Konya'daki patlamanın  sebebi belli oldu!

Konya'daki patlamanın sebebi belli oldu!

Konya'da saat 11:20'de meydana gelen patlama, kısa süreli panik yarattı. Patlamanın ardından arabaların alarmları çalmaya başladı ve binaların camlarında titreme görüldü.

Konya'da saat 11:20'de meydana gelen patlama, kısa süreli panik yarattı. Patlamanın ardından arabaların alarmları çalmaya başladı ve binaların camlarında titreme görüldü. İlk başta endişe uyandıran bu durumun, uçakların ses duvarını aşması sonucu oluşan sonik patlama olduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre, Konya'da önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Milli Anadolu Ankası Tatbikatı için hazırlıklarını sürdüren pilotlar, eğitim uçuşları esnasında bu tür patlamalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, sonik patlamaların rutin bir durum olduğunu ve halkın endişe etmesine gerek olmadığını belirtti. Konya semalarında zaman zaman duyulan bu seslerin, özellikle tatbikat dönemlerinde daha sık yaşanabileceği, ancak herhangi bir tehlike arz etmediği ifade edildi.

MİLLİ ANADOLU ANKASI TATBİKATI BAŞLIYOR

Patlamanın rutin eğitim uçuşu yapan uçakların oluşturduğu “Sonik Patlama” olduğu bildirildi. Öte yandan Milli Anadolu Ankası Tatbikatı, 30 Eylül’de başlıyor. 11 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek tatbikat boyunca sonik patlama yaşanabileceği konusunda vatandaşlar uyarıldı. Vatandaşların bu tür patlamalar karşısında paniğe kapılmaması istendi. Milli Anadolu Ankası Tatbikatı Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilecek

SONİK PATLAMA NEDİR?

Sonik patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin sonucunda oluşur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21ºC sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabiliyor ve bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana geliyor. Bir uçak hareket halinde iken sürekli olarak, yarıçapları uçağın bulunduğu konumdan dışarıya doğru büyüyen küresel ses dalgaları oluşturur. Bu dalgaların hızı; havanın yoğunluğu, nem oranı gibi değerlere bağlı olup; sesin o atmosfer koşullarındaki hızına eşittir. Uçak yeterince yüksekten uçuyorsa, yere ulaşamaz, dolayısıyla onları duymayız bile. Ancak uçak ses hızına ulaştığında, yol açtığı ses dalgalarını önüne katıp sürüklemeye başlar ve sonik patlama ortaya çıkar.

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum