Konyalı üreticinin fiyat beklentisi yüksek

Konyalı üreticinin fiyat beklentisi yüksek
Konyalı üretici, 2023 hasat döneminde yapılacak buğday ile arpa alım fiyatları ve teşvik rakamlarının kendilerini memnun etmesini istiyor. Çiftçiler, “Prim hariç alım fiyatı en az 9 bin 500 lira olmalı” diyor

Konya Ovası’nda üretim bereketi yaşanıyor. Geçen yıl açıklanan alım fiyatından memnun olan Konya çiftçisi, ekim alanını artırdı. Gözler, bu yıl açıklanacak fiyata çevrildi. Bahar yağışlarıyla mutlu olan, rekoltenin yüksek olacağını öngören üretici, 2023 alım fiyatının da memnun edici oranda olmasını bekliyor.

GEÇEN YIL PRİM HARİÇ 6 BİN 50 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatı, 2021 yılında 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı bin 750 lira olmuştu. Makarnalık buğdayın ton başına alım fiyatı da 2 bin 450 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılında da sert ekmeklik buğdaya ton başına 6 bin 50 lira ve 1000 lira prim, arpaya ise ton başına 5 bin 500 lira ve 500 lira prim ödemesi yapılmıştı. Yıllar içinde ürünlerin alım fiyatları artsa da, üreticinin girdi maliyeti, alım fiyatına oranla daha da arttı.

4-2-1.jpg

MAYIS AYININ İKİNCİ HAFTASINDAN SONRA TABLO NETLEŞİR

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, buğday alım fiyatının henüz belirlenmediğini, erken olduğunu söyledi. 2023 alım fiyatının olumlu olacağını düşündüklerini dile getiren Taşpınar, “Üretim rekolte tahminlerini yayınladık. 20 milyon ton ve üzerinde beklentimiz var” dedi. Rekoltedeki net tablonun mayısın ikinci haftasından sonra netleşeceğine dikkat çeken Taşpınar, “Yağışlardan memnunuz. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Türkiye genelinde 20 milyon tonun üzerinde rekolte olacak. Konya Ovası'nda da bir problem görülmüyor. 1-2 yerde dolu zararı vardı. Önlemler alındı. Bundan sonrası için sulu alanlarda düzenli sulama yapılırsa, mayıs ayının ortasında düzenli yağış olursa, rekoltede önemli artış olur. Ekim alanlarında artış var. Birim alanından alınan verim de arttı” şeklinde konuştu.

KİLOGRAM MALİYETİ 7 BİN 100 LİRA

Buğday üretiminde geçen yılki alım fiyatından ötürü artış olduğunu söyleyen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, maliyetlerinin yüksekliğinden dert yandı. Hububatın kilogram maliyet fiyatının 7 bin 100 liradan aşağı düşmediğini kaydeden Üner, prim hariç bu yıl alım fiyatının 9 bin 500 liradan az olmaması gerektiğini ifade etti. “Ağanın eli tutulmaz” diyen Üner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçilerimizin ortak görüşü bu. Biz, yüksek fiyata satış yapmak istemiyoruz. Ama şartlar da ortada. Girdi maliyetimiz gerçekten yüksek. Maliyetimiz düşürülsün, biz daha ucuza satış yapalım, hiç problem değil. Bahar yağışları zamanında geldi. Yağış almayan yer yok. Mayıs ayının ikinci haftasından sonra saha daha da netleşir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.