Konyalılar 500 yıldır önünden geçiyor! İçeride ne var kimse bilmiyor

Konyalılar 500 yıldır önünden geçiyor! İçeride ne var kimse bilmiyor

Konya’nın tarihi değerleri arasında bulunan Kadı Hacı Ali Efendi Darülkurra’nın, ne olduğu bilinmiyor. Hacı Ali Efendi Darülkurra Görevlisi Ünver Güngör, “500 yıldır hizmet veren kurumun tanınmaması gerçekten üzücü” dedi

Konya’nın tarihi değerleri arasında bulunan Kadı Hacı Ali Efendi Darülkurra’nın, ne olduğu bilinmiyor. Hacı Ali Efendi Darülkurra Görevlisi Ünver Güngör, “500 yıldır hizmet veren kurumun tanınmaması gerçekten üzücü” dedi.

2-4-1-1200x800.jpg

Darülkurra yani Kur'an öğrenimi, hafız mektepleri ve kıraat tâlimi yapılan medreseler olarak biliniyor. Osmanlı döneminde Konya’da bulunan 11 Darülkurra'dan geriye sadece bir tane kaldı. Bir zamanlar polis karakolu olarak kullanılan Kadı Hacı ali Efendi Daru'l Kurrası uzun gayretler sonucu 2016 yılından itibaren asli görevine döndürüldü. Konya'nın kalbindeki o mekânda şimdi kurra hafızlar yetişiyor. Osmanlı dönemlerinde gençlerin Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlaması için medreseler kurulur ve ilim tahsil etmeleri için Daru'l Kurra medreselerine gönderilirdi. Konya’da o dönemde sadece 11 tane Daru'l Kurra vardı. Şimdi ise onlardan geriye sadece Ali Efendi Darülkurrası kaldı. Hükümet Meydanında Şerafettin Camii'nin hemen yanı başında bulunan Kadı Hacı Ali Efendi Darülkurrası daha önce kütüphane ve karakol olarak kullanılırken uzun uğraşlar sonucunda aslına geri döndürüldü.

2-3-3-1200x800.jpg

HER KARIŞI TARİH KOKUYOR

Darülkurra’nın insanlar tarafından tanınmamasından yakınan Hacı Ali Efendi Darülkurrası Görevlisi Ünver Güngör, eğitim hanenin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Güngör, “Burası yaklaşık 500 yıllık bir eğitim kurumu. Özellikle insanlarımızın burayı tanımaması bizleri derinden üzmekte. Burada yıllardır hafızlar yetişti. Daha önceleri kütüphane, zabıta karakolu gibi insanlara faydalı olacak işlerin ana merkezi oldu. Her karışının tarih koktuğunu söyleyebilirim. Maalesef insanlar bugün Şems-i Tebriz’inin türbesi zannederek kapıyı çalıyorlar. Önemli değil elbette bilemeyebilirler ama keşke tarihimizde insanlığa hizmet etmiş bu tür yerlerin herkes tarafından bilinmesini isterdim. Koca tarihimize hizmet etmiş, belki birçok âlimi yetiştirmiş kurumlarımızdan bir tanesi. Bizler tarihimize sahip çıkmalıyız. 500 yıldır hizmet veren eğitim kurumunun tanınmaması üzücü” diye konuştu. 

EĞİTİMİN EN İYİSİ BURADAN VERİLİYOR

2016 Şubat ayında Darülkurra olarak hayata döndürülen ve üst düzey Kur’an-ı Kerim eğitimi verildiğini dile getiren Ünver Güngör, yetişkinlerin ve gençlerin ilgisinin olduğunu kaydetti. Kadı Hacı Ali Efendi Darülkurrası hakkında Kur’an ve Kıraat eğitimlerinin en üst düzeylerinin okutulduğu bu yer hakkında konuşan Güngör, şunları söyledi: “Osmanlı Devletinde sübyan okulları, medreseler ve mahalle mekteplerinden mezun olan seçkin insanlar Darül Huffazlara kayıt olurlardı. Buradan da mezun olanların içinden en başarılı 10 öğrenci Darül kuralarda kıraat eğitimi alırlardı. Darül kuralarda üst düzey Kur’an (Aşere-Takrip) eğitim alan öğrenciler toplumun en faydalı bireyleri olurlardı. Buralarda herkes eğitim alamazlar ve her insanın girebileceği yerler değildir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Vakfiyesi olan ve Konya’da çok değeri bulanan Kadı Hacı Ali Efendi DarülKurrası sadece 10 hafızımız Aşere-Takrip eğitimi alıyor ve üst düzey eğitim almış insanlar topluma kazandırılıyordu. Elbette bu dönemde daha iyisini bulmak biraz daha zor. Bizlerde bunun in iyisini yapmaya çalışıyoruz. Umarım eskisi gibi rağbet görülür.” 

ALİ GÖZEN  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum