Konya'da su, elektrik ve doğalgaz faturalarının neden yükseldiği ortaya çıktı!

Konya'da su, elektrik ve doğalgaz faturalarının neden yükseldiği ortaya çıktı!

Artan faturalar hakkında gazetemize konuşan Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Soğuk havalardan dolayı enerji tüketimimiz arttı, bu da faturalara yansıyor” dedi

Kış aylarıyla birlikte vatandaşların enerji kullanımı arttı. Enerji kullanımının artması ile birlikte elektrik, doğalgaz, su faturaları da yükseldi. Faturalardaki artışı değerlendiren Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Enerji giderleri artınca haliyle girdi maliyetleri de artmaya başladı. Bu maliyetlerin artışı faturalara yansıyınca tüketicilerin yükü ağırlaştı" diye konuştu.

4-2.jpeg

KIŞ AYLARINDA ELEKTRİK KULLANIMI ARTIYOR  

Kış aylarında enerji kullanımının arttığını belirten Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, “Soğuk havalar ile birlikte doğalgaz kullanımımız da artmaya başladı. Isınmak için her ne kadar doğalgaz kullanıyor olsak da kombiler 24 saat çalışıyor. kombilerin çalışması için harcanan elektrik miktarı da faturalalara yansımaya başladı. Son zamanlarda artan elektrik faturaları kullanımdan dolayı arttığını söyleyebiliriz. Son zamanlarda doğalgaz fiyatlarının artmasıyla elektrik fiyatlarında da artış yanşamaya başladı. Elektrik fiyatlarında Nisan 2021’den itibaren bir fiyat artışı yaşanmıştı. Bu fiyat artışlarının önüne geçilmesi açısından kademeli fiyat tarifesi uygulanmaya başlanmıştı. Vatandaşlar olarak bazı kullanış şekillerimiz değiştirmemiz gerekiyor. Örneğin önceden ısınmak için çok fazla kullanılan ısıtıcılar artık revaçta değil. Artan elektrik fiyatlarında sonra bu şekilde elektrikli ısıtıcılar kullanmamamız gerekiyor.  Bazı alışkanlıklarımız değiştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SU TEMİNİNDE ENERJİ GİDERLERİ YÜKSELDİ

Son zamanlarda su faturalarında yaşanan artışları değerlendiren Dinç, “Su fiyatları kâr artı maliyet giderleri hesaplanıyor. Bu hesaplamalar sonunda bir maliyet tablosu çıkarılıyor ve bunun üzerinden bir fiyat belirlemesi yapılıyor. Son zamanlarda ciddi bir enerji sorunu var. Bu sorunun sonuçları farklı alanlarda kendini hissettiriyor. Su kaynaklarımızda ciddi bir azalma yaşıyoruz. Su kaynaklarında yaşanan azalmalar bizi yer altı su kaynaklarına yönlendiriyor. Konya olarak ciddi su kaynakları olan bir şehir olmadığımız için su kaynaklarını genelde yer altı su kaynaklarından çıkarıyoruz. Su kaynaklarının yer altı kaynaklarından temin edilip vatandaşlara dağıtmak maliyetlerin 4- 5 kat daha fazla artması anlamına geliyor. Bu sebeple su faturalarında son zamanlarda bur artış olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

SU FATURALARINDA KADEMELİ SİSTEM ÖNERİSİ

Su fiyatlarının da kademeli bir sistem uygulanabileceğini belirten Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, sözlerini şöyle tamamladı: “Su vatandaşların zorunlu ve en temel haklarından birisi. Su olmadan hayat olmasın düşünemeyiz. Bu anlamda su faturaları konusunda yeni bir düzenleme yapılabilir. Su faturasında kademeli bir sistem uygulanabilir. Bu konu özelinde su kullanımı hakkında kademeli bir fatura anlayışına geçilebilir. Dar gelirle vatandaşlar için su kullanımda bir kota belirlenip bu kota ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına temin edilebilir. Bu anlamda hem su kullanımında hem fiyatlarda düşüş yaşanacaktır.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
113 Yorum