Konya'ya 542 milyon liralık cezaevi!

Konya'ya 542 milyon liralık cezaevi!

48 ilde yapılması planlanan yeni cezaevlerinden biri de Konya'ya yapılıyor. 541 milyon 142 bin liraya yapılacak olan Konya cezaevi maliyeti bakımından Türkiye'nin 9. büyüklüğü bakımından da 12.'si olacak

 

Yapımının 2017 yılında başlayacağı söylenen fakat ekonomik kriz sebebi ile ötelenen Konya cezaevi projesinin yapımına başlanıyor. Konya, 48 ilde yapılacak cezaevi arasında yaklaşık 542 milyon ile maliyeti en yüksek olan 9. olacak. Büyüklüğü bakımından da Konya cezaevi binası 48 il arasında 174 bin 995 metrekare ile 12. olacak. Ama cezaevi arsasının büyüklüğü de 1-2 milyon metrekare aralığında olacak. Yeni cezaevi Ereğli Yolu, Tatlıcak mevki civarına yapılacak. Yine yeni cezaevi kampüs şeklinde olacak ve cezaevinin içinde ibadethane ve mahkumların çeşitli sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler yer alacak.

345 MİLYON TL DENİLMİŞTİ, 541 MİLYON LİRAYA ÇIKTI

30 Aralık 2020 günü yapılan ‘Konya Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü Yapım İşi ihalesi’nin sonucunun açıklandığı öğrenildi. 712 milyon 986 bin TL yaklaşık maliyet hesaplanan cezaevi projesi ihalesi açık usülde yapıldı. 16 firmanın teklif verdiği ihaleyi rekabet sonunda 541 milyon 142 bin liraya İntaş Taahüt-Bahadır Mühendislik İş Ortaklığı aldı. 5 Ağustos günü sözleşme imzalandı. 1 hafta içinde de inşaatına başlanacağı öğrenildi. 1000 gün sürecek ve 8 Mayıs 2024’te tamamlanacak. Merhaba Gazetesi'nin daha önce yaptığı habere göre yeni cezaevinin maliyeti 345 milyon TL olacaktı.

YENİ CEZAEVİ SİLİVRİ'YE Mİ BENZEYECEK?

İddialara göre 2017 yılında temelinin atılacağı öngörülen ama atılamayan oysa çizimi yapılan ilk cezaevi projesinde Konya için Silivri tarzı örnek alınmıştı. Silivri tarzı cezaevi projesine de siyasiler karşı çıkmıştı. Bu karşı çıkışa gerekçe olarak da Konya gibi bir şehirde bu tarz bir cezaevinin hoş karşılanmayacağı gösterilmişti. Ayrıca Konya siyasileri, huzur başkenti olarak adlandırılan Konya'nın böyle bir cezaevi ile anılmasını istemediği için ilk projeye karşı çıkmıştı. Oysa inisiyatif alan bakanlık, yeni yapılacak cezaevinin kampüs halinde yapılmasını planlamıştı. Yani Konya cezaevi tartışmalara neden olan Silivri tarzını andıracak.

YÜKSEK TUTARI OLACAĞI SÖYLENMİŞTİ

Daha önce konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı tasarruf tedbirleri kapsamında cezaevi projesi çalışmalarının ötelendiğini duyurarak, şunları söylemişti: “Cezaevi projesinin bütçesi falan ayarlandı. Yüksek bir tutarı olacak. Çalışmalar hızla devam ediyor. Alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Temel atma için bir tarih verilmedi fakat tüm çalışmalar biter bitmez yapım başlayacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum