Konyada pişmaniye çekme geleneği

Konyada pişmaniye çekme geleneği

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, unutulmaya yüz tutan pişmaniye çekme geleneğini Konyada tekrar yaşatmak istediklerini söyledi

Konya Aydınlar Ocağı, bir ilke daha imza atarak Konya’da unutulmaya başlanan pişmaniye çekme geleneğini yaşatmak için ilk girişimi başlattı. Konya’nın tanınmış şair ve yazarlarından İsmail Detseli ve eğitimci-yazar İsmail Hakkı Biçer ile babası şekerci olan Celaleddin Kara, çetin kış günlerinin yaşandığı Sille Kültür Evi’nde, davetlilere pişmaniye çekerek birbirinden güzel ve unutulmaz dakikalar yaşattılar.  Gökyurt’lu İsmail Detseli, pişmaniye çekme geleneğinin eskiden Konya’da yaygın olduğunu ve çetin geçen kış günlerinde, özellikle akşamları televizyonun bu kadar yaygın olmadığı o devirlerde evlerde pişmaniye çekilerek sohbet ede ede bu şeker tatlısının afiyetle yenildiğini söyledi. Pişmaniye tatlısıyla ilgili görüşlerini belirten Detseli, pişmaniyenin ilk yapıldığı yerin İran olduğunu ve “peşmek” olarak adlandırıldığını belirterek “Bizim tatlı kültürümüze pişmaniye, o dönemin Ermeni ustalarıyla girdiği biliniyor. Pişmaniye de, bu tatlının yapımına girişenlerin ağdasına kıvam tutturmakta karşılaşılan güçlükler üzerine bu işe kalkışmış olmaktan duydukları pişmanlığı ifade ediyor. Bu helva tatlısı Anadolu folklor geleneğinde önemli bir yer tutar. Yüksek kas gücü gerektiği için daha çok erkekler tarafından yapılır. Konya’da da pişmaniye çekme geleneği vardı. Aydınlar Ocağı’nın bu geleneğimizi yaşatmak için girişimde bulunması çok güzel bir şey. Dr. Güçlü Bey’i tebrik etmek lazım” dedi.

Pişmaniyenin yapılışı ile ilgili olarak da bilgiler veren Detseli, “Ana maddeleri şeker, yağ (tereyağı) ve undur. Şeker, 150 derecede ve içine limon atılarak kaynatılır. Kaynamış şeker tereyağıyla yağlanmış tepsiye alınarak karda soğutulur. Yavaş yavaş macun halini alan şeker, peyzlatma işlemine tabi tutulur. Şeker macunu, önceden tereyağı ve unun belli bir kıvamda kavrulmasıyla birlikte hazırlanan unun içinde çekme işlemi devam ettirilir. Bu çekme işlemi halkalar halinde şeker tel tel haline gelinceye kadar devam eder ve daha sonra soğutularak afiyetle yenilir” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.