Konya'da tavuk çiftliklerini hastalık vurdu! Yumurtanın kolisi 107 lira oldu

Konya'da tavuk çiftliklerini hastalık vurdu! Yumurtanın kolisi 107 lira oldu

Konya'daki tavuk çiftliklerinde uzun süredir hastalıkla mücadelenin devam ettiğini duyuran yetkilileri, yumurtaya gelen zamların hastalık ve maliyet artışından kaynaklandığını dile getirdi.

Uzmanların 'sıklıkla tüketin' dediği, en ucuz protein kaynağı yumurtaya bir zam daha geldi. Konya'da yumurtanın koli fiyatı 107-108 liraya dayandı. Numarası ve büyüklüğüne göre bazı yumurta türünün kolisi 115 TL'ye yükseldi. Piyasadaki sıkıntılardan ve hayvan hastalıklarından dolayı Afyon'dan sonra yumurta üretiminde ikinci şehir olan Konya'dan yumurta ihracatı kısıtlandı. Önümüzdeki günlerde yumurta fiyatının yeniden artması öngörülürken, piyasada yumurta bulunamayacağından da endişe ediliyor.

3-3.jpg

YUMURTANIN MARKETTE 107 LİRAYA SATILMASI NORMAL

Konya Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı İsmail Saraçoğlu, Merhaba'ya konuştu. Başkan Saraçoğlu, yumurtaya kısmi zam geldiğini söyledi. Mısır fiyatındaki artışın, dolardaki yükselişin piyasaya zam olarak yansıdığını belirten Saraçoğlu, ham maddenin yüzde 60'ını dolar üzerinden ithal ettiklerini ifade etti. Saraçoğlu, “Yeri geliyor piyasada ambalaj, kağıt bulunmuyor. Biz, paketlenmemiş haliyle yumurtayı marketlere 90 liraya veriyoruz. 5-6 lira paket ücreti var. Marketlerde yumurtanın kolisinin 107-108 liraya satılması normal. Biz, maliyetlerimize göre yumurta fiyatını azami ve baskı altında tutmaya çalışıyoruz. Yem maliyeti yumurta üreticilerini zorluyor. Yemin kilo maliyeti 9 lira civarında. 5 tavuk, 1 kilo yem yiyor. Temennimiz, yumurta fiyatlarının daha da yükselmemesi” diye konuştu.

YUMURTA FİYATI İNSANLARIN GÖZÜNE BATIYOR!

3-2.png

Yumurtanın en ucuz protein kaynağı olduğunu hatırlatan Saraçoğlu, şunları kaydetti: “Bugün yenilecek bir zeytinin kilogram fiyatı 200 liradan başlıyor. Bir kilo etin fiyatı 380-400 lira. Yenilecek peynirin kilosu 180 liradan başlıyor, 300 TL'ye kadar yükseliyor. Aslında 30'lu yumurtanın fiyatı yüksek değil. Sadece her şeyde yumurta kullanıldığı için insanların gözüne batıyor. Gerçekten kimse itiraz etmesin, yumurtanın fiyatı girdi maliyetlerine, diğer ürünlere göre çok ucuz.”

3-1-960x640.jpg

KONYA'DA TAVUK ÇİFTLİKLERİNDE HASTALIKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Piyasada hastalığın çok olduğuna değinen YUM-BİR Başkanı İsmail Saraçoğlu, kümeslerin randıman vermediğini dile getirdi. 100 tavuğun yem yediğini, 55-60 tavuğun yumurtladığını vurgulayan Saraçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kasım ayının ilk haftasında hayvanlarda hastalık başladı. Konya'da hastalık yoktu. Kısa süre içinde Konya'da da başladı. Aralık ortasındayız, hayvanlarda hala hastalık devam ediyor. Konya, yumurta üretiminde Afyon'dan sonra ikinci sırada. Çevre ülkelerde kuş gribinden dolayı ölümler var. Türkiye'deki hastalık ölümlü değil ancak yumurta randımanını düşürdü. Az önce 100 tavuğun yem yiyip, 55-60 tavuğun yumurtladığını söylemiştim. 20-25'lere kadar düşülen vakit oldu ama toparladık. Üretimde ciddi sıkıntılar var. Yumurtada bir arz sıkıntısı yaşanabilir. Piyasaya mal girmeyebilir. İhracat yapardık, içeriye yetmeyeceği için yumurta ihracatını kısıtladık. Maliyetimiz sürekli yükseliyor ama yumurta fiyatı çok yükselmiyor. Havalar soğudu. Tam yumurta yenilecek vakit. Temennimiz, hayvanların bir an evvel sağlığına kavuşması, yumurta fiyatlarının daha da artmaması. Vatandaşla biz karşı karşıya kalıyoruz. Bugün 1 hayvanın maliyeti 180 lira. O parayla başka sektörlerde yatırım yapılıyor. Ölüm ve hastalık riski de olmaz. Daha önce çiftliğini kapatanlar bir daha sektöre girmeyi düşündü ama yüksek girdiden dolayı planladıklarını yapamadı.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum