Konya’dan Bosna’ya  bir bağış hikayesi

Konya’dan Bosna’ya bir bağış hikayesi

1992-1995 yılları arasında Bosna-Hersek’te yaşanan savaş yıllarında tüm emekli ikramiyesini Boşnak mücahitlere bağışlayan öğretmen Abdurrahman Özbek 85 yaşında vefat etti. Özbek’in o yıllarda yaptığı bu anlamlı bağış hala hafızalarda canlılığını koruyor

1992-1995 yılları arasında Yugoslavya’da yaşanan iç savaşta en büyük dramı Bosnalı Müslümanlar yaşamıştı. O yıllarda dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanında Bosna halkı için yardım organizasyonları düzenlenmişti. Bunlardan biri de Konyalı öğretmen Abdurrahman Özbek’ti. 1992 yılında emekli olduktan sonra aldığı 134 milyon liralık emekli ikramiyesini Bosnalı mücahitlere bağışlayan Abdurrahman Özbek vefat etti. 1992 yılında Mahmut Şevket Paşa İlkokulu’ndaki öğretmenlik görevini tamamlayıp emekli olan Abdurrahman Özbek, bütün memurların can simidi olarak gördüğü emekli ikramiyesini Bosna-Hersekli mücahitlere gönderilmek üzere o dönemin Selçuklu Belediye Başkanı olan İsmail Öksüzler’e teslim etti.

abdurrahman-ozbek.jpg

EMEKLİ İKRAMİYESİNİN TAMAMINI BAĞIŞLAMIŞTI

O dönemin parasıyla 134 milyon 269 bin TL’yi teslim alan İsmail Öksüzler, şunları söylemişti: “Bosna-Hersek’teki Müslüman kardeşlerimiz için yaptıkları bu anlamlı bağış için hocamıza teşekkür ediyoruz. Bizler de bu yardımları ve bağışları en kısa sürede yerine ulaştıracağız. Konyalı hemşehrilerimiz bu konuda örnek olmuştur.” Selçuklu Belediye Başkanı İsmail Öksüzler, yaptığı bağışlardan dolayı Abdullah Özbek’e teşekkür etti. Merhum Abdurrahman Özbek, “Şimdi vicdanen rahatladım. İnşallah oradaki kardeşlerimiz de bir an önce Sırp zulmünden kurtulur” ifadelerini kullanmıştı. Bu anlamlı hikayeden 32 yıl sonra Abdurrahman Özbek hayata gözlerini yumdu. Bosna-Hersekli Müslümanlar ise zor günlerinde yanlarında olan herkesi rahmetle ve minnetle anmaya devam ediyor.

bosnali-emekli.jpg

BOSNA-HERSEK SEVDALISI BİR EĞİTİMCİYDİ

Babasını Abdurrahman Özbek’in Bosna-Hersek’te yaşanan savaş yıllarında büyük bir fedakarlık yaparak, emekli ikramiyesinin tamamını bağışladığını hatırlatan oğlu Abdullah Özbek, şunları söyledi: “Babam Abdurrahman Özbek 2 Aralık 1939 tarihinde Konya’nın Karapınar ilçesinde dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybetmiş. Öğretmen olasıya kadar ailenin tüm yükünü omuzladı. Annesi ile ülkemizin farklı illerinde öğretmenlik yaparken Obruk eşrafından Hacı Yusuf Efendi’nin torunu Cahide Hanım ile dünya evine girdi. Karapınar ve Konya’nın çeşitli okullarında öğretmenlik yaptı. O zamanki adıyla Mahmut Şevket Paşa’dan emekli oldu. Emekli ikramiyesi olan 134 milyon 269 bin TL’yi Bosna-Hersekli mücahitlere bağışladı. Yaptığı anlamlı bağıştan dolayı Selçuklu Belediyesi’nden takdir belgesi aldı. Ömrü boyunca mütevazi bir hayat sürdü. Ömrünün son anına kadar ziraatle de meşgul oldu.

1031431962-0-0-1193-1310-1920x0-80-0-0-08d82357db6ac67036ae07d391e4a648.jpg

ÖĞRENCİLERİNE HEP NAMAZI NASİHAT EDERDİ

Ülkemiz için güzel insanlar yetiştir ve çevresinde çok güzel bir izlenim bıraktı. Peygamber efendimizi o onun ashabını hayatında minenk taşı edinmiştir. Yetiştirdiği öğrencilere ve çevresindekilere dinin direği olan namaza başlamaları konusunda tembihlerde bulunmuştur. ‘Çobanlık yapacaksan dağda kışla, çiftçilik yapacaksan nadası üçle, sürünmek istersen namaza başla’ derdi. 2024 yılının Ramazan ayında girdiği kalça ameliyatının ardından bir daha ayağa kalkamamış, ve son zamanlarda yürüyememiştir. 25 Eylül Çarşamba günü çok özlediği Mevla’ya kavuşmuştur. Babamız Bosna-Hersekli Müslümanların ve diğer İslam ülkelerde yaşanan olaylar konusunda çok duyarlıydı. Her zaman onlar için dualar ederdi. Mekanı cennet olsun.”

gettyimages-56200153.webp

KARAPINAR’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

5 çocuk babası Abdurrahman Özbek memleketi Konya’nın Karapınar ilçesine defnedilecek. Biz de Merhaba Gazetesi olarak merhum Abdurrahman Özbek’e Allah’tan rahmet, yakınlarına ise sabır diliyoruz.

sarayobsna-1.jpg

Kaynak:İbrahim Büyükeken

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum