Konyalılar Uygur yemeklerini çok sevdi! Fiyatlar cazip
Uygur Türklerine ait çorbalar, et çeşitleri Konyalıların damak tadına sunuluyor. 8 yıl önce Türkiye’ye ailesiyle gelen Uygur Lezzetleri işletme sahibi Ebubekir Karluk, Konya’da Doğu Türkistan’ın yemek kültürünü tanıtıyor. Öğrenimini Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Dış Ticaret Bölümü’nde tamamlayan Karluk, eğitimini tamamladıktan sonra Ferhuniye Mahallesi’nde açtığı lokantada Konyalılardan büyük beğeni topluyor. Belediye Hastanesi civarında açılan Doğu Türkistan mutfağının Konya’da sevildiğini dile getiren Uygur Lezzetleri işletme sahibi Ebubekir Karluk, “Konyalılar Uygur mutfağını çok sevdi ve sahiplendi. Bizlerde kültürlerin buluştuğu Konya’da hizmet etmeye devam ediyoruz” dedi.
KONYALILAR UYGUR MUTFAĞINI SEVDİ
4 yıl önce Uygur Lezzetleri isimli lokantayı açtıklarında çoğunlukla yabancı uyrukluların geldiğini ve sonradan Konyalıların daha çok ziyaret ettiğini açıklayan Ebubekir Karluk, yaptıkları yemeklerde kaliteli ürün kullandıklarını belirtti. Karluk, “Konyalıların Uygur mutfağını beğenmesi bizi çok mutlu etti. Önceden ön yargı bulunuyordu. ‘Acaba tüketebilir miyiz?” diye söyleyenler oldu. Yemekleri tattıktan sonra ön yargıları kırıldı. Daha sonrasında menü çeşidini artırdık. Daha iyi olması için çalışmalar yürüttük. Yemekleri tanıtmada hiç zorlanmadık. Konyalılar Uygur Mutfağını çok sevdi ve sahiplendi. Bizlerde kültürlerin buluştuğu Konya’da böyle bir proje gerçekleştirdik. Doğu Türkistan ile Türkiye’nin yemek kültürü ve birbirine çok benziyor. Uygur yemekleri sadece biraz daha baharatlı ile karışımlı oluyor ve Uygur Türkleri etsiz yemek pek yemiyor. Onun dışında çok fark bulunmuyor. Yemek çeşitlerinde daha çok et ve makarna çeşitleri tüketiliyor. Menü fiyatları çok pahalı değil. Herkesin bütçesine uygun yemekler bulunuyor. Bunun için tercih ediliyoruz. Etliekmek, üstü açık ince hamurun üstüne kıyma atılır. Bizim ise tek fark üstünü kapatıyoruz. Kapalı pide şeklinde oluyor. Yani en fazla farklılık bu kadar olabiliyor. Bu sayede buraya gelenler yabancılık çekmiyor” dedi.
KONYALILARI UYGUR MUTFAĞINA DAVET EDİYORUM
Konya’da hiçbir zaman dışlanmadıklarını söyleyen Karluk, hoşgörü şehri Konya’da yaşamaktan mutlu olduklarını söyledi. Karluk son olarak sözlerine şöyle son verdi: “İlerleyen dönemlerde işletmesi Hz. Mevlana’nın şehri Konya, her bakımdan ön plana çıkmayı başarıyor. Çok beğeniyorum. Konya’ya geldiğimden itibaren hiçbir şekilde sorun yaşamadım. İnsanları çok iyi ve temiz kalpli. Ben ve ailem burada yaşamaktan mutluyuz. Şehrin manevi huzuru çok yüksek. Özellikle Hz. Mevlana’nın türbesine ve yakınına gittiğinizde bile bu manevi duyguyu hissedebiliyorsunuz. Burada Konyalılara hizmet etmekten çok mutlu ve onurluyum. Kendi ülkemde çalışmak çok isterdim. Ama şartlar bizi buralara kadar sürükledi. Ama hiçbir zaman yabancılık çekmedim. Hiçbir kötü yaklaşıma maruz kalmadım. En güzel tarafı ise İslam ile bütünleşmiş bir şehirde hizmet etmek, en güzel duygu olduğunu söyleyebilirim. Tüm Konyalıları Uygur mutfağına davet ediyorum. Burada farklı lezzetleri tatmak farklı tecrübe olacağını düşünüyorum.”
ALİ GÖZEN
Kaynak:ALİ GÖZEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.