Konya'nın kalbi Derbent’le atacak

Konya'nın kalbi Derbent’le atacak

Konya'nın Türkiye'ye açılan penceresi olmak için gün sayan 4 bin 300 nüfuslu Derbent, yatırımcıların gözdesi haline geldi. Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, "Konyalılar'a rahat bir nefes aldıracağız" dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

KONYALILAR'A İLAÇ GİBİ GELECEK

Bölgeye şimdi kadar 50 milyon TL'ye yakın yatırım yapıldığını söyleyen Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, ilçenin sürekli değer kazandığını ve arsa fiyatlarının 20 katı arttığını ifade etti. Derbentli olmayanların bile ilçede arsa almak istediğini hatırlatan Acar, turizm bölgesi ilan edildikten sonra ilçede ne gibi değişikliklerin de yaşanacağını belirtti. Şehir yaşamından bunalanlar için ilçenin insanlara ilaç gibi geleceğini aktaran Acar, "Tesisin ilk etabını inşallah 2018 yılının 17 Aralık gününde tamamlayacağız. İlçede yeni istihdam kapıları aralanacak" şeklinde konuştu.

**14 yıllık süreç içerisinde ilçeye neler kazandırdınız? Büyükşehir Yasasının ilçenize katkısı oldu mu?

-Öncelikle şunu belirtmek isterim. Derbent Belediyesi'nin bir yıllık bütçesi, ilçe nüfusumuz az olduğu için 5 milyon civarında. Bu paranın büyük çoğunluğu bakıldığı zaman personel, yakıt ve çeşitli kalem giderlerine ayrılıyor. 2016-2017 yılında ilçenin aldığı hizmetlere göz atılacak olursa 50 milyon civarında bir hizmet aldığımızı görürüz. Burada aslan payı tabiki Büyükşehir Yasasına ait. Yasa, bizim gibi küçük ilçelere ciddi katkılar sağladı. Konya, yasayı uygulamada ise büyük bir başarı gösterdi. Normal bütçemiz ile yapamadığımız hizmetleri yasa ile tamamladık. 5 milyon liraya prestij yollar ve meydan düzenlemesi yaptık. Düzenlemeleri tarihi, kültürel ve turistik değerlerimize önem vererek gerçekleştirdik. Binalarımıza Selçuklu giydirmeleri yaptık. Yeni yapılan asfalt yollar için 6 milyon harcadık. 1 milyon 300 liraya istinad duvarı ve halı sahalar yaptırdık. Büyükşehir ile birlikte 350 bin TL'ye mahalle konağı yaptık.  KOSKİ ile birlikte su ve kanalizasyon çalışmaları yürüttük. Çalışmalar 7 milyona mâl oldu. 1 milyon 500 bin TL'ye mezarlıklar çalışmalarına girdik. 4 milyona su göletleri ve sulama sistemleri inşa ettik. Mülayim Ağa Düğün Salonu bitti. Salona 250 milyon liralık harcama yaptık. Toplamda 25 milyon hizmet aldık. Bizim şartlarımızdaki bir ilçeye göre 2-3 kat daha fazla yatırım aldık. Devlet Su İşleri (DSİ) ile taşkın su koruma kanallarını yaptık. 4 milyon 100 bin TL'ye bitirdik. Kanalların kenarlarına ışıklandırma ve oturma grupları yaparak; çirkin görünen ve pis kokan yerler ilçenin en güzel noktalarından biri haline gelecek. Sulamaya gerçekten önem veriyoruz. Çünkü ekonomik olarak da ilçeye ciddi katkıları var. Ekstra 6 milyon liralık bir yatırım daha yaptık. Toplamda sulamaya 10 milyon civarında yatırım yaptık.

19-1-003.jpg

İLÇEYE 48 BİN 600 TL'LİK YATIRIM YAPILDI

**Kendi öz bütçenizle ne gibi yatırımlarda bulundunuz? Kardeş belediyeler size destek çıkıyor mu?

-Belediyemize aldığımız araçları sürekli sıfırladık. Eski araçların bakımını yapmak, yakıtını karşılamak zengin işi. Biz, zengin bir belediye değiliz. Bu yüzden araçlarımızı sürekli yeniledik. Sanayi sitesi uygunsuz yerlerdeydi, toparladık ve 900 bin liraya yeni sanayi sitemizi kurduk. Kapalı araç parkı yaptık. Bu yatırıma 850 bin lira bütçe ayırdık. 250 bin liraya şehitlik yaptık fakat açılışını hala yapmadık. 200 bin liraya Göl Park'a güzel tesisler kurduk. Tüm mahallelere 2 milyon liralık parke bordür çalışması yaptık ve çalışmalar devam ediyor. Toplamda 5 milyona yakın öz bütçe ile çalışma yaptık. Bunları da 14 yıldır sıka sıka biriktirdiğimiz paralar ile yaptık. Ayrıca TOKİ ile 48 binalık bir çalışma yaptık. İlk başta üye bulmakta zorlandık. 48 üyeyi bulduk, şuan yüzlerce insan bize konu ile ilgili taleplerde bulunuyor. Derbent 6 milyonluk TOKİ hizmeti alacak. Kardeş belediyelerden aldığımız hizmetlerimiz de var. Kapalı pazar yerini Karatay Belediyesi'ne yaptırdık. 1 milyon TL civarında tuttu. Keçiören Belediyesi'nden 200-250 bin lira değerinde büyük kamyon aldık. Selçuklu Belediyesi düğün salonu ihalesi yapmak üzere ve 1 milyon 100 bin lira civarında. Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 450 bin TL'lik sentetik çim saha hizmeti aldık. İlçeye yapılan yatırımların tamamı 48 bin 600 lira tutuyor. Bir de yapılacak hizmetler var. Mesela Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ilçelere konak hizmetleri var. Bu sene içinde ilçemize de yapılacak. Göle doğru uzanan bir park ve restorasyon yapacağız.

KEÇİ ZARAR VERİYOR DENİLEREK ÜRETİM BİTİRİLMİŞ

**İlçenin ekonomisi neye dayanıyor?

-Tarım ve hayvancılık Derbent için önemlidir. İlçede yılda 10 bin ton fasulye üretiliyor. Tesis yapmış olsak, bu rakam 20 bin tona çıkar. Meyvelerimiz çok lezzetli. Çilek üretmeye başladık. Tonaj olarak yüksek değil ama lezzet olarak çilek mükemmel. Her geçen yıl üretim miktarımız artıyor. Pancar üretimi yapıyoruz. İlçemiz dağlık bir alan. Ova gibi geniş ekim alanlarımız yok. Az olan tarım alanında hem sulu tarım yapmalıyız hem de para getirecek ürünler yetiştirmeliyiz. Geçmiş yıllarda ilçede keçi üzerine ciddi kafa yorulurdu. Dağ taş küçük baş hayvan özellikle keçi ile doluydu. 1950'li yılların sonunda babamgil Konya'ya göç etmişler. Binin üzerinde küçükbaş hayvanları varmış. Düşünün bir hanede bu kadar hayvan varsa, diğer aileler de işin içine girince sayı hayli fazla olur. Ne yazık ki şimdi ilçede hayvan bulunmuyor. Keçi, ormana zarar veriyor diye bir düşünce ortaya atılmış. Ülke ekonomisine de bu düşünce ile ciddi zararlar verilmiş. Derbent, bu yüzden yani keçi yasaklandığı için nüfus olarak çok kayıp verdi. Keçi üretimi yasaklanmasaydı, nüfusumuz mevcut nüfusun 2-3 katı olurdu.

19-2-006.jpg

10 YILDIR BEKLİYORDUK

**Yıllardır bölgenin turizm alanı olması için mücadele ediyorsunuz. Yaşadığınız o sancılı süreçlerden biraz bahseder misiniz?

-10 yılın üzerinde bir zamandır Derbent'i turizm merkezi yapmak için çabalıyorduk. Başlangıçta kimse yüzümüze bir şey söylemese de, iş ciddiye alınmıyordu. Allah, yardım etti ve gerçekten önümüzü açtı. Kayak Federasyonu'ndan bir heyet geldi ve tesislerin yapılacağı noktaları inceledi. "Burası kayak için uygundur" raporu verildi. Ben, her zaman Derbent'in bu kazanımı sağlayacağına inanıyordum. Somut birşeyler lazımdı. Konya'da kayak için en uygun yer Derbent'tir denildi. Rapordan sonra fizibilite ve master çalışmalarımıza başladık. Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) bize destek verdi. Büyükşehir Belediye Başkanımızı da ikna etmek büyük zamanımızı aldı. Programı Büyükşehir Belediyesi ile ele almaya başladık. Buranın yapısı bin 900 metreden sonra ağaç olmamasına rağmen ağaç gözüküyor. Orman gözüktüğü için kaybımız oldu ve turizm ilanı gerekiyordu.

19-3-002.jpg

17 ARALIK'TA İLK ETABIN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ

**Turizm ilanı resmi gazetede yayınlandı. Bundan sonra gidişat nasıl işleyecek?

-Derbent, turizm bölgesi oldu. 1 buçuk aya yakın bir süre önce resmi gazetede turizm ilanımız yayınlandı. Süreç, yeni bir ivme kazandı. Boş durmadık. 55 milyon metrekare alanda master planımız hazır. Kendimize bir zaman belirledik. Bu yılın 17 Aralık günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile tesisin birinci etabının açılışını inşallah yapacağız. Birinci etapta; enerji nakli, çocuk kayak eğitim alanı, 2-3 katlı günü birlik tesisler var. Bunun içinde 30 milyon civarında bir maaliyete ihtiyaç var. Konya Büyükşehir Belediyemiz zaten 15 milyon TL'lik bir bütçe ayırdı buraya. Ancak biz Büyükşehir adına Spor Toto'dan 45 milyon lira talep ettik. Ne kadar alacağımızı bilmiyoruz. Ama ilk etabı belirlediğimiz zamanda bitireceğiz. Tepeye 3 kilometrelik bir teleferik projemiz var. Kalkınma Bakanlığımıza konuyu ilettik. Gündeme aldırıp, projeyi bakanlığa yaptırmak istiyoruz. Bu yıl yetişmese de illaki yaptıracağız.    

**Tesis ile alakalı yatırımcılardan başvuru aldığınız oldu mu?

-Bölgeye yatırım yapanlara yüzde 70 oranında dolaylı teşvik sağlanacak. Kayak Federasyonu'nu MÜSİAD bile birlikte Konya'ya davet edeceğiz. İş adamlarına bir seminer verilecek. Kayak turizminin ne kadar kârlı ve kazanç getiren bir sektör olduğu anlatılacak. Şuana kadar yurtdışından 3-5 kişi bizi aradı. Büyükşehir ile bu yatırımcılar arasındaki iletişimin sağlanması noktasında bir köprü olduk. Aslında biz daha bu aşamaya gelmedik. Yani bizim 1. etap çalışmamızda otel yok. Aralık'a kadar günü birlik tesis ön düşüncemiz. Bir sonraki yıl oteller illaki olacak.

19-4-001.jpg

**Tesislerin inşa edilmesi ile birlikte istihdam artar mı? Bölgenin soluğu değişecek mi?

-Derbent'in nüfusu her geçen yıl azalıyordu. Yapılan son sayımı inceledik ve azalmanın durduğunu tespit ettik.  Arsa fiyatları ilçede ciddi anlamda arttı. 14 yıl içinde arsa fiyatları 20 katı arttı. Yer bulmak da şuan zorlaştı. Derbentli olmayanlar bile arsa almaya çalışıyor. Bölge değerleniyor. Uluslararası yarışları yapabilecek bile kazanıma sahibiz ilçe olarak.  Tesislerin kurulmasının ardından insanlara yeni yeni istihdam kapıları açılacak. Derbent, sadece kışın değil yılın 365 günü aktif olacak. Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitesi, ilçede Turizm Meslek Yüksekokulu kurulmasını istiyor. Aladağ kış sporları güçlü bir lokomotif, arkasından istediğimiz kadar yükü götürür. Konya'da yoğunluk artıyor. Trafik çekilmez hale geliyor. Nerede nefes alacak bu vatandaşlar? İnsanlar aileleri ile Konya'dan yarım saat uzaklıktaki Derbent'e gelecek. Burası, toplum sağlığına ciddi katkı sağlayacak. Şehir hayatından bunalanlara ilaç olacak. Çünkü insanların kaliteli vakit geçirecekleri alanlar hayli azaldı. Arabası olmayanlar için de çalışmalar yapacağız. Talebe göre hafta içinde de olabilir gün içerisinde Konya'dan Derbent'e düzenli seferler başlatılacak. Konyalılar'dan ciddi destek bekliyoruz. Dışarıya açılmamız için önce içeride birliği sağlamalıyız.

**Hamdi Acar kimdir?

-Başkan Acar, 1960 yılında Derbent’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Konya’da tamamladı.

Lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yaptı. 1990 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde memuriyete başladı. USAM (Uygun Satış Mağazaları), Fuar, Saray İdare ve Halkla İlişkiler, Zabıta ve APK Müdürlükleri yaptı.1996-1999 yılları arasında kısa adı DERDAY olan Derbentliler Dayanışma Derneği’nin Başkanlığında bulundu. Yüzme ve satranç başta olmak üzere spor dallarıyla yakından ilgilidir. Kitap okumak ve spor yapmak en önemli hobilerindendir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.