Konya'da tefeci rezaleti! Vatandaşı tuzağa düşürmek istiyorlar!

Konya'da tefeci rezaleti! Vatandaşı tuzağa düşürmek istiyorlar!

Konya'da tefeciler, yaşanan ekonomik sıkıntıyı yine fırsata çevirmek istedi. Şehrin farklı noktalarındaki otobüs duraklarının camlarına yapıştırılan “İcralık emekliye kredi fırsatı” afişleriyle, ay sonunu getiremeyen emekliler tuzağa düşürülmek isteniyor.

Türkiye'de korona virüs süreciyle birlikte var olan ekonomik sorunlar, iyice derinleşti. Toplumun her kesimi ekonomik olarak çıkmaza girdi. Bu süreçte çoğu çalışan işsiz kaldı, çoğu çalışan ise ücretsiz izne çıkarıldı. İnsanların çeşitli giderlerinden dolayı nakit paraya ihtiyacı arttı. Çoğu vatandaş, nakit ihtiyacını karşılamak için çaresizlikten bankalara hücum etti. Daha önce faize hiç bulaşmamış insanlar bile bu dönemde bankaların yolunu tuttu. Vatandaş, daha önce çektiği krediyi düzenli ödeyemediği için kara listeye alındığından, bankalardan da red cevabı aldı. Bu durumu fırsat bilen tefecilere yine gün doğdu. Şehrin farklı noktalarındaki otobüs duraklarının camlarına yapıştırılan bir yazı ile insanların hayatı daha da karartılmak istendi. Borçluların kredi iştahını kabartmaya çalışan bu kirli tezgâhçılar için gerekli müdahalenin yapılması bekleniyor.

adsiz.jpg

KİRLİ OYUN GÖRMEZDEN Mİ GELİNİYOR?

Otobüs duraklarının camlarına “İcralık emekliye kredi fırsatı. İcralık, Avukatlık, vergi borcu, açık dosyası olan, kara listede olan emekliye bankadan onaylı kredi” yazılı afişler asıldı. Afişin üzerine bir de telefon numarası eklendi. Günde yüzlerce vatandaş ise bu afişleri görüyor. Krizi meşru olmayan yollardan fırsata çevirmek isteyen kişi veya kişiler, yine büyük bir oyun tezgâhlıyor. Kurban olarak da aylık ekonomik geliri yeterli olmayan, gırtlağına kadar borçlu olan ve ileri yaşına rağmen çalışma mecburiyetinde bırakılan “emekliler” seçiliyor. Bu kirli oyunun görmezden gelinmesi ise işin ayrı bir boyutu olarak değerlendiriliyor.

İNSANLARI SOYUP SOĞANA ÇEVİRİYORLAR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, bu tarz illegal durumların vatandaşın karşısına sürekli çıktığını dile getirdi. Bu oyunu tezgâhlayanların hedefinde özellikle emekli ve çiftçilerin olduğunu ifade eden Dinç, bu tarz bir uğraş içine giren kişi ve kişilerin dolandırıcı olduklarına dikkat çekti. Zorda olan ve borçlu olan insanlara senetsiz, kefilsiz para verildiğini aktaran Dinç, şunları kaydetti: “Bu oyuna düşen çoğu vatandaşın aldığı parayı ödeyemediği bir gerçek. Daha sonra insanlar parayı aldıkları kişi veya kişilere ödeme yapamadığı için evini, arabasını ve tarlasını kaybediyor. Bu kirli oyunla insanları soyup soğana çeviriyorlar. Bu gibi dönemlerde toplumsal dayanışmanın daha da artırılması gerekiyor. İnsanların mümkün oldukçü bankalardan ve bu illegal işlerden uzak kalması gerekir. Bu şartsız, koşulsuz kredi verme hadisesi herkesin gözünün önünde gerçekleşen bir olay. Vatandaşın hassasiyetini kaybetmeden bu tarz uygulamaları şikayet etmesi lazım. Vatandaşın böyle bir yazı görmesi durumunda telefona sarılıp, kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunması gerekiyor.”

5.jpg

2 YILDAN 6 YILA KADAR HAPİS CE ZASI VAR

Türkiye'de kredi verecek kuruluşların bankalar ve finans kuruluşları olduğunu söyleyen Avukat Turgay Bilge ise kredinin özel şahıslar tarafından verilmesinin tefeciliğe girdiğini belirtti. “Kredi işlemleri, devletin sıkı denetiminde olan faaliyetlerdir” diyen Bilge, “Tefecilik, ağır suçlardan kabul edilir. İspatı da en kolay suçlardandır. Kanun ispatta zorluk aramaz. Kişi veya kişilerin kredi verme faaliyeti içine girmesinin yeni sosyal ve ekonomik sorunları doğurduğu da bir gerçek. Kredi işlemlerinin takibinde özel hassasiyet gösterilir. Tefeciliğin hapis cezası vardır. Tefecilik (faizcilik), hukuki sınırın üzerinde, aşırı faiz alarak borç para vermedir. İzin belgesi olmadan, ödünç para verme işleriyle ilgili yasa hükümlerine aykırı davranarak, faizden para kazanma amacıyla ödünç para işleri yapmak tefecilik suçunu oluşturur. Suç uygulamada pos cihazından komisyonla para çekmek, senet veya çek kırdırmak, faizli borç para vermek, kredi borcu kapatmak vaadiyle faizle borç vermek gibi yöntemlerle işlenmektedir. Tefecilik, Türk Ceza Kanununun 'Topluma Karşı Suçlar' başlıklı üçüncü kısmının 'Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar' başlıklı dokuzuncu bölümünde düzenlenmiştir. 241. Madde tefecilik suçunun ceza yaptırımını şöyle düzenliyor: Tefecilik; (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum