Konyanın ilk kadın dişhekimi vefat etti

Konyanın ilk kadın dişhekimi vefat etti

Konyanın ilk kadın dişhekimlerinden Sabahat Baybaş vefat etti

Konya’nın ilk kadın dişhekimlerinden Sabahat Baybaş vefat etti. Merhume Sabahat Baybaş’ın cenazesi dün Sultan Selim Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

 

1934 doğumlu olan Sabahat Baybaş, yaşadığı Lozan şehrinde Hakk’ın rahmetine kavuştu.

Konya Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun olan ve Konya’da uzun yıllar dişhekimliği yaptıktan sonra İsviçre’ye giderek Jeon Lugon ile evlenip Lugon soyadını alan Sabahat Baybaş, geçtiğimiz gün Hakk’ın rahmetine kavuştu. Çocuğu olmayan Sabahat Baybaş, Çerkezlerin sevgili halası olarak biliniyordu. Deguf Sait Başbaş ve Guaş İsmet Baybaş’ın kızları olan Sabahat Baybaş’ın Nezahat, Janset ve Berkok isminde de üç kardeşi bulunuyor.

Merhume Sabahat Baybaş’ın cenazesi dün Sultan Selim Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Çerkes kimliğiyle dünya vatandaşı olmayı başarabilmiş Deguf Sabahat Lugon ayrıca Bağlarbaşı Kafkas Kültür Derneği'nde düzenlenen bir programla anıldı. Sabahat Lugon'un hayatından kesitler sunulan barkovizyonla hatıraları yâd edildi. 

Daha sonra akraba ve yakınları tarafından konuşmalar yapıldı. Yeğeni Deguf Fuat Uğur yaptığı konuşmada, onun dolu dolu bir hayat yaşadığını, Çerkezlerin yaşadığı her yer ve etkinlikte bulunmayı başarabildiğini, sıcaklığı ve güler yüzüyle tüm insanları kucakladığını, bıraktığı boşluğu doldurmanın mümkün olmayacağını ifade etti.

SABAHAT BAYBAŞ LUGON KİMDİR?

8 Nisan 1934 - Konya-Kadınhanı Eşme Çerkes Köyünde doğdu. İlkokulu Çorum Tanrıyer İlkokulu, Ortaöğrenimini Konya Kız Öğretmen Okulu'nda tamamladı. 1954 yılında Konya lisesini, 1958 yılında İstanbul üniversitesi Dişçilik Fakültesini bitirdi. 1959–1963 yılları arasında Konya’ya yerleşti. Konya Devlet Hastanesi, Konya Şeker Fabrikası ve özel muaynanesinde diş hekimliği görevini sürdürdü. 1963–1965 yıllarında Almanya'dan gelen davet üzerine dişhekimliği görevine Almanya’ da devam etti. 1965’te İsviçre’nin Lozan şehrine yerleşti. 1967-1984’te Yverdon, Lozan ve Biel şehirlerindeki çocuk diş polikliniklerinde şef olarak çocuklara hizmet verdi. 1972 Mayıs ayında Jean lugon ile evlendi. Çok sevdiği ve mutlu olduğu eşi Jean Lugon’u 2002 yılında kaybetti. 1983 -1985 Degisen Isviçre kanunlari uzerine Cenevre Dişçilik fakültesini yeniden bitirdi, sonra kendi kliniğini açtı. 1990 yılında Türkiye’den giden ilk grupla birlikte merhum kardeşi Janset

Baybaş ile anavatan Kafkasya’nın topraklarına ayakbastı. Her yıl en az bir ayını anavatanında geçirmeye devam etti. 1994’te Adige Rus vatandaşlığını ve pasaportunu 2009’da da Abhazya vatandaşlığını ve pasaportunu aldı. 2010 yılında kliniğini kapattı. Gönüllü olarak ihtiyaç sahibi insanlara diş hekimliği hizmeti vermeye devam etti. Birmanya da çocuk kliniklerinde gönüllü diş hekimliği yaptı. 2011 yılında ise Alfonso Caycedo ve Raymond Abrezol Enstitülerinde Sofroloji doktorasını tamamladı. Bütün hayatını ailesine Çerkezlere ve insanlığa adadı. Yaşadığı tüm sıkıntılarına, bitmeyen hasretlerine, rağmen bir gün bile solmayan sevgi dolu gülümsemesi ve hiçbir zaman bitmemiş halende içimizde bizlere hissettirebildiği pozitif enerjisiyle geçen 78 yıl, maalesef 27 Ocak 2012 tarihinde bedenen sona erdi.

SULTAN SELİM’DE ÜÇ CANEZE KALDIRILDI

Sabahat Baybaş’ın yanı sıra Sultan Selim’den iki merhumenin daha cenazesi kaldırıldı. 1930 doğumlu 3 çocuk annesi Fadime Uzun da geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat etti. 77 yaşındaki 8 çocuk annesi Aysel Yavuz da beyin kanaması sonucu Hakk’ın Rahmetine kavuştu. Her üç merhumenin de cenazesi öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Üçler Mezarlığı’nda defnedildi. Merhaba Gazetesi olarak vefat edenlere Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz.

HABER MERKEZİ  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.