Konyalılar iftarı açıp teravihe değil hastaneye akın ediyor! İşte gerekçesi
Konya'da gerek kamu hastanelerinin gerek tıp fakültelerinin gerekse de özel hastanelerin acillerinde iftar sonrası ciddi bir yoğunluk oluşuyor. İftarını açanlar, kendini acillere zor atıyor. Bir anda başlayan yüksek ateş, titreme, halsizlik, ishal, kırgınlık vatandaşları günlerce yatağa düşürüyor. Birçok vatandaşa Konya'da 'domuz gribi' teşhisi konuluyor. Bu şikayetlerle kamu hastanelerinin ve tıp fakültelerinin acillerine gidenlere hemen iğne yapılırken, özel hastanelerde de serum takılıyor. Şehirde influenza günden güne yayılırken, çocuklar, kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar risk grubunda başı çekiyor. Tedavi olunsa bile şikayetlerin bir kısmı haftalarca geçmiyor. Hastalığı ağır geçirenlerde tedavi sonrasında özellikle şiddetli kulak ağrısı ve halsizlik devam ediyor.
MUAYENE İÇİN UZUN SÜRE BEKLENİYOR
Domuz gribi salgını, vatandaşın bağışıklık sistemini düşürürken, şiddetli belirtilere dayanamayan vatandaşlar, ekonomik olarak zorda olsa da özel hastanelerin acillerine gidiyor. Özel hastanelerin muayene, röntgen, serum hizmeti ücretli olsa da vatandaş hastalığın şiddetinden dolayı özel hastanelerin acillerinde şifa arıyor. Acile giden bir vatandaşın cebinden muayene, röntgen, kan tahlili ve serum için ortalama bin TL çıkıyor. Buna rağmen özellikle iftar sonrası özel hastanelerinin acillerinde de ciddi yoğunluk oluyor. Kamu hastanelerinin acillerinde ise yoğunluk çok daha fazla oluyor. Muayene için uzun süre vatandaş sıra bekliyor.
ÖZEL HASTANELERİN ACİLLERİ DE DOLU
Konya'da bir özel hastanede serum taktırmak için yaklaşık 2 saat sıra beklediğini söyleyen bir vatandaş, şunları ifade etti: “Bir anda vücudumda kırgınlık başladı. Sıcaklık bastı. Ateşimi ölçtüm ve 39,5 olduğunu gördüm. Bir ağrı kesici ve ateş düşürücü içtim. Fayda sağlamadı. Evimizin yakınında olan özel bir hastanenin aciline gittim. Özel hastanenin acilinin kamu hastanesi acilinden bir farkı yoktu. Öyle bir yoğunluk vardı ki doktor 'hemen bir serum takalım, kan tahlili yapalım' dedi. Serum taktırmak için 2 saat bekledim. Önümüzdeki sıra bekleyen 28 hastanın olduğunu söylediler. Benden sonra da yaklaşık 30-35 hasta daha geldi. Vücudumuzu inanılmaz bir titreme aldı. İlk kez böyle bir şey yaşadık. Hastalık tedavi olunsa da uzun sürüyor. Birkaç gün sonra ishal de başladı. CRP oranımız da yüksek çıktı. Doktor 'domuz gribi olmuşsunuz' dedi. Hâlâ şikayetler devam ediyor.”
HASTALIĞI ATLATMAK 20 GÜNÜ BULABİLİYOR!
Acil Servis Doktoru Murat Gedik, Konya'da bir virüs salgınının olduğunu dile getirdi. 'İnfluenza var' diyen Gedik, havaların düzensiz geçişinin, yağış yetersizliğinin ve sosyal mesafe kuralı tanımamanın hastalığa davetiye çıkardığını ifade etti. Hastalarda ishal, yüksek ateş ve birçok şikayetin olduğunu söyleyen Gedik, bu dönemde mevsim meyve ve sebzelerini tüketmenin hayati önem taşıdığının altını çizdi. Hasta olan kişide vitamin açığı olmaması gerektiğini belirten Gedik, “El ve ağız hijyenine önem vermek lazım. Hastalık, kişinin bağışıklık sistemi ve durumuna göre 2 ile 20 gün arasında atlatılıyor. Bağışıklık sistemi düşük olanlarda influenzayı tam atlamak 20 günü bile bulabiliyor” şeklinde konuştu.
EMRE ÖZGÜL
Kaynak:Emre Özgül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.