Konyalı gazeteciler Çanakkale'ye gitti

Konyalı gazeteciler Çanakkale'ye gitti

Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC), üyelerini Çanakkale'ye ve Bursa'ya götürdü. Tarihi yerler ziyaret edildi. Konyalı gazeteciler Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri de ziyaret ederek, dua etme fırsatı buldu

Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) üyelerine Çanakkale gezisi düzenledi.  Geziye; KGC Başkanı Sefa Özdemir, Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Şube Müdürü Okan Çamsoy, BYEGM Konya İl Müdürü Cemil Paslı, Basın İlan Kurumu (BİK) Konya Şube Müdürü Özden Konur,  Valilik Basın Müdürü Hasan Hüseyin Tanrıverdi ve çok sayıda cemiyet üyesi katıldı. Grup, Gelibolu'da  savaşın yaşandığı tepeleri ve Şehitler Abidesini gezerek bölge hakkında yakından bilgi aldı. Gruba eski akademisyen tarihi Milli Parkı Rehberi Bünyamin Nami Tonka eşlik etti.  Tonka, Çanakkale'de şehit olan her bir askerin ayrı bir hayat ve kahramanlık hikayesinin olduğunu söyledi. Türk toplumunun atasına daha çok sahip çıkması gerektiğini dile getiren Tonka, “Geçmişimize ait çoğu şeyi yeterince bilmiyoruz. Tarihini bilmeyen geleceğe sağlam adım atamaz. Kısa süre içinde tarih bilincimizi artırmalıyız” dedi.

3-2-003.jpg

ÇETİN MÜCADELE VERİLDİ

Çanakkale tepelerinde düşmana karşı ayrı ayrı mücadelelerin verildiğini söyleyen Tonka,  “Ordumuzu en iyi Türk olan birisi yönetebilir” şeklinde konuştu.  “Türk ordusu müthiş bir azim ve inanca sahipti” diyen Tonka, şunları söyledi: “O dönemde Almanya ile anlaşma yapıldı. Bu anlaşmayla birlikte Almanya'ya saldırı olduğu zaman biz, bize saldırı olduğu zaman da  Almanya bizim yanımızda olacaktı. Savaşa bir hiç uğruna girdik. Ordumuzun başına getirilen Amiral Liman Von Sanders, bölgeyi iyi bilmediği için yanlış stratejiler uyguladı. Mustafa Kemal Atatürk, kendisini defalarca uyardı. Fakat Sanders, kendi bildiğini okudu ve orduyu dilediği gibi yönetti. Çanakkale Savaşı'nda bu kadar şehit vermemizin en büyük sebebi bu.  Askerimiz yine de elinden gelenin fazlasını yaptı. Eli silah tutan herkes orduya alındı. Cephede 13 yaşında da kahramanlarımız vardı.  Mühimmatımız yetersiz olduğu halde Çanakkale kazanıldı ve şanlı zaferimiz ilan edildi.” 

3-3-001.jpg

ŞEHİTLERİMİZE SAHİP ÇIKILMIYOR 

Çanakkale zaferinin kazanılması için Türk askerinin canı ve malı ile mücadele ettiğini ifade eden Tonka, şehitlere yeteri kadar değer verilmediğini de belirtti. Tonka, “Türk ve İngiliz askerlerinin mezarları bir arada. Üst üste yatan Türk ve İngiliz askeri var.  İngilizler, tarihine sahip çıktı. Çanakkale'de ne kadar İngiliz askeri mezarı varsa yaptırdı. Mezarların başına isimleri yazdırıldı. Ama ne yazık ki biz şehit olan askerlerimize aynı hassasiyeti göstermiyoruz. Hangi şehidimizin nerede yattığını bilemiyoruz. Bu şuurdan biraz uzağız. Bu konuda Çanakkale Belediye Başkanına gerekli ihtiyaçları söyledik. Yeteri kadar bir sonuç alamadık. Gelecek neslin atasına sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu.

3-5-001.jpg

KAHRAMANLIK HİKAYESİNE ŞAHİT OLDUK

Gezi için Çanakkale'ye giden KGC üyesi basın mensupları, içerisinde çok farklı tarihi ürünlerin yer aldığı tarihi Aynalı Çarşı'yı gezmeyi de ihmal etmedi. Çanakkale Gazeteciler Cemiyetini de ziyaret eden Başkan Sefa Özdemir de şöyle konuştu: “Her yıl düzenlediğimiz gezi etkinliğinde sona geldik. Bu yıl Karadeniz'e gezi yapmayı planlıyorduk. Fakat ülkemizde yaşanan 15 Temmuz başarısız askeri danbe girişiminin ardından tarihin yaşadığı Bursa ve Çanakkale'ye gezi yapmayı daha doğru bulduk. Çanakkale'de atalarımız destansı bir kahramanlık hikaye yazmış. Birliğimize daha fazla önem vermeliyiz. Geçmiş geleceğimize tutulan bir ayna. Geçmişimizden ders almalı ve onu yaşatmalıyız. Canını hiçe sayan ille de vatan diyen ve bu uğurda şehit olan bütün askerlerimizi  rahmet ve minnetle anıyorum.” Grup, gezinin ardından hep birlikte hatıra fotoğrafları çektirdi.  

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum