Konyalı vekillerin 13 aylık meclis karnesi: Ne kadar çalıştılar?

Konyalı vekillerin 13 aylık meclis karnesi: Ne kadar çalıştılar?

Milletvekilliği seçimlerinin üzerinden 13 ay geçti. Merhaba Gazetesi Konya'nın 15 milletvekilinin meclis karnesini çıkardı. En az ve en fazla kanun teklifi ve soru önergesi veren milletvekilleri belirlendi

28. Dönem Konya milletvekilleri, 14 Mayıs 2023’te gerçekleştirilen seçimle çalışmalarına başladı. 14 Mayıs'ta AK Parti Konya'dan 9, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2, İYİ Parti 1 ve Yeniden Refah Partisi (YRP) 1 vekil çıkardı. Seçimin üzerinden 13 ay geçti ve Merhaba Gazetesi, Konya'nın 15 vekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) karnesini çıkardı.

İŞTE ENLERİN KISA ÖZETİ

AK Parti'de en fazla kanun teklifini veren isim Mustafa Hakan Özer olurken, muhalefetten en çok kanun teklifini ise YRP'li Ali Yüksel verdi. Muhalefet vekilleri arasında Konya'da en çok soru önergesini İYİ Partili Ünal Karaman verirken, en az önergeyi de CHP'den seçilen daha sonra Gelecek Partisi'ne geçen Hasan Ekici verdi. AK Partili Orhan Erdem ve MHP'li Mustafa Kalaycı, hiçbir kanun teklifine imza atmadı.

AKYÜREK'TEN 8 YASA TEKLİFİ

3 dönem Konya'da büyükşehir belediye başkanlığı yapan Tahir Akyürek, 28. dönemde AK Parti'nin birinci sırasından aday gösterildi.

Seçimi kazanarak, meclise giren Akyürek, 13 ay içerisinde toplamda 8 kanun teklifi verdi. Akyürek'in verdiği 8 kanun teklifinin 7'si kanunlaştı, 1'i ise gündemde.

meclis.jpg

ORHAN ERDEM TEKLİF VERMEDİ ÖZBOYACI'DAN İSE 4 TEKLİF

AK Partili Orhan Erdem, mecliste 28. dönemde hiç kanun teklifi vermedi. AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı ise sadece 4 kanun teklifi verdi. Özboyacı'nın verdiği kanun teklifinin 3'ü kanunlaştı biri ise gündemde.

MERYEM GÖKA'DAN 9 KANUN TEKLİFİ

Daha önce Konya'da siyaset yapmayan, 28. dönemde Konya'dan AK Parti listesine girerek, seçimi kazanan Meryem Göka, vekilliği süresince 9 kanun teklifi verdi. Göka'nın verdiği 9 teklifin 8'i kanunlaştı, 1'i ise gündemde. Göka, AK Parti Konya milletvekilleri arasında en fazla kanun teklifini veren vekillerden biri.

AĞRALI'DAN 1 KANUN TEKLİFİ

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, son 1 yıl içinde sadece bir kanun teklifi verdi. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ise kanunlaştı.

MEHMET BAYKAN 6 KANUN TEKLİFİ VERDİ

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, şimdiye kadar 6 kanun teklifi verdi. Baykan'ın verdiği tekliflerin 5'i kanunlaştı, 1'i ise gündemde. Baykan, AK Parti'de dikkat çeken isimlerden biri. TBMM'de yaptığı konuşmalarla sık sık gündeme gelen Baykan, Konya'da yürütülen projeler ile ilgili de mecliste açıklamalarda bulunuyor.

ALTUNYALDIZ TEKLİFTE ÜÇLEDİ

AK Parti'de uzun yıllar milletvekilliği yapan Ziya Altunyaldız, 28. dönemde şimdiye kadar toplamda 3 kanun teklifi verdi. Altunyaldız'ın verdiği 3 teklif de kanunlaştı. Altunyaldız, Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi verdi.

LATİF SELVİ 7 KANUN TEKLİFİ VERDİ

AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, 13 aylık vekilliği süresi içinde toplamda 7 kanun teklifi verdi. Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi gibi teklifle kanunlaştı.

AK PARTİ'DE LİDER MUSTAFA HAKAN ÖZER

Uzun yıllar AK Parti Selçuklu İlçe Başkanlığı yapan, daha sonra listeye girerek, AK Parti Konya Milletvekili seçilen Mustafa Hakan Özer, 11 kanun teklifi verdi. Özer'in verdiği kanun tekliflerinin 9'u kanunlaştı, 2'si ise gündemde. AK Parti'nin 9 vekili arasında en fazla kanun teklifini veren isim ise Mustafa Hakan Özer oldu.

BEKTAŞ'TAN TOPLAMDA 41 SORU ÖNERGESİ

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, vekil olduktan sonra 41 yazılı soru önergesi verdi. Bektaş'ın soru önergelerinin büyük kısmı Konya özelinde oldu. Şehirdeki sulama projeleri, tarımsal yatırımlar, söz verilen ancak hayata bir türlü geçirilemeyen projeler Bektaş'ın gündeminden eksik olmadı. Bektaş, mecliste Konya'nın sorunlarını da sürekli gündeme getirmesiyle tanınıyor. Bektaş, ayrıca şimdiye kadar 4 kanun teklifi verdi.

MUHALEFET VEKİLLERİ ARASINDA EN AZ ÖNERGEYİ EKİCİ VERDİ

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, vekil olduktan sonra sadece 2 soru önergesi verdi. Ekici, TMO'nun mısır alım fiyatlarına ilişkin ve KOSGEB tarafından KOBİ'lere sağlanan yurt dışı iş gezisi desteklerinin durdurulmasına ilişkin yazılı soru önergesi verdi. Muhalefet milletvekilleri arasında en az önergeyi veren isim Gelecek Partili Hasan Ekici oldu. Ekici, mecliste şimdiye kadar sadece 1 kanun teklifi verdi.

MHP'Lİ KOÇAK SADECE 3 SORU ÖNERGESİ VERDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 28. dönemde hiç soru önergesi vermedi. Kalaycı'nın kanun teklifi de yok. MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, Japonya'da Türkiye aleyhine propaganda yapan terör örgütlerinin faaliyetlerinin önlenmesine ilişkin, askeri hastanelerin yeniden açılmasına ilişkin, Konya Ovası'nın tarımsal sulama ihtiyacının karşılanması için yürütülen çalışmalara ilişkin soru önergesi verdi. Koçak, şimdiye kadar 1 kanun teklifi verdi.

MUHALEFETTE ÖNERGEDE LİDER ÜNAL KARAMAN

İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, vekil olduktan sonra toplamda 62 soru önergesi verdi. Karaman'ın Konya'ya ilişkin ilk soru önergesi Konya havzasındaki obruk oluşumu oldu. Karaman, Konya tarımı ile ilgili soru önergeleri verirken, çevre yolu projesini de unutmadı. Yeni sebze hali projesinin akıbeti ile ilgili de soru önergesi veren İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Karaman, 1 yılda mecliste başarılı bir performans sergiledi. Karaman, ayrıca 1 kanun teklifi verdi.

YRP'Lİ ALİ YÜKSEL 3 SORU ÖNERGESİ VERDİ

Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel ise vekille geldiği günden bu yana yani 13 aylık süre içinde toplamda 3 soru önergesi verdi. Yüksel, sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin, uluslararası bir örgütün ülkemizdeki faaliyetlerine ilişkin, bir örgütün ülkemizdeki faaliyetleri ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası yapılan işlemlere ilişkin 3 soru önergesi verdi. Yüksel'in Konya'ya dair önergesi olmadı. Muhalefet partileri arasında Konya'da en fazla kanun teklifini veren parti ise YRP oldu. YRP Konya Milletvekili Ali Yüksel, şimdiye kadar 7 kanun teklifi verdi. Verilen tekliflerin hepsi komisyonda.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum