Köy kuyuları  yok olup gitmesin!

Köy kuyuları  yok olup gitmesin!
Bir zamanlar su şebekesinin olmadığı veya yetersiz olduğu zamanlar köylerde yaz-kış yaygın olarak kullanılan su kuyuları artık nostalji oldu.

 

Özellikle İç Anadolu'daki köylerde yoğun olarak kullanılan su kuyuları suların çekilmesi ve köylere şu sebekelerinin gelmesinin ardından tarih oldu. Kışların çetin geçtiği zamanlarda yoğun olarak kullanılan su kuyularından geriye sadece boş su yalakları ve üzeri taşlarla kapatılmış kuyular kaldı. Su kuyuları özellikle yaz dönemlerinde yayılımdan dönen küçükbaş ve büyükbaş hayvanları sulamak için sık sık kullanılırdı. Günümüzde ise hayvanlara evlere çekilen çeşmelerle sulanıyor. Büyük emek verilerek yapılan bu kuyulardan her köyde onlarca bulunuyor.

KÖYLÜ BİRLİKTE SU ÇEKERDİ

Bazı kuyuların üzerinde ise Osmanlıca yazılar bile yazıyor. Kuyuların kurumasında ise küresel ısınma ve yer altı sularınınn çekilmesi etkili oldu. Daha 10 yıl öncesine kadar yaygın bir şekilde kullanılan bu su kuyuları dinamo ile çalışıyordu. Elektrik olmadığı zamanlarda ise eşekle su çekilirdi. Köyün kadınları veya erkekleri bir araya gelerek, kışları bu kuyulardan se çekerdi. Günümüzde ise köylerde nüfusun yanı sıra eski dayanışma duyguları da azaldı..

KUYULARIN ÜZERİ KAPATILDI

Kuyuların üzeri her hangi bir üzücü olay  yaşanmaması için tenekelerle ve taşlarla sıkı bir şekilde kapatıldı. Özellikle çocuklar kuyuların üzerinde oynaması ve merak duygusuyla kuyuların içine sarkmasından dolayı kuyuların üzeri sıkı bir şekilde kapatıldı. Nostalji olan bu kuyular köylerde çocukların oyun mekanı haline geldi. Zaman zaman ise köydeki ihtiyarlarının üzerine oturduğu su kuyularının hüzünlü hikayesi yürek burkuyor. Çumra'nın Uzunkuyu ve Karapınar'ın Kayacık köylerinde bulunan su kuyuları tarih oldu.  Her iki köyde de su ihtiyacı çeşmelerden karşılanıyor. Eski kışların da yaşanmaması nedeniyle kış aylarında don olayları yaşanmıyor. Bu yüzden kuyuların da eski fonksiyonu kalmadı. Suların da tükenmesi nedeniyle kuyular artık yok olmaya yüz tutuyor. Bu kuyuların ne olacağı merak konusu. Belki günümüzde değil fakat 20-30 yıl sonra bu nostaljik kuyular mutlaka tarihi eser niteliği kazanacaktır.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

adsiz2-002.jpg

adsiz4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum