Kötü gözlük kör eder
Sıcaklıkların artması ve güneşin yüzünü tam olarak göstermesi kalp, akciğer ve tansiyona bağlı rahatsızlıkların artmasına sebep olurken, kişilerin sağlıklarını korumak için çeşitli önlemler almaları gerekiyor. Konya Dünyagöz Hastanesi Doktoru Prof. Dr. Ümit Kamış, önemli uyarılarda bulundu. Özellikle tarım bölgelerindeki işçilerde ve Afrika ülkelerinde erken yaşta katarakt görülme oranının daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Kamış, halkı güneş gözlüğü seçiminde Ultraviyole ışınlarını bloke eden, polarize filtreli güneş gözlüklerini tercih etmeleri konusunda uyardı. Yaz aylarının gelmesi ve güneşin yüzünü iyice göstermesiyle açık alanlarda vakit geçirenler güneş ışınlarının sebep olabileceği tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.
FİLTRELİ GÖZLÜK KULLANIN
Mor ötesi yani ultraviyole denilen ışınların göz sağlığı için oldukça tehlikeli olduğunu belirten Kamış, “Zararlı güneş ışınlarına karşı koruyucu olmayan güneş gözlükleri, sanıldığı gibi gözü korumaz. Karanlık ortamlarda daha çok ışın alabilmek için refleks olarak büyüyen göz bebekleri, güneş gözlüklerinin yarattığı karanlıkla birlikte büyür. Böylece, büyüyen göz bebekleri daha çok ışığı içeri alır. Ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu olmayan güneş gözlüklerini kullandığımızda, zararlı ışınlar büyüyen göz bebeklerinden göz içine daha kolay ulaşır ve buradaki doğal merceğe zarar verir” dedi. Göz içinde yer alan doğal merceğin saydamlığını yitirmesiyle katarakt hastalığının oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Ümit Kamış “Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruma bulundurmayan güneş gözlüklerinin kullanımı, göz merceğine zarar verip katarakt oluşumunu hızlandırabilir. Buna ek olarak, ileri yaşlarda ortaya çıkan ve halk arasında sarı nokta olarak bilinen makula dejenerasyonu hastalığına sebep olabilir.
MODA İÇİN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Özellikle yaz aylarında sadece moda amaçlı ve cam kalitesine dikkat edilmeyen gözlüklerin işporta tezgâhlarında satışta olduğunu belirten Kamış, “Güneş gözlükleri sıradan bir takı değil, göz sağlığı için çok önemli bir aksesuardır. Unutulmamalıdır ki kataraktın ilerlemesi durdurulamaz ve tek tedavisi ameliyattır. Dolayısıyla kişilerin güneş gözlüğü seçiminde oldukça dikkatli olmasını ve göz sağlığına tehdit oluşturacak güneş gözlüklerini kullanmamalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu. Güneş ışınlarından tam anlamıyla korunmak için standartlara uygun güneş gözlüğü kullanımının şart olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ümit Kamış, “Yazın özellikle beyaz zeminler ve parlak yüzeylerden yansıyan güneş ışığı daha fazla olduğu için gözlerimize daha çok zarar vermektedir ve güneşin gözümüze dik olarak geldiği saatlerde bu korunma ihtiyacı daha da önemlidir. Bu saatlerde ultraviyole ışınlarını bloke eden ve polarize filtreli güneş gözlüklerinin kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.