Konyalı müteahhitten belediyelere rant eleştirisi!

Konyalı müteahhitten belediyelere rant eleştirisi!

KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale ile satılan arsalar uzun süre bekletilerek arsa rantı sağlanmakta ve konut arzının artırılmasına yönelik olarak arsa üretimi sağlanamamaktadır” dedi

Konut üretimlerini kısıtlayan sorunlar ve bu sorunları çözmeye yönelik talepleri hakkında açıklamalarda bulunan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, “Arsa maliyeti düşürülmeden konut fiyatlarının düşmesini beklemek, en azından artışın durmasını beklemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kamu idarelerinin alt yapısı hazır ve imar durumu ihtiyaca uygun olacak şekilde arsa üretimi şekilde koordinasyon içinde çalışmaları gerekir. Eğer kamu kurum ve kuruluşları arsa değerlemelerinde ve arsa satışlarında fiyatların artmasına engel olacak şekilde bir rol oynamaz ise konut satış fiyatlarının düşmesini beklemek hayal olacaktır” dedi.

RUHSAT İŞLEMLERİ ÇOK UZUN SÜRÜYOR

Belediyelerin imar ve altyapı çalışmalarında ruhsat işlemlerinin uzun sürmesinin inşaat yapımını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken Adem Bulut, “Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme dönemin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmeli. Son 1 yıldır sektörün nitelikli işgücü/usta bulamama sorunu, sektörle iş birliği içerisinde çözülmeli. Kısa vadede sektör çalışanlarını yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı, yurt dışından geçici işgücü temin edilmeli ve Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.

KAMU KURUMLARINA RANT İMASI!

Kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile satışı yapılan konut arsalarında alıcıların uzun süre arsayı boş tutmalarını engelleyecek düzenlemeler yapılarak arsanın hızlı bir şekilde konuta dönüştürülmesine yönelik tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Bulut, “Mevcut durumda kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale ile satılan arsalar uzun süre bekletilerek arsa rantı sağlanmakta ve konut arzının artırılmasına yönelik olarak arsa üretimi sağlanamamakta. Bunun yanında da inşaat temel malzeme fiyatlarının önemli bir kısmının girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı artması sektörümüzü bir çıkmaz içerisine sürüklüyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum