Konyalı ev sahipleri ve kiracılar arasında kavgalar patladı! Mahkemeler yetişemiyor

Konyalı ev sahipleri ve kiracılar arasında kavgalar patladı! Mahkemeler yetişemiyor

Kiralarda 'yüzde 25 zam sınırlaması' uygulamasında düğmenin baştan yanlış iliklendiğini söyleyen Avukat Latif Cem Baran, 'Dayatma hukuki ve sosyal sorunlara yol açtı. Yüzde 25 zam sınırlaması ortadan kalkacak. Bu karar, pişmanlık göstergesidir' dedi

Türkiye'de jet hızıyla alınan bir kararla, konut kira artış oranının tavanı yüzde 25'le sınırlandırıldı. Enflasyonun patladığı, hayat pahalılığının ise arttığı dönemlerde, yüzde 25 zam sınırlaması yasası yeni sorunları beraberinde getirdi. Ev sahibi ve kiracılar arasında kavgalar, tartışmalar yaşandı, istenmeyen yeni hukuki problemler ortaya çıktı. Her iki taraf da mahkemelik oldu. Şimdi ise bu yanlıştan dönülüyor. 1 Temmuz'dan sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkacak. Yeni sürecin ev sahipleri ve kiracılar arasında nasıl yürütüleceği merak konusu.

DAYATMA YENİ SORUNLARI BERABERİNDE GETİRDİ!

Konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Avukat Latif Cem Baran, konut kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının hakkaniyetli bir uygulama olmadığını belirtti. Bu gibi durumlarda piyasanın kendi koşullarını belirlemesinin daha doğru olacağını söyleyen Baran, “Piyasayı zorlamak, her yönüyle olumsuz sonuçlara yol açar. Doğru olan bir evin rayiç bedelini tespit etmek. Evin bulunduğu mahalleye, konumuna, yaşına göre fiyatlandırılması doğru olan yöntem. Yüzde 25 sınırlandırması, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki huzursuzluğu artırdı.

adsiz-001.jpg

Yeni sosyal problemleri kucağımızda bulduk. İki taraf birbirine düşman oldu. Küçük hadiseler, büyük sorunlara yol açtı. Bu karardan beklenen sonuç alınamadı. Dayatmanın yeni sosyal, ekonomik ve hukuki sorunlara yol açacağı önceden kestirilmeliydi. O da olmadı. Yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkacak. Bu karar, pişmanlık göstergesidir. Enflasyonu dizginlemeden huzurlu bir toplum oluşturmanın imkânı yok” şeklinde konuştu.

4-3-1.jpg

KONYA SULH HUKUK MAHKEMELERİ DAVALARA YETİŞEMİYOR!

Ev sahipleri ile kiracıların mahkemelik olduğunu hatırlatan Baran, arabulucuk uygulamasının geç de olsa doğru olduğunun altını çizdi. Mahkemeden sonuç alabilmenin zorluğuna vurgu yapan Avukat Latif Cem Baran, “Karar çıkması, 3 yılı buluyor” dedi. Ev sahibi ve kiracı davalarında Konya'da da gözle görülür oranda bir artış yaşandığına dikkat çeken Baran, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu davaların görüldüğü Sulh Hukuk Mahkemelerinde yoğunluk çok fazla. Konya'da yeni Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin açılması kaçınılmaz. Konya Adliyesi'nde 5 Sulh Hukuk Mahkemesi var. Davalar fazla olduğu için iş yetişmiyor. Enflasyonist ortama alışkın olmayan bir toplumda yüzde 25 kira zam sınırı kararı, ceza davalarına dönüştü. Başka hukuki sorunlara yol açtı. Kira artış oranlarında mutlaka bir ölçüt olmalı ancak bu oran toplumun sosyal ve ekonomik koşullarına göre belirlenmeli. Ne evini kiralayan ev sahibi ne de kiracı mağdur olmamalı. Bu da piyasanın kendi şartlarını oluşturmasıyla mümkün olacak bir husus. Türkiye'de birden fazla evine olanlara oranınca vergi getirilmeli. Verginin doğru ve orantılı bir şekilde alınması gerektiğini düşünüyoruz. Kira sözleşmesi e-Devlet üzerinden yapılmalı. Bu şekilde vergi de kaçırılmamış olur.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum