Konya'da pilavlı düğün devri bitiyor! İşte nedeni

Konya'da pilavlı düğün devri bitiyor! İşte nedeni

'Geleneksel Konya pilavlı' düğünün pahalı olması, çiftleri pastalı düğün yapmaya zorluyor. Ekonomik şartlardan dolayı Konya'da 'pilavlı düğün' adeti yavaş yavaş bitiyor. Şehirde artık eskisi gibi yemekli düğün daveti verilmiyor

Konya'da düğün salonlarında 1 kişilik yemeğin (Konya düğün pilavı) fiyatı, 250-300 TL'yi gördü. İmkânı olan vatandaşlar düğünde yoğurt çorbası, kavurma, pilav, zerde, bamya çorbası ve irmik helvası ikram etse de, şehirde artık eskisi gibi yemekli düğün yapmanın zorlaştığı görüldü. Birkaç yıl önce Konya'da bir aile, hafta sonu ortalama 4-5 pilavlı düğüne giderken, bu sayı enflasyonun ve hayat pahalılığının zirveyi gördüğü 2024 yılında 1'e düştü. Yapılan düğünlerin birçoğu artık pastalı oluyor.

4-4.jpg

DENİZALTI GELENEĞİ KAYBOLUYOR!

Konya'da düğünlerin olmazsa olmazı 'pilav dökme' adeti, artan maliyetlerden dolayı vatandaş için artık hayal oldu. Ekonomik durumu iyi olanların dışında, birçok Konyalı artık düğünlerinde Konya tabiriyle pilav döktüremiyor. Bütçesini zorlayıp, 'geleneği devam ettirelim' düşüncesi içinde olan bazı Konyalıların düğün pilavlarındaki etlerin de azaldığı net bir şekilde görüldü. Pahalı olduğu için eskisi gibi pilavların üzerine bol et konulmuyor. Denizaltı (pilavın altının ve üstünün etle dolu olması) geleneği de kaybolmaya yüz tutuyor!

adsiz.jpg

BIRAKIN PİLAVLI DÜĞÜNÜ PASTALI DÜĞÜN YAPAN BİLE AZALDI!

Gökçen Asrın Aşkı Düğün ve Toplantı Salonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uğur, “Eskiden Konya'da klasik düğün pilavı ikram edilmeyen düğünlere, düğün denilmezdi” dedi. Maliyetlerin yüksek, vatandaşın ise alım gücünün düşük olmasından dolayı geleneksel düğün pilavlı Konya düğünlerinin tarih olacağına işaret eden Uğur, “Bugün Konya'da kapalı bir düğün salonunda bir kişinin ortalama maliyeti düğün sahibi için 200-250 TL arasında değişiyor. Kır düğün salonlarında bu fiyat 350 liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.

4-3-mehmet-ugur.jpg

Davetli sayısına göre kişi başı düğün pilavı maliyetinin değişiklik gösterdiğini ifade eden Gökçen Asrın Aşkı Düğün ve Toplantı Salonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uğur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Davetli sayısı arttıkça, kişi başı maliyet biraz daha düşüyor. Geçen yıl pilavlı düğünde kişi başı maliyet 90-100 lira arasında değişirken, bugün en ucuzu 200 lira. Yüzde 100 artış var. Konyalılar, ekonomik şartlardan dolayı bırakın pilavlı düğünü, pastalı düğünü bile zor yapar hale geldi. Düğün yapan insan sayısında düşüş var.”

DÜĞÜN SALONU İŞLETMECİLERİ ZORDA!

Geçen yıl 200 lira alınan düğün pilavı etinin bu yıl 480-500 liraya ancak alınabildiğini söyleyen Uğur, bir de şunları kaydetti: “Toptan aldığımız için fiyat piyasaya göre biraz düşük ama geçen yıla kıyasla sadece ette yüzde 100'den fazla bir artış var. Düğün salonu işletenlerin kira maliyetleri aşırı oranda arttı. Usta ve işçi maliyetleri inanılmaz yükseldi. Bin kişilik bir düğüne yemek yapmaya gelecek usta 8-10 bin liradan aşağı gelmez. Elektrik, ısınma giderlerimiz arttı. Su faturalarımız kabardı. Yani düğün salonu işletmecilerinin de zorda olduğunun bilinmesi gerekir. Kimse istemez fiyatların bu kadar pahalı olmasını ancak şartlar ortada.”

GELENEKSEL KONYA DÜĞÜN PİLAVI NEDİR?

Geleneksel Konya düğün pilavı, düğün sahibi tarafından davete icap edenlere verilen ikramın genel adıdır. Konya'da düğünlerde yemek verme adetine 'pilav döktürme' denilir. Düğüne davetli olanlar, önce bir masaya oturur. Masada genellikle 10 kişi olur. Sandalyeler dolmadan ikrama başlanılmaz. Sayı tamamlandıktan sonra davetlilere önce 2 büyük kase yoğurt çorbası verilir. Herkes aynı kaseden çorbasını yer. Ardından davetlilere pirinç pilavı üzerinde kavurma olan tabak yani düğün pilavı ikram edilir. O sırada masada soğuk zerde de yer alır. Ardından sıcak bamya çorbası getirilir. Son olarak irmik helvası ikramı yapılır. Yemek bittikten sonra masada bir kişi yemek duası eder ve hep birlikte kalkılır.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum