Köylerde bulgur mesaisi başladı

Köylerde bulgur mesaisi başladı

Konya Ovası'nda bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Konya'da buğday hasadının ardından yıllardır devam eden bulgur kaynatma işlemleri başladı. Bulgur kaynatan vatandaş, pilav ihtiyacını büyük ölçüde kaynattıkları bulgur ile sağlıyor

Konya'da hububat hasadının yapılmasının ardından bulgur kaynatma mesaisi de başladı. Köylüler, kurdukları ocaklar üzerinde kazanlarda imece usulü bulgurlarını kaynatıyorlar. Her yıl hem ihtiyaç hem de gelenek haline gelen buğday kaynatma işlemi buğday hasadından sonra yapılıyor. Kış hazırlıklarına başlayan köylü kışlık pilav ihtiyacını bulgur pilavı ile sağlıyor. Bölgede kış mevsiminde en çok tüketilen yiyeceği olan bulgur için evlerin önünde ateşler yakılıyor. Kazanlara konulan buğdaylar saatlerce kaynatıldıktan sonra güneşe serilerek kuruması sağlanıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur olmak üzere değirmenlere gönderiliyor. Kimi kendi mahsülününden bulgur yapıyor, kimi de komşudan bulgurluk buğday satın alıyor. Suyun az olduğu dönemde bulgurluklar, köy meydanlarındaki çeşmelerde yıkandıktan sonra kaynatılıyordu. Şimdi ise evlerin önünde hem kaynatılıyor ve hem de kuruması için çadırın üstüne seriliyor.

KAYNATILAN BULGUR DAHA LEZZETLİ

Buğday kaynatan Ahmet Karakoç, şunları söyledi: "Hasat işlemini tamamlayan köylüler, bulgurlarını kaynatmaya başladı. Ortalama her ev iki teneke buğdayı bulgurluk için kaynatıyor. Önce buğdayı 4-5 kez yıkıyoruz. Ardın ocağın üstüne yerleştirdiğimiz kazanlarda kaynatıyoruz. Her kazanın başında genellikle bir köylü kadını, kız bulunur, ateşlerde sönmeden altına odun, çeper atılır, kaynatma işlemleri sırasında buharlaşan sular yerine su ilaveleri sürekli yapılır. Kaynama işlemi de bittikten sonra kuruması için çadırın üstüne seriyoruz. En az üç gün güneş altında kalıyor. Köylüler buğdayların elenmesinde, kaynatılmasında birbirlerine yardımcı oluyor. Köyde yaptığımız bulgur hazır satılan bulgurlardan daha lezzetlidir. Atalarımızdan kalma geleneği sürdürüyoruz. Köyde tarlası olan hemen hemen her aile buğday eker günlük tandır ekmeği yiyeceğine ayırdığı buğdayın yanında bulgur yapmak için de buğday ayırır." Bulgur mesaisinin bir iki ay da sürmesi bekleniyor.

KERİM ATICI 

merhabahaber.com

11822599_10153484421363070_3544150739679308768_n.jpg

bulgur-yapimi-(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.