Konyalıların kredi kartları patladı! Bunu yapmayan yanacak

Konyalıların kredi kartları patladı! Bunu yapmayan yanacak

Akdeniz, “Şehirde 13 icra dairesi var. Siz düşünün. 10 ayda 150 bin dosya gelmiş. Konya için ciddi rakam bu. Asıl patlamanın 2024 yılında olacağını düşünüyoruz” dedi.

Konya'da da icralık dosya sayısında gözle görülür oranda bir artış oldu. İcra dosyaları, genelde kredi kartı borçları, ödenemeyen faturalar ve kira borçlarından oluştu. Konya'daki icra daireleri de fabrika gibi çalışır hale döndü. Önümüzdeki yıl içinde icra dosya sayısının daha da artacağı hukukçular tarafından öngörüldü.

4-4-yavuz-akdeniz.jpg

KORKUTAN UYARI: BU DAHA BAŞLANGIÇ

Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Hukukçu Yavuz Akdeniz, icra dairelerinde ciddi bir yoğunluğun olduğuna dikkat çekti. Özellikle kredi kartı dosyalarında patlamanın yaşandığına vurgu yapan Akdeniz, “Bu daha başlangıç” diyerek, korkutan açıklamalarda bulundu. Bireysel krediden kaynaklı icra dosyalarının tam olarak icra dairelerine gönderilmediğine dikkat çeken Akdeniz, “İnsanlar önceden lüks tüketimden ötürü kredi kartından borçlanırdı. Yine diyoruz, bugün ise insanlarda para olmadığı için kredi kartı kullanılıyor. Krediler yüzdürülüyor. Vatandaş, mutfak masrafını karşılayabilmek, çocuğunun okul ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi kartına yükleniyor. Peşin parası olmayan çoğu vatandaş, kredi kartıyla zorunlu ihtiyaçlarını gideriyor. Sonra ne oluyor? Ya kartının borcunun asgari ödemesini yapabiliyor ya da borçtan dolayı icralık oluyor. Tüketici kredilerinin borçlarından ötürü icralık olan çok vatandaş var. Bankalar da krediyi yüzdürüyor. Gelecek ayların parası, vatandaşlar tarafından bugünden tüketiliyor” şeklinde konuştu.

4-3-2.jpg

20 YILDA İCRA DAİRESİ SAYISI DA ARTTI İCRALIK DOSYA SAYISI DA

Yoğunluğa rağmen, Konya'daki 13 icra dairesi'nde işlemlerin bir türlü yapıldığını ifade eden Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dördüncü İcra'da 11 bin 900 dosya var. Bu dosyalar, 2023 yılının ilk 10 ayında geldi. 2023 yılının bitmesine daha 2 ay var. Her icra dairesinin 10 bin dosyayı rahat geçtiğini düşünüyorum. Bu da Konya'da ortalama 150 bin icra dosyası demek, Konya için ciddi rakam bu. Dosyalar ise birbiriyle uyumlu ilerliyor. Ben, bu mesleğe 2001-2002 yıllarında başladım. O dönem Konya'da 7 icra dairesi vardı. Bugün 13. O dönem, yılı toplam 4-5 bin dosya ile bitiriyorduk. Şimdi rakamları verdim. Yıllar içinde hem icra daire sayısı arttı hem de dosya sayısı arttı. Vatandaş, gerçekten kredi kartına aşırı yüklendi. Sebepleri de ortada. Ekonomik gidişat belli. İnsanlar önceden kredi kartının asgarisini ödeyerek, kartıyla işlem yapıyordu. Şimdi asgariyi bile ödeyemez duruma geldi. Bu sebeple 2024 yılında icra dosyalarında çok büyük bir patlama bekliyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum