Konyalılar asgari ücreti beğenmedi: Paranın nasıl eridiğini hep beraber göreceğiz!

Konyalılar asgari ücreti beğenmedi: Paranın nasıl eridiğini hep beraber göreceğiz!

Asgari ücret, yüzde 49'luk artışla 11 bin 400 liradan, 17 bin 2 TL'ye yükseldi. Konyalılar bu ücreti beğenmedi. Paranın eriyeceği söyleniyor.

Asgari ücret, yüzde 49'luk artışla 11 bin 400 liradan, 17 bin 2 TL'ye yükseldi. Hayat pahalılığı, yüksek kira ve fatura altında ezilen milyonlarca işçi, 2024 yılı için açıklanan asgari ücretin kendilerini tatmin etmediğini söyledi. İşçi temsilcileri de “17 bin TL yetersiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve işveren temsilcileri ile gerçekleştirdiği asgari ücret görüşmesinin sona ermesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş ve TİSK başkanları ile birlikte açıklamalarda bulundu. Türkiye'de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere, 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlendi. Işıkhan, yeni zamma ilişkin, "Yeni miktarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz." ifadesini kullandı. Ancak açıklanan 17 bin 2 liralık 2024 yılı asgari ücreti, işçiyi memnun etmedi.

4-1-5.jpg

17 BİN LİRANIN NASIL ERİDİĞİNİ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ

Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, 17 bin TL olarak belirlenen asgari ücretin işçiyi tatmin etmediğini belirtti. Yeni ücretin açıklandığı güne kadar bir rakam telaffuz etmediklerini dile getiren Başkan Tamak, “Biz, asgari ücretin 18 bin TL olmasını ve yılda iki kez belirlenmesini istedik. Temmuz ayında yeniden tespit edilmesini arzu ettik ancak olmadı” dedi. 17 bin lirayı yeterli bulmadıklarının altını çizen Tamak, “Muhalefet şerhi koyduk. 1 ay sonra göreceğiz. Asgari ücret 1 Ocak'tan itibaren geçerli ama işçi yeni maaşını Şubat 1'de alacak. Şubat ayına kadar 17 bin TL'nin nasıl eridiğini hep birlikte göreceğiz. Hayat pahalılığı, enflasyon durdurulmadığı müddetçe asgari ücretin ne kadar olduğunun bir önemi yok. Biz, uzlaşamadık. Zaten asgari ücret belli oldu her şeye zam gelmeye başladı” şeklinde konuştu.

FATURA HEM İŞÇİYE HEM DE İŞVERENE KESİLDİ!

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Latif Işık, kiraların en az 8-10 bin TL olduğu bir ülkede, asgari ücretin 17 bin TL olarak açıklanmasının vicdani olmadığını söyledi. “17 bin TL makul değil” diyen Işık, “Ancak şöyle bir durum da var. Maaş, yemek, servis, kıdem tazminatı derken bir işçinin maliyeti işverene 30 bin TL'yi buluyor. Bu da işveren tarafından kabul edilebilir bir durum değil.

4-4-latif-isik.jpg

Kötü yönetimin ve ekonomi politikalarının faturasını hep birlikte ödüyoruz. İşveren de zorda, işçi de. Artık fatura işçiye ve işverene kesilmesin. Esnaf, artık yapılandırmayı bile ödeyemez hale geldi. Özetle 17 bin TL az. İşverenin üzerindeki yük fazla” şeklinde konuştu.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 16 BİN 483 TL!

Araştırma sonuçlarına göre Aralık 2023’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı, 16 bin 483 liraya kadar yükselirken, dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 46 bin 837 liraya çıktı. Açlık sınırı aralıkta bir önceki aya göre 835 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 956 lira yükselerek 30 bin 354 liraya çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre 1791 lira arttı. 2023 yılının tümünde açlık sınırı 7 bin 424 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 13 bin 298 lira arttı. Yoksulluk sınırı ise 20 bin 713 liralık artış gösterdi.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.