Konya'nın ilaçları Basel'den geliyor

Konya'nın ilaçları Basel'den geliyor

Avrupa'nın en renkli ve gelişmiş şehirlerinden olan Basel, ilaç üretim merkezi haline gelmiş durumda. Türkiye ve Konya'ya ilaçlar Basel'den geliyor. Liman kenti Basel, önemli sanatsal organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor

Haziran ayında, paranın merkezi olan İsviçre'nin en büyük üçüncü şehri Basel'i gezdim. 8 milyon nüfuslu İsviçre'nin en kalabalık üçüncü şehri olan Basel, bir sınır şehri. Bankaları, çikolatası, saatleri ve çakılarıyla ünlü İsviçre'nin üçüncü büyük şehri Basel, büyük ilaç firmalarının üretim üssü konumunda. Basel, İsviçre'nin Almanya ve Fransa sınırında bulunuyor. Basel'den yürüyerek Almanya veya Fransa'ya gidebiliyorsunuz. Basel'de yaşayanların önemli bir kısmı alışverişini Almanya'dan yapıyor. Şehir, 'Basel Stadt' kantonunun başkenti. Ülkede 26 kanton mevcut. 23 kilometrekarelik küçük bir alana kurulu şehir, her yıl pek çok kültür ve sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Basel, 170 bin nüfusu ile İsviçre'nin Zürih ve Cenevre'den sonraki en büyük üçüncü şehridir. Her gün 100 bin kişi komşu ülkelerden Basel'e çalışmak için giriş yapıyor.

basel-(1).jpg

REN ŞEHRİ İKİYE BÖLÜYOR

Aynı zamanda ülkenin en büyük liman kenti olan Basel'i Ren Nehri ikiye ayırıyor. Şehir Ren Nehri'nin iki yakasına kurulmuş. Nehir şehrin ortasından geçiyor. Ren, şehri Küçük Basel ve Büyük Basel diye ikiye ayırmış. Büyük Basel şehrin tarihi yüzünü simgelerken, Küçük Basel, şehrin modern yüzünü temsil ediyor. İki yakayı köprüler birbirine bağlıyor. Şehirde 5 köprü var. Tam ortada bulunan Ren Köprüsü'nün 1225 yılında yapımına başlanmış. Köprü, 1244'te kullanıma açılmış ve birçok süreçten geçerek günümüzdeki halini almış.

img_1263-(1000x667).20160713103203.jpg

_mg_1421.jpg

BASEL SANATIN MERKEZİ

Şehir, İsviçre'nin kültür başkenti olarak da anılıyor. Şehirde bulunan Basel Art, yani sanat merkezi her yıl pek çok uluslararası fuara ev sahipliği yapıyor. Haziran ayında, orada bulunduğum dönemde Basel Sanat Merkezi'nde önemli eserler sergilendi. Sanatseverler, fuara girebilmek için uzun süre sıra bekledi. Fuarlar dünya çapında ilgi görüyor. Dünya çapında en büyük diye nitelendirilen Basel Art ve Schmuckmesse fuarları döneminde otellerdeki doluluk oranı yüzde 100'e ulaşıyor. Kültür ve sanat açısından yoğunluk oranı çok yüksek bir şehir olan Basel ve yakın çevresinde 40'a yakın müze bulunuyor. Varlığını hala sürdüren en eski müze Kunstmuseum, Sanat Müzesi, ilk defa yapılan "Schaulager" ve "Foundation Beyeler" gibi önemli sanat mekanları bu şehirde bulunuyor. Kendine özgü mimarisi, sanat ve kültür etkinlikleri, festivalleri ve fuarları ile ünlü Basel, turistler ve gezginler tarafından büyük ilgi görüyor.

_mg_1434-(1000x667).jpg

basel-(5).20160713103348.jpg

 

DEV İLAÇ FİRMALARI BASEL'DE

Basel, kimya endüstrisi açısından önemli bir merkez. Dünyanın en büyük kimya şirketlerinden Novartis ve Hoffmann-La Roche'un merkezleri bu şehirde. Türkiye'ye gelen ilaçların önemli bir kısmı Basel'de üretiliyor. Basel, ilaç sanayinde adından sıkça söz ettiriyor. Ayrıca dünyanın gelmiş geçmiş en iyi tenisçisi Roger Federer Basel'de dünyaya gelmiş. Tüm İsviçre'de olduğu gibi Basel'de de İsviçre Frankı kullanılıyor. 1 Frank, ortalama olarak 3 Türk Lirası'na denk geliyor. Basel Türkiye'den bir saat geride.

basel-(4).jpg

ŞEHRİN AÇIK HAVA MÜZESİ

Basel'de bulunan Augusta Raurica ise İsviçre'deki bir Roma arkeolojik siti ve bir açık hava müzesi. Ren nehrinin güney kıyısında ve Basel'ın 20 kilometre doğusunda Augst ve Kaiseraugst köylerinin yakınında bulunuyor. Ren nehri üzerindeki bilinen en eski Roma kolonisiymiş. Önemli etkinlik ve festivallere ev sahipliği yapan alanı her yıl çok sayıda turist de ziyaret ediyor.

basel-(6).jpg

basel-(7).jpg

_mg_1169.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.