Konya'da süt üreticisine sanayici darbesi! 6 firma sütü düşük fiyattan alıyor

Konya'da süt üreticisine sanayici darbesi! 6 firma sütü düşük fiyattan alıyor

Konya'nın yerel 5-6 firması bir araya gelip, üreticiden sütün daha düşük fiyattan alınmasını kararlaştırdı. Bu karar, girdi maliyetleri altında ezilen üreticiyi çıkmaza soktu. Kesimlerin artması nedeniyle çiftliklerdeki hayvan sayısı da azaldı

Konya'da sanayicinin baskısı ile çiğ süt fiyatları düşmeye başladı. Bu kararı ulusal süt firmalarının değil de Konya'nın firmalarının alması tartışmaları daha da alevlendirdi. Soğutulmuş süt fiyatları 11 liradan 10 liraya düşerken, sanayicinin bununla da yetinmeyip süt fiyatlarını 10 liranın da altına düşürmek istemesi üreticinin tepkisine neden oldu. Et fiyatlarının yüksek olduğu bir dönemde süt fiyatlarının düşürülmesi kalan ineklerin de kesime gideceği anlamına gelirken, Tarım ve Orman Bakanlığının ise yaşananları sadece seyretmekle yetinmesi dikkat çekiyor. Diğer taraftan sanayici üreticiden aldığı soğutulmuş süt fiyatını 11 liradan 10 liraya çekerken, marketlerde süt fiyatlarında ise hiçbir indirimin yapılmaması sanayicinin gerçek amacını da ortaya koyuyor.

ÜRETİCİNİN DAYANMA GÜCÜ YOK

Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, şubat ayından sonra üreticiden sütün daha düşük fiyattan alınmasına karar verildiğini hatırlattı. Bu kararın ticaret ahlakına aykırı olduğunu ifade eden Çoban, Konya'da 5-6 fabrikanın böyle bir karar aldığını, bu firmaların da şehrin firmaları olduğunu söyledi. Ulusal firmaların, 11 lira üzerinden süt almaya devam ettiğini, anaç hayvanların kesime gitmesinin doğru olmadığını dile getirdiklerini belirten Başkan Çoban, “Ulusal firmalar, olaya daha gerçekçi bakıyor” diye konuştu. Konyalı firmaların çiğ sütü üreticiden şubat ayına kadar 11 liradan aldığını, şubat'tan sonra ise 10 liradan alım yaptığını kaydeden Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zarar ediyoruz gerekçesiyle böyle bir karar aldıklarını söylüyorlar.

adsiz-001.jpg

Konyalı firmalar, sütün yüzde 90'ını toplayıcılardan ve kooperatiflerden alıyor. Bu insanlar hakkını da aramıyor. Girdi maliyetleri aşırı yükseldi. Sürdürülebilir bir politika yok. 3 bin lira olan yonca 6 bin liraya dayandı. Balya sap 4 bin lira. 1 çuval yem 370 TL bandında. Ayakta kalmaya çalışıyoruz. Nereye kadar gidecek bu iş? Üreticiden daha ucuza süt alma kararı alındıktan sonra et fiyatları da arttı. Süt fiyatları düşünce, hayvanlar kesime gitti, gidiyor. Üreticinin dayanma gücü yok. Sütün üreticiye maliyeti 9 lira 80 kuruş. Kurtarmaz. Tekrar diyorum, bu gidişat, hayvanların kesimine yol açtı. Kimse süt bulamaz. Yeterli hayvanımız yok.”

ÜRETİCİ HAYVANINI KESİME GÖNDERİYOR

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Çelikçi, fabrikaların üreticiden aldığı sütün fiyatını düşürmesinin gerekçesini açıkladı. Çelikçi, “Süt tozu fabrikalarında imal edilen süt tozları elde kaldı, şişti. Bunun için böyle bir karar alındı” dedi.

adsiz-002.jpg

Sanayicinin üreticiden sütü daha düşük fiyattan almasının üretici için zarar olduğunu aktaran Çelikçi, “Fabrikalar, süt bırakıyorlar. Olmayan sütü bırakıyorlar. Çumra'da fabrikalar, üreticiden sütü 1 lira daha düşükten almaya başladı. Bakanlığa gittik. Sorunları ilettik. Girdi maliyetleri gerçekten yükseldi. Bu şartlarda kim nasıl üretim yapacak? Et fiyatları da yükseldi. Üretici, hayvanını kesime gönderiyor. Son 5-6 yıldır hayvancılıktan para kazanılmıyor. Benim 30 yıllık mesleğim bu. Bırakacağım, son noktaya geldim. Sektörde bir tekelleşme var. Süt fiyatı, sanayicinin inisiyatifine bırakılıyor. 1 litre sütün baskılanmış maliyeti 10 lira 20 kuruş. Baskılanmamış fiyatı da en az 11 lira. Üreticinin eline geçen para ise 9 lira 40 kuruş. Gelin bu işin içinden çıkın” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum