Koreli Dövüşçüler Taekgyeon Sanatını Ankara’ya Taşıdı

Koreli Dövüşçüler Taekgyeon Sanatını Ankara’ya Taşıdı

Güney Kore merkezli ve UNESCO tarafından kültür mirası olarak kabul edilip koruma altına alınmış olan tek savaş sanatı olan Taekgyeon’un ustaları Turgut Özal Üniversitesi tarafından düzenlenen bir etkinlik dolayısıyla geldikleri Ankara’ya...

Güney Kore merkezli ve UNESCO tarafından kültür mirası olarak kabul edilip koruma altına alınmış olan tek savaş sanatı olan Taekgyeon’un ustaları Turgut Özal Üniversitesi tarafından düzenlenen bir etkinlik dolayısıyla geldikleri Ankara’ya hayran kaldılar.

Pek çok ülkeyi gezdiklerini aktaran sporcular, Ankara’yı çok sevdiklerini, insanların misafirperverliği karşısında şaşırdıklarını dile getirdiler. Kısa bir gösteri sunan Koreli sporcular, Taekgyeon'un diğer tüm dövüş sanatının atası olduğunu vurguladı. Koreli dövüş ustaları, sergiledikleri gösteri ile büyük beğeni topladı.

Tekvando, karate, judo gibi pek çok dövüş sanatının atası olduğu kabul edilen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alınan Taekgyeon sanatının ustaları Turgut Özal Üniversitesi’nde bir gösteri sundu. Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin beğeniyle izlediği gösteride sporcular, geçmişi bin yıla dayanan Taekgyeon’dan pek çok figürü izleyicilerle paylaştı. Üniversitenin davetlisi olarak Ankara’ya gelen sporcular gittikleri pek çok ülkeden daha sıcakkanlı bir karlıma ve misafirperverlikle karşılaştıklarını kaydetti.

Kore Spor Federasyonu’ndan gelen Taekgyeon takımın sorumlusu Jung Man Young, “Buraya geldiğimiz için mutluyuz. Türkiye bizim kardeş ülkemiz. Hiçbir yerle kıyaslanmayacak bir misafirperverlik ve sıcaklıkla karşılaştık.” ifadelerini kullandı. Taekgyeon dövüş sanatının, saldırıdan çok koruma amaçlı olduğunu ve insan psikolojisiyle alakalı olduğunu kaydeden Man Young, “Biz elimizden geldiğince bu sanatı yaşatmaya ve diğer insanlara aktarmaya gayret ediyoruz. Türkiye’de bulunmaktan, bu sanatımızı Türk halkıyla paylaşmaktan onur duyuyoruz.” dedi. Turgut Özal Üniversitesi Kültür Şube Müdür Kenan Dağ, üniversitede 40’a yakın öğrenci kulübünün bulunduğunu, bu kulüplerin tanıtımı amacıyla Taekgyeon sanatını hem öğrencilere göstermek hem de keyifli vakit geçirtmek amacıyla etkinliği düzenlediklerini söyledi.

HASSAS NOKTALARA SALDIRI YASAKTIR

Taekgyeon hakkında bilgi veren Jung Man Young, bu dövüş sanatının gücünün diz ve kalçaların ahenk içinde esnek ve ritmik dansa benzer hareketlerden kaynaklandığını anlattı. Rakibin yüzüne, bedenine ve bacaklarına yapılan ataklar rakibin dengesini bozup düşürme amaçlı olduğunu belirten Man Young, “Taekgyeon yarışmaları esnasında bedenin hassas yerlerine veya rakibe zarar verecek ataklarda bulunmak yasaklanmıştır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.