Konya’nın ‘gözü’ oldu

Konya’nın ‘gözü’ oldu
Konyanın köklü sağlık kuruluşlarından Numune Hastanesi, önemli bir ilke imza attı. Konyanın tek göz bankasının bulunduğu hastanede iki hastaya başarılı bir şekilde kornea nakli uygulandı.


Geçtiğimiz ay gerekli izinleri alınarak faaliyete başlayan Numune Hastanesi Göz Bankası, Türkiye’de sadece 17 tane olan göz bankaları arasında yerini aldı. 10 binin üzerinde kornea nakli bekleyen hastanın bulunduğu Türkiye’de, yılda bin civarında kornea nakli yapılıyor. Ciddi oranda nakil bekleyen hasta sayısı dikkate alındığında, Numune’de açılan Göz Bankası’nın sadece Konya değil bölgeye de önemli hizmetler sunacağı görülüyor. Kornea nakli yapılan hastalardan ekstra ücret alınmadığı belirtilirken, bağış konusunda vatandaşların daha duyarlı olması istendi.
KORNEA NAKLİ KONUSUNDA ÖNYARGILAR VAR
Açılışının ardından 2 ayrı hastaya başarılı bir şekilde kornea nakli uygulanan Göz Merkezi, kamuoyuna tanıtıldı. Numune Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Yılmaz, Göz Uzmanı Dr. Fethi Energin ve nakil yapılan hastaların katıldığı toplantıda, kornea nakliyle ilgili önemli bilgiler verildi. Merkezin hizmete açılmasının ardından iki başarılı ameliyatla iki hastaya kornea nakli gerçekleştirdiklerini aktaran Osman Yılmaz, “Konya dışında bu tür ameliyatları olmak zorunda kalan hastalar, merkezimizde ameliyat olabileceklerdir” dedi.
Dr. Fethi Erergin de vatandaşlar arasında kornea nakli ile ilgili yanlış ön yargılar bulunduğunu ifade ederek, “Kornea naklinde gözün ön kısmında bulunan 0.6 milimetre kalınlığındaki saydam tabakayı alıyoruz. Yani gözün tamamını almıyoruz. Görsel açıdan cenazede hiçbir sorun olmuyor. Vatandaşlarımız bu ön yargıyla olaya yaklaştığı için kornea bağışında çok gerilerdeyiz. Bu aldığımız tabakayı, tabakasında sorun olan ve görme sorunu yaşayan hastalara ameliyatla naklediyoruz. Bunun için kan veya doku uyumu aranmıyor. Nakil yapılan hastalar ise tedavi sürecinin ardından normal hayatlarına kolaylıkla dönebiliyor” dedi.
‘KENDİMİ YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM’
Kornea nakli yapılan iki hastadan birisi olan emekli Emniyet Müdürü Ömer Güneş, 1994 yılından beri görme sorunu yaşadığını ve birçok hastanede tedavi gördüğünü anlatarak, “Görme bozukluğum nedeniyle emekli olmak zorunda kaldım. Konya’da bu merkezin açıldığını duyunca geldim ve şimdi gayet sağlıklı görebiliyorum. Artık diğer insanlar gibi normal hayatımı sorunsuz yaşayabiliyorum” dedi.
Kornea nakli yapılan diğer hasta Muammer Küçükçerezci de ameliyat sonrası hiçbir sıkıntı yaşamadığını, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.