Konya’nın hafızası Akademik Sayfalar

Konya’nın hafızası Akademik Sayfalar

1998 Yılında yayın hayatına başlayan Akademik Sayfalar, İkindi Sohbetleri'nde gerçekleştirilen bir panel ile konuşuldu. M.Ali Uz “Akademik Sayfalar’ın 15. Cildine ulaştık. Böyle uzun soluklu bir kültür eki Konya’da değil, Türkiye’de bir ilk” dedi

'Yaşayan Konya Hafızası' İkindi Sohbetleri'nde bu hafta Akademik Sayfalar Paneli gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinlik Koyunoğlu Müzesi Yaşayan Eski Konya Evi'nde gerçekleştirildi. 1998'den günümüze yayımlanan Akademik Sayfalar, 600. Sayıyı aşan yayın hayatıyla Türkiye’nin en uzun soluklu kültür eki unvanını taşıyor. Panele Av. Mehmet Ali Uz, Ali Işık ve Av. Serdar Ceylan konuşmacı olarak katıldı. Programa ayrıca Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr.Mustafa Güçlü, Akademik Sayfalar Yayın Kurulu Üyeleri, yazarları, çok sayıda akademisyen ve okuyucular katıldı.

1.20151108113540.jpg

Panele Akademik Sayfalar’ın 1998 yılında Konya Postası’nda neşrine başlandığını ifade ederek sözlerine başlayan Akademik Sayfalar’ın kurucusu ve halen yayın yönetmeni olan Araştırmacı Yazar M.Ali Uz, şöyle konuştu: “Akademik Sayfa, 3 yıl Konya Postası gazetesinde yayınlandı. Bir yıl ara verdikten sonra Akademik Sayfalar adıyla 2004 yılında Merhaba Gazetesi’nde çıkmaya başladı. Bugün 15. Cildine ulaştık. Böyle uzun soluklu bir kültür eki Konya’da değil, Türkiye’de bir ilk. Hiçbir yerde göremezsiniz. Bu hizmete, kervana katılan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Merhaba Gazetesi sahiplerine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bundan sonra da hizmetlerimiz devam edecek.” Panelin Konya kültürü ile ilgili önemine işaret eden Uz, konuşmasına şöyle devam etti: “Burada 18 yılın hizmetleri anlatılacak. Merhaba Gazetesi’nin Akademik Sayfalar’a verdiği önemli destek anlatılacak. Kültürümüze sahip çıkan insanlar her zaman olmuştur, bundan sonra da olacaktır inşallah.”

2.20151108113550.jpg

7000 SAYFA, 15 CİLTLİK KÜLLİYAT

Daha sonra söz alan Akademik Sayfalar Yayın Yönetmeni Av. Serdar Ceylan, “Akademik Sayfa ve Sayfalar’da Özel Sayılar” başlıklı konuşmasında; Akademik Sayfalar’da günümüze kadar yayımlanan 605 sayıdan 155’inin özel sayı olarak hazırlandığını, bu sayılardan 70’inin şahıslar hakkında olduğunu, hakkında özel sayı hazırlanan şahsiyetlerin isimlerini belirterek, diğer özel sayıların konularını açıklayarak anlattı. Ceylan, Akademik Sayfalar’ın hazırladığı bu özel sayıların bir kısmının konusunda yapılan ilk yayınlardan olduğunu, silinip yok olmaya yüz tutan hatıraların, şahsiyetlerin bu sayılar ile anıldığını, anlatıldığını belirterek şöyle konuştu: “Özellikle ‘Konya’nın Çınarları’ özel sayılarının Konya kültürüne ve hafızasının tespitine büyük hizmetleri bulunmaktadır. Akademik Sayfalar’da doğum ve vefat yıldönümlerinde Konya kültürüne hizmet edenler neşredilen yüzlerce yazı ile anılmış, tanıtılmıştır. Yedi bin sayfalık ve 15 ciltlik bir külliyat teşkil eden Akademik Sayfalar, her çarşamba Merhaba Gazetesi ile neşredilmekle birlikte gazetenin internet ve Akademik Sayfalar’ın facebook sayfasından Konya dışında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır gibi çeşitli illerde ve Almanya, İngiltere, Irak, Bosna Hersek, Avustralya, Hollanda, ABD, Suudi Arabistan gibi yabancı ülkelerden de takip edilmekte ve okunmaktadır.”

img_7713.jpg

 

KIYMETİ 40-50 YIL SONRA ANLAŞILIR

Panelde konuşan Araştırmacı Yazar Ali Işık ta Akademik Sayfalar’ın Konya kültürüne büyük hizmetleri olduğunun altını çizerek, “İnsan yaşadığı dönemin kıymetini bilemiyor. Şu an toplumumuzda geçmişe dair yazılan şeylerin ilgi ile takip edildiğine şahit oluyoruz. Tahmin ediyorum ki bugün çok ilgi olmasa da 40-50 yıl sonra Akademik Sayfalar’ın önemi daha iyi anlaşılacaktır” dedi. Akademik Sayfalar’ın bir yazarlar topluluğu olduğunu ifade eden Işık, şöyle konuştu: “Bu M.Ali Uz Hocam’dan kaynaklanıyor. M.Ali Abim yanına gelen bir genci değerlendirir, eğer uygun görüyorsa o genci yazmaya teşvik eder ve kazandırır. Yazmak bir ortam işidir. Yazı üretenler bu yazılarını yayınlamak durumunda. Yayınlayacak yer bulamazsa yazma iştahı kesilir. Akademik Sayfalar, yazmak isteyenlere bir yazma ortamıdır. Akademik Sayfalar, Konya kültürünün hatırlatıcısıdır. Biz Türkler, olayları ve kişileri çok çabuk unutuyoruz. Akademik Sayfalar’da hazırlanan özel sayılar ile biz bunları hatırlatıyoruz. Bu çalışmaların en önemli hizmeti de Konya ansiklopedisi olmuştur. İlk ansiklopedi fikri Akademik Sayfalar’da dillendirilmiştir. Ansiklopedi’nin yayın kurulu Akademik Sayfalar ekibinden oluşuyor. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”

4.20151108113614.jpg

Panel sonrasında Akademik Sayfalar’ın kurucusu ve halen yayın yönetmeni olan Araştırmacı Yazar M.Ali Uz’un 80. yaş günü kutlandı ve pasta kesildi. Akademik Sayfalar’ın M.Ali Uz özel sayıları özel bir baskı ile M.Ali Uz’a hediye edildi.  Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci, tarafından panelistlere dernek adına şükran belgesi takdim edildi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, panelistlere Büşükşehir Belediyesi yayınlarından hediye ederek teşekkür etti.  

5.20151108113625.jpg

6.20151108113633.jpg

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.