Konya'da zararlı böcek tehlikesi! Tarlalara dadandı

Konya'da zararlı böcek tehlikesi! Tarlalara dadandı

Havaların sıcak gitmesi nedeniyle Konya Ovası’nda zararlı hayvanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Yaban domuzu ve fare istilasının ardından şimdi de kambur böceği olarak bilinen zabrus zararlısı ekili alanlarda ortaya çıktı

Konya Ovası’nda kış aylarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yüzünden ekili alanlarda toprak altı zararlıları ortaya çıkmaya başladı. Yaban domuzu ve fare istilasının ardından şimdi de kambur böceği hububat ekili alanları tehdit etmeye başladı. Hububat ekili tarlalara büyük zarar veren haşereler Konya’nın Beyşehir ilçesinde görüldü. Kambur böceği olarak da bilinen zabrus zararlısı ile ilgili Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli saha çalışması başlattı. Teknik personelin saha çalışmasında ortaya zabrus zararlısının ekili alanlardaki durumu ortaya konuldu. Havaların bir türlü soğumaması ve kar yağışının hala gerçekleşmemesi hububat ekili alanlar açan büyük risk olmaya devam ediyor. Gerekli tedbirler alınmazsa yaz aylarında hububat rekoltesinde ciddi bir düşüş yaşanacağı öngörülüyor.

4-3-burak-kirkgoz.jpg

KAMBUR BÖCEĞİ İÇİN YÜZEY İLAÇLAMASI YAPILMALI

Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri konu ile ilgili yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: “Hububat ekili alanlarda yapılan incelemelerimizde toprak altı zararlılarından olan ekin kambur böceği (zabrus) tespit edilmiş olup, zararlıyı daha yakından tanımak adına görselleri siz değerli çiftçilerimizle paylaşılmıştır. Çiftçilerimizin ılıman geçen mevsim şartlarında, olası zabrus zararının önüne geçebilmesi için üstten açılmalar görülen hububat ekili tarlalarında toprağı 10-15 santimetre eşerek kontrol etmeleri ve zabrus bulaşık olan tarlalarda yüzey ilaçlaması yaparak mücadele etmesi gerekmektedir. Ekim döneminde ise daha önceki yıllardan zabrus ile bulaşık olduğu bilinen tarlalar da tohum ilaçlanarak ekim yapılabilir.”

4-2-1.jpg

ÖNCE FARE VE YABAN DOMUZU ŞİMDİ KAMBUR BÖCEĞİ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, kış aylarında havaların sıcak gitmesi yüzünden Konya Ovası’nda zararlı hayvanların arttığına dikkat çekti. Konya Ovası’nda bu yıl yaban domuzu ve tarla farelerinin de sayısında ciddi bir artış olduğunun altını çizen Kırkgöz, “İklim değişiklikleri zararlı hayvan popülasyonunu da artırdı. Bu yıl Konya’nın birçok ilçesinde ve Beyşehir’de tarla farelerinin ve yaban domuzlarının sayısında anormal derecede bir artış oldu. Havaların sıcak gitmesi bu durumun en önemli etkenlerinden birisi. Şimdi de kambur böceği olarak bilinen zabrus zararlısı görülmeye başlandı. Normalde bu tür canlılar toprağın daha derinlerinde barınırlardı. Şu anda hava sıcaklıkları yüksek olunca yüzeye doğru çıkmaya başladılar. Şu dönemde yapılan ilaçlama çok fazla etkili olmayabilir. Bu konuda araştırmalar yapıyoruz. İlkbahar döneminde kullanılan ilaçlar var. Çiftçilerimiz tarlalarında kontroller yapmalı ve ilgili kurumları bilgilendirmelidirler. Buna göre ilaçlara yapılıp yapılmamasına karar verilmelidir” dedi.

4-1-1.jpg

ZARARLILARA KARŞI MÜCADELE ERKEN BAŞLATILMALI

İklim değişikleri zararlı hayvan popülasyonunu artırdığını kaydeden Kırkgöz, şunları kaydetti: “Konya Ovası’nda havalar sıcak gidince bu canlılar ova tarafına inmeye başladı. Bu tarz hayvanların çoğalması da çok hızlı oluyor. Bu tarz zararlı hayvanlarla ilgili önceden önlemler alınmalı. Farenin bu dönemde yaygın olmasının en önemli nedeni iklim değişikliği. Fare popülasyonu arttı. Fareler de ağırlıklı olarak buğday tarlalarına yöneldi. Hasarın oluşmasına neden oluyor. Tarım İl Müdürlüğü çiftçilerimize zehirli yem dağıtıyor. Yaban domuzları da mısır ve patates tarlalarına ciddi zarar veriyor. Bu konuda topyekun mücadele başlatılmalı. Aksi halde tarımsal üretimimiz büyük zarar görebilir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.