Konyalı meşhur müteahhit konuştu: Suriyeli ve Afgan inşaat ustaları ithal etmeliyiz
2018 yılının Ağustos ayında başlayan kur kriziyle birlikte, ülke için büyük bir önem arz eden inşaat sektörü büyük bir çıkmaza girdi. 2023 yılına kadar sektörde büyük bir daralma ve problem yaşandı. 2023 yılı ise sektörün hareketlendiği bir yıl oldu. Müteahhitler yeni konutlar üretti, yılın beklentilerini karşıladığını, 2024 yılından da ümitli olduklarını söyledi. Sektörün bugün en büyük probleminin ise eleman sorunu olduğu öğrenildi. Suriyeli ve Afgan işçilerin sektörden elini çekmesi durumunda işlerin kilitlenme noktasına geleceğinden endişe ediliyor.
ORTADA BİR KRİZ VAR AMA ONDAN DAHA VAHİMİ ELEMAN PROBLEMİ!
İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, 2023 yılının sektörel açıdan nasıl geçtiğini, 2024 yılından neler beklediğini Merhaba Gazetesi'ne anlattı. 2023 yılının genel anlamda müteahhitler ve inşaat sektörü için güzel geçtiğine dikkat çeken Topal, “Ortada bir kriz var ama krizden ziyade büyük bir eleman sıkıntısı var” dedi. Çalıştıracak eleman bulamadıklarına vurgu yapan Topal, “Sektörde bir hareketlilik var. 2023 yılından memnunuz. Son 2 aydır bir duraksama olsa da yıl güzel ve hareketli geçti. Çok şükür yaptığımız dairelerin büyük çoğunluğu bir şekilde satıldı. Bizlerin beklentisi karşılandı. Kısa bir süre önce şehirde büyük bir kiralık daire sorunu yaşanıyordu. Yeni dairelerin satışa sunulmasıyla birlikte bu problem de ortadan kalktı. Şimdi bir sürü kiralık daire var” şeklinde konuştu.
PİYASAYI AFGAN VE SURİYELİ İŞÇİLER BELİRLİYOR!
“Sadece sektörde değil, toplumun büyük çoğunluğunda bir kanaatsizlik var” diyen İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Piyasada bir nakit darlığı olsa da, 2023 yılından biz genel olarak memnun kaldık. Personel sorununu çözersek, 2024 yılından da ümitliyiz. Türk usta ve çalışan çok yok. Türk ustaların ve çalışanların bir kısmı deprem bölgesine gitti ancak eleman problemi sanılandan daha büyük. Genelde Suriyeli ve Afgan usta, işçi çalıştırıyoruz. Bunlar da giderse, kilidi asarız sektöre. Maaşlar, asgari ücretten başlar, tecrübesine göre önü açık şekilde yükselir. Bugün bir işçinin yevmiyesi bin 200, bin 500 TL arasında. Bu da çok nitelikli bir işçiye verilen ücret değil. 7 liraya yaptırdığımız şap işini bugün eleman sıkıntısı yaşandığı için 30-35 TL'ye yaptırıyoruz. Suriyeli ve Afgan işçiler, piyasayı kendilerine göre belirliyorlar. Bir gün işe geliyorlar, bin TL veriyoruz, ikinci gün gelmiyorlar. 'Neden gelmedin' diye sorunca, 'Bin 200 TL verirsen geliriz' diyorlar. İşçi bulamadığımız için mecbur veriyoruz. Türk olan usta ve işçilerimiz de var ancak sayıca yetersizler.”
MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN USTALAR GETİRELİM
İnşaat sektörünün ülke ekonomisi açısından önemli bir sektör olduğunu dile getiren Topal, eleman sorununun çözülmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin beyin göçü verdiği gibi, Müslüman ülkelerden de Türkiye'ye kalifiyeli ustaların ve işçilerin getirilmesinin elzem bir konu olduğunu kaydeden Topal, şu cümlelerle sözlerini noktaladı: “Bu ülkenin kalkınması için sektörümüz ve yaşanan gelişmeler büyük önem arz ediyor. Müslüman ülkelerden kendi alanlarına göre ustalar getirmemiz gerekir.” Topal, eleman sıkıntısının yanı sıra, çimento ve beton fiyatlarının çok arttığının da altını çizdi. İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “Çimento ve beton fiyatı, 10-12 kat arttı. 1 torba çimento 110 TL. 1 torbanın içinde 50 kilo çimento var. Kış ayı için yine zam hazırlığındalar” diye konuştu.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.