSLARARASI YAPIMLAR DESTEKLENECEK

Programda döviz kazandıracak projelerden bahsederken Türkiye’nin bir film yapım merkezi olması için uluslararası yapımların destekleneceği de ifade ediliyor.

OKS’YE TES’E DÖNÜŞECEK

OVP’de tasarruf sistemi olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) fonların katılımcıların birikimleri için daha fazla değer yaratması için yeniden tasarlanacağı, devlet katkısının artırılacağı, kesintilerin sadeleştirileceği ifade ediliyor. Böylece BES’in daha cazip hale gelerek fon tutarı ve katılımcı sayısının artması sağlanacak. Ayrıca Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı da eklenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine çevrileceği de programda yer alıyor. OKS şu anda sadece çalışanların ücretlerinden kesilen paralarla devam eden bir sisteme sahip.

SİGORTA SEKTÖRÜNE İLİŞKİN KARAR

Programda sigorta sektörüyle ilgili bina tamamlama sigortasının yaygınlaştırılacağı da dile getiriliyor. Bu sayede tamamlanma riski taşıyan bazı projelerde hem inşaatçılar hem de vatandaşlar için önemli bir güvence sağlanacak. Ayrıca sigortanın oto denetim rolünün devreye sokularak inşaat kalitesinin artırılması için yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası da genişletilecek. Bu da daha sağlam ve depreme dayanıklı konutların yapılmasına katkı sağlayacak.

HALKA ARZLAR İÇİN ADIM ATILIYOR

Programın ilginç maddelerinden biri de sermaye piyasalarının sunduğu fırsatlardan şirketlerin her aşamada daha çok faydalanmasının sağlanacağı ve halka arzların artırılması için gerekli adımların atılacağı şeklinde. Bu da ekonomi yönetiminin halka arzları desteklemeye devam edeceği, sermaye piyasalarının gelişmesi için çalışacağı anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.