Kredi kartı borcu olanları bu karar çok kötü etkileyecek!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kredi kartı kullanan vatandaşları yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Şimşek, kredi kartlarında taksit sayısına ilişkin bir düzenleme yapacaklarını belirtti. Bu konu piyasanın en çok ilgilendiği gündem maddelerinden biri oldu.
Bireysel kredi kartı bakiyesi toplam 924.7 milyar lira iken bunun 422 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu olarak görülüyor. Kurumsal kredi kartı bakiyesi ise 346.3 milyar lira ve bunun 150.4 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu şeklinde ortaya çıkıyor.
Toplam taksitli kredi kartı borçları da 572.5 milyar lira ile yarım trilyonu aşıyor.
POLİTİKA FAİZİNDEKİ ARTIŞ KART FAİZLERİNİ YÜKSELTTİ
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonrasında yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası Haziran ayından beri politika faizini yükseltiyor. Yüzde 8,5 olan politika faizi üç ay içinde yüzde 25’e ulaştı.
Politika faiz oranlarındaki bu yükseliş bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri en yüksek faiz oranının hesaplanmasında kullanılan referans faiz oranının da artmasına sebep oldu.
MERKEZ BANKASI’NIN KARARI ÖNEMLİ
Referans faiz oranı politika faizi artışından önce yüzde 0,81 iken ve kredi kartı işlemlerinde en yüksek faiz oranı yüzde 1,36 iken, Eylül ayında referans faiz oranı yüzde 2,26’ya, kredi kartı işlemlerindeki en yüksek faiz oranı da yüzde 2,81’e çıktı.
Bu hafta Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında da beklenti faizin 500 baz puan artacağı yönünde. Bu artış da kredi kartı faiz oranlarının yükselmesine yol açacak.
BİREYSELDE TAKSİTLİ KREDİ KARTININ PAYI YÜZDE 45,6
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre kredi kartlarında uygulanacak faiz ve gecikme faiz oranları artmasına rağmen özellikle bireysel alanda artışın devam ettiği görülüyor.
Haziran ayının başında bireysel kredi kartı bakiyesi toplam 721.4 milyar lira iken 8 Eylül’de 924.7 milyar liraya yükseldi. Taksitsiz bireysel kredi kartı harcamaları haziran başında 344.8 milyar liradan 8 Eylül’de 502.7 milyar liraya çıktı.
Taksitli kredi kartı harcamaları da haziran başında 368.6 milyar lira iken 8 Eylül haftasında 422 milyar liraya çıktı..
Kredi kartı harcamaları artmasına karşın bu harcamalar içinde taksitli kredi kartı harcamalarının payı Nisan sonundan itibaren azalıyor.
Nisan ortasında bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarına oranı yüzde 53,4 iken 8 Eylül itibariyle bu oran yüzde 45,6’ya indi. Bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarındaki payı 8 puanlık bir düşüş yaşadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.