Konya'ya vefasını eserleriyle gösterdi

Konya'ya vefasını eserleriyle gösterdi

Ömrünü araştırmaya ve yazmaya adamış Araştırmacı-Yazar Dr. Mehmet Ali Uz'a 85. yaş gününde Şükran Gecesi düzenlendi.

Gecede M. Ali Uz'un Konya kültür hayatına çok önemli eserler kazandırdığı söylenerek, kendisinin bu anlamda şehre vefa gösterdiği vurgusu da yapıldı. Konya Aydınlar Ocağı tarafından “Şeyh-ül Muharrirîn”i olarak ilân edilen Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz’a, doğumunun 85. Yılında Şükran Gecesi düzenlendi. Şükran Gecesi Öncü Sosyal Tesisleri'nde yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Programa Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz'un yanı sıra; Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Küçüködük,Türkiye Anıtlar Derneği Başkanı Av. Serdar Ceylan, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, Uz'un akrabaları, yakınları, sevenleri, dostları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Şükran Gecesinde Osmanlının son dönemlerinde yani dibe vuruşun olduğu dönemlerde Konyalılar'ın Konya'daki 3-5 ailenin etrafında kenetlendiği, kenetlenen ailelerden birinin de Mehmet Ali Uz'un ataları olduğu vurgusu yapıldı. Uz ailesinin, Osmanlı döneminin son dönemlerinden itibaren ülke için çok çabalayıp, çalışan ailelerden biri olduğu ifade edildi. Araştırmacı Yazar Dr. Mehmet Ali Uz'un da Konya tarihi ve kültürel birikimine çok katkı sağladığı dile getirildi.

ESERLERİ ÇALIŞMALARA KAYNAK OLDU

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Mehmet Ali Uz, çok çalışkan bir insandır. 85 yıllık hayatının çok önemli bir bölümünü araştırmaya vermiş, gece gündüz demeden önemli eserlerin ortaya çıkarılması için mücadele vermiştir. Mehmet Ali Uz, Anadolu Selçuklu devletine 200 yıl başkentlik yapmış Konya'ya değer katan bir şahsiyettir. Okumayı çok seven bir kişilik. Konya'mızın kültür hayatına gerçekten çok katkılar sağladı. Kendisi çok önemli eserleri bu şehre kazandırdı. Kaleme aldığı eserler, üniversitelerde ders olarak okutuldu. Mehmet Ali Uz'un eserleri, çoğu çalışmalara kaynak gösterildi.Kendisiyle gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

MEHMET ALİ UZ VEFA ADAMIDIR

Türkiye Anıtlar Derneği Başkanı Av. Serdar Ceylan, “Bir ömre kaç hayat sığar, tartışılır. Ben üstadımızın hayatından bazı çizgilerden bahsederek, konuşmaya başlamak istiyorum” dedi. Mehmet Ali Uz'un anne ve baba tarafından çok önemli isimlerin yetiştiğini dile getiren Ceylan, daha sonra şunları kaydetti: “Üstadımız, Mehmet Ali Uz hocamız, hayatını öğrenmeye ve araştırmaya adamış bir kişidir. Konya kültürüne çok önemli katkılar sunmuştur. Sayısı binleri aşan makaleler yazmıştır. Pek çok biyografi kaleme almıştır. 600'ü aşkın makalesi zaten akademik sayfalarda yayımlanmıştır. 300'ü aşkın köşe yazısı ise sadece Merhaba Gazetesi'nde yayımlanmıştır. Av. Mehmet Ali Uz'un Konya kültürüne katkı sağladığı en büyük 3 eserinden biri Konya Ansiklopedisidir. Yarım asra yakın macerası olan ansiklopedisi, okuyuculara temel bir kaynak olmuştur. Bir diğer önemli eseri de şüphesiz 'Konya Alimleri ve Velileri' eseridir. Uz'un bu eseri de bu alandaki tüm çalışmalara da kaynak olmuş bir eserdir. Hocamızın bir büyük eseri de 'Konya kültürüne hizmet edenler' eseridir. 'Vefa gösteren vefa bulur' sözü Mehmet Ali Uz hocamızın en önemli ilkelerinden biridir. Zaten kendisi de bu yüzden ilime, kültüre, irfana, tarihe katkı sağlayan ne kadar şahsiyet varsa onları bilimsel olarak araştırmış ve vefasını böyle göstermiştir. Mehmet Ali Uz hocamızın bir özelliği daha var. Bilimsel olarak araştırdığı ariflerin, alimlerin ve çok önemli şahsiyetlerin en belirgin özelliği neyse bu özelliğin üstadımızın yaşantısına da tecelli ettiğini görebiliriz. Yani hocamız sadece araştırma yapmakla yetinmemiş. Araştırdığı önemli şahsiyetlerin özelliklerini hayatına tatbik etmiştir. Ben, kendisine şükranlarımı arz ediyorum.”

ARABACI: “UZ, KONYA ŞEHRİNİN IŞIĞIDIR”

Prof. Dr. Caner Arabacı ise, “Yerli Aydın Tipi ve Gazeteciliği” başlıklı konuşmasında şunları dile getirdi: “Düşünce adamları şehirleri insanla değerlendirirler. Yâni şehir coğrafyasıyla, binalarıyla, yollarıyla şehir değildir. İnsanla şehirdir. O şehre güzelliği veren, değer veren insan unsurudur. Mehmet Ali abi bu yönüyle düşünüldüğünde Konya’yı temsil etme liyakatı olan insan unsurumuzun önemli bir lideri, ağabeyi, kültür adamı. Yazdığı eserlerinin sayısını vermek burada mümkün değil. Sadece Konya Ansiklopedisi bile onu anmaya yeter. Tabi 60 mahalleyi yazması da önemli bir unsur olarak vurgulanmalı. Yâni 85 yıllık birikimini kayda geçirmesi elbette önemlidir. Yaşayan kültürü kayda geçirmezseniz bildiğiniz gibi ölüyor. Mehmet Ali abiyi 90’lı yılların başlarında tanıdım. Konya Postası’nda çeketini çıkarmış, masaya oturmuş Akademik Sayfaları hazırlayan bir gayretli adam düşünün. Eğitimine baktığınızda, tekaüt oluncaya kadar yaptığı işlere baktığınızda gazetecilikle hiçbir alakası yok. İmam Hatip okudu ve imam olarak hayatına devam edebilirdi. Hukuk fakültesini bitirdi, hukukçu olarak hayatına devam edebilirdi. Ama o gazeteciliğe soyundu. Neden? Çünkü bir ideali vardı, bir gayesi vardı. Bu milleti yaşatan değerleri gençliğe yeniden sunulmasını düşünüyordu. Üniversitedeki hocalığının altında da bu vardı. Gazeteciliğinde de bu unsur öne çıkıyordu. Çünkü bir koro şefi gibi önem verdiği, güvendiği insanları topluyordu, davet ediyor ve onlara yazılar yazdırıyordu. Bir insan emekli olduktan sonra evinde uzlete çekilip emekliliğin tadını çıkarmayı düşünmeyde niye yeniden bir çabanın içine girer? İşte aydın olmanın gereğini burada Mehmet Ali abi bir model-örnek olarak hepimize gösterdi. Çünkü aydın kalıp sorumluluk taşıyacaksınız, eski tabirle “şehrin ışığı” olacaksınız. Topluma yön gösteren, gençliğe yol gösteren insan olarak çaba sarf edeceksiniz. “Yemek ve Hatim duasını İbrahim Tunalı Hoca’nın yaptığı Şükran Gecesi’nde, Konya Büyükşehir Belediyesi davetlilere Ahi Aşı ikramında bulundu. Programa S.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Konya Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Mevlana Müze Müdürü Ömer Faruk Türkkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve Mevlevi Postnişini Fahri Özçakıl, Dr.Ahmet Baltacı, Hattat Dr.Hasan Hüseyin Öksüz, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, hanımefendiler ve Dr. M.Ali Uz’un arkadaşları ile dostları katıldı.

HÜSEYİN BOSTAN

3-1-061.jpg

3-3-039.jpg

3-2-059.jpg

mehmet-ali-uz-(3)-001.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum