Kredi kartı can yakacak

Kredi kartı can yakacak

Yeni yılda kredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler geliyor

Yeni yılda kredi kartı ile ilgili yeni düzenlemeler geliyor. Kredi kartlarının hepsinin toplam limiti kişinin aylık net gelirini aşamayacak. Asgari ödeme tutarı ise yüzde 20’den 40’a yükseltilecek

Kredi kartı kullanımı ile ilgili yeni yılda yeni bir düzenleme daha yapılacak. Vatandaş gelirine göre farklı bankalardan çok sayıda kredi kartı alabiliyordu. Aylık ödeme kapasitesinin on misline kadar kredi kartı alınabilirken, şimdi bu aylık gelirini aşamayacak. Düzenleme yeni kredi kartı alımları için geçerli olacak. Fakat eski kullanıcılar için aynı uygulama yapılacak olursa çok sayıda vatandaş yüksek kredi kartı borcunu bir anda ödemeye mahkum edilecek. Asgari ödeme tutarı ise yüzde 20’den yüzde 40’a çıkarılacak.

Yeni düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bu önlemin kredi kartı kullanımının yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllarda olması gerektiğini söyledi. Alışveriş merkezlerinde, cadde ve sokaklarda kredi kartı dağıtıldığını, kapı kapı dolaşılıp vatandaşa kredi kartı verildiğini hatırlatan Mustafa Dinç, “Bol keseden kredi kartı dağıtıldığı dönem geride kaldı. Başlangıçta alınması gereken bir önlem yolun yarısındayken alınmaya çalışılıyor. Şu an 44 milyon civarında kredi kartı var, yaklaşık 10 milyon kadarı sadece asgarisini yatırabiliyor. Kartlar bu şekilde şişmişken, bu kadar borç varken tek limit uygulaması getirilmesi milyonlarca vatandaşı sıkıntının içine çekecek. Asgarisini ödeyerek gününü savmaya çalışan vatandaş artık borcunu hiç ödeyemeyecek” diye konuştu.

Uygulamanın eski kullanıcılar için değil, yeni kredi kartı alacak olanlar için düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Dinç, “Kredi kartı ile ilgili sorunun temelinde bol keseden dağıtılıyor olması yer alıyordu. Şimdi herkesin gelirine göre kredi kartı verilirse hiçbir sorun yaşanmayacak. Vatandaş şimdi kredi kredi kartını asgari ihtiyaçlarını gidermek için kullanıyor. Yeni düzenlemede gelire göre tek limit uygulaması var. Vatandaşın örneğin 2 bin TL geliri var ama cebinde toplamda 10 bin TL limitli kredi kartı var. Bu vatandaşın gelirine göre limiti nasıl düşüreceksiniz? 10 bin TL borcu olan vatandaş bir anda bu borcu nasıl kapatacak? Uygulama bu şekliyle yeni sorunları da gündeme getirecektir. Bu nedenle eski kart kullanıcıları için farklı bir düzenleme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum