Konyalılar halılarını yıkatamıyor! Metresi 40 lira oldu

Konyalılar halılarını yıkatamıyor! Metresi 40 lira oldu

Konya'da bir halının metrekaresi 35-40 TL'ye yıkanıyor. Birçok Konyalı, pahalılıktan dolayı halılarını evde yıkamaya başladı. Halı yıkama firmaları ise girdi maliyetlerinin yüksek oranda arttığına dikkat çekti

Ekonomik şartlar, vatandaşı eskiye döndürdü. Birçok vatandaş, pahalı olduğu için halısını evde yıkamaya başladı. Bugün evine fazladan 1 ekmek götürmek için defalarca düşünen ve hayat pahalılığı altında ezilen vatandaş, tasarruf edebilmek için kolları sıvıyor ve halılarını kendi yöntemleriyle yıkamanın yollarını arıyor. Geçmiş yıllarda halılarını halı yıkama firmalarına gönderen birçok vatandaş, pahalı bulduğu için firmalarda halı yıkatmayı günümüz şartlarında artık lüks olarak görüyor.

2-1.jpg

VATANDAŞ ESKİYE DÖNDÜ: AĞLANACAK HALİMİZE GÜLÜYORUZ!

Birçok vatandaş, eziyetli olmasına ve suyun fazla tüketilmesine rağmen “tasarruflu” gördüğü için halılarını kendisi yıkıyor. Vatandaş, “Bir halının metrekaresine 35-40 TL vermektense, halıyı kendim yıkarım” diyor. Konya'da su faturalarının ise elektrik faturasını solladığı, her ay su faturasının bir önceki aya göre daha yüksek geldiği biliniyor. Birçok vatandaş, evinde halı yıkadığı için, yıkama yaptığı ayın su faturasının daha yüksek geleceğini bildiğini söylüyor ancak “Yine de daha hesaplı” olacağını düşünüyor. Vatandaş, “Günümüzde halılarımızı bile evde yıkar olduk. Eskiye döndük. Aslında ağlanacak halimize gülüyoruz ama yapacak bir şey yok. Şartlar ortada” dedi.

2-2.jpg

YAKIN ZAMANDA YENİ BİR ZAM DAHA GELEBİLİR

Halı yıkama firmalarının sahipleri de olaya tek yönlü bakmanın doğru olmadığını, girdi maliyetlerinin aşırı şekilde yükseldiğini vurguladı. Konya'da bir halının metrekaresinin yıkama fiyatının 35 ile 40 TL arasında değiştiğini belirten firma sahipleri şunları dile getirdi: “Son 2 yıldır girdi maliyetleri aşırı şekilde arttı. Önceden 12-13 bin lira gelen elektrik faturası, bu ay 48 bin TL geldi. Araç bakım masrafları arttı. İşçilik ücretleri arttı. Konya'da su faturaları yükseldi. Mazot fiyatı zaten ortada. KOSKİ şimdi çökertme havuzu istiyor. Arıtma cihazı istiyor. Bunun ortalama maliyetini çıkardık, 400-500 bin TL'ye denk geliyor. Böyle bir yatırım demek, halı yıkama fiyatlarına yeniden zam yapmak demek. Halı yıkama fiyatlarına Konya'da en son ağustos ayının 25'inde zam yapılmıştı. Olaya sadece vatandaş gözünden bakmak yanlış olur. Bizim de giderlerimiz arttı. Konya'da 3+1 metrekare bir evden önceden 60 metre halı çıkardı. Şimdi halılar küçüldü, ortalama 40 metreye kadar düştü. 35 TL'den hesaplayınca bugün 3+1 evin halılarının toplam yıkanma maliyeti bin 400 TL.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum