Kraliçe Sonja, Ankara’da ‘çığlık’ Sergisi Açtı

Kraliçe Sonja, Ankara’da ‘çığlık’ Sergisi Açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Ankara’da bulunan Norveç Kralı V.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Ankara’da bulunan Norveç Kralı V. Harald ve eşi Kraliçe Sonja ile birlikte Norveçli ressam Edward Munch’un doğumunun 150. yılı vesilesi ile düzenlenen serginin açılış törenine katıldı.

CerModern ve Norveç Büyükelçiliği iş birliği ile açılan sergi, yirminci yüzyılın en sıradışı iki baskı ustası Edvard Munch ve Andy Warhol’u eserlerinden oluşuyor. Norveç Kraliçesi Sonja, açılış seremonisinde yaptığı konuşmada ‘‘Ne yazık ki ben Edward Munch ile tanışma şansına erişemedim. Ama Andy Warhol’la tanışma şansım oldu. Bugün sizlerle birlikte hep beraber değerli bu iki sanatçı ile tanışacağız. Çağımızın iki sanatçısını bir araya getirmeyi başaranları tebrik ediyorum. Bu duygular ve büyük bir gururla sergimizi açıyorum.’’ dedi. Kraliçe Sonja, söz konusu iki sanatçının insanların kıskançlık, aşk ve endişe gibi duygularını resmettiklerini kaydetti. Kraliçe Sonja'nın açılış konuşması boyunca Kral V. Harald'ın eşinin el çantasını tutması dikkat çekti.

Bir ay süreyle açık kalacak resim sergisi özellikle ‘Çığlık’ isimli tablosuyla tanınmış Norveçli ekspresyonist ressam Edward Munch’un doğumunun 150'nci yılı münasebetiyle açıldı. Yirmi yedi parçadan oluşan sergide, Munch’ün yüzyılın başlarında ürettiği dört taşbaskı serisi olan Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifinin baskılarının yakından incelenmesi ve 1984 yılında Warhol tarafından çok özel tekniklerle yapılan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu olarak sunuluyor. Sergi, Andy Warhol Müzesi (NY), Munch Müzesi (Oslo) ve özel koleksiyonlardan derlenmiş, şimdiye kadar çok az gösterilmiş eserlerden oluşuyor. Sergi, Türkiye’de sadece Ankara’daki CerModern’de sanatseverlerle buluşacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.