Konya'da pazarda fiyatlar düştü! Vatandaş sevindi

Konya'da pazarda fiyatlar düştü! Vatandaş sevindi
Ramazan Bayramına bir gün kala Konya'da alışveriş hareketliliği arttı. Gelen misafirlerine yemek yapacak olan vatandaşlar pazar ve marketlerin yolunu tuttu. Havanın ısınmasıyla birlikte pazarın ateşi de düştü

Mübarek Ramazan ayı bitiyor. Konyalıları bayram heyecanı sardı. Çarşıya pazara akın eden vatandaşlar ihtiyaçlarını giderdi. Marketlere göre daha hesaplı olması dolayısıyla vatandaş semt pazarlarına akın etti. Misafirlerine çeşit çeşit yemek yapacak olanlar ihtiyaçlarını karşıladı. Önceki haftalara kıyasla pazar fiyatları düşük olsa da alım gücü azalan vatandaş fiyatları hala yüksek buluyor.

5-1-3.jpg

ÇİFTÇİYİ DE DÜŞÜNMEK LAZIM

Konya Perşembe Pazarı esnaflarından Adem Akar, son dönemde artan fiyatlar ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Fiyatların uygun olup olmamasının artık bir anlam taşımadığını belirten Akar, insanların yalnızca kendi ceplerini düşündüğünü ifade etti. "Herkes kendi cebini düşünüyor ama biraz da çiftçiyi düşünmek lazım" diyen Akar, tarım emekçilerinin büyük zorluklar yaşadığını vurguladı. "Adam ekiyor, bakıyor, gecesini gündüzüne katıyor ama millet ‘Çok pahalı, daha ucuza almalıyız’ diyor. Devalüasyon geçirdik, ucuz diye bir şey kalmadı." sözleriyle tarım sektörünün ekonomik baskılar altında ezildiğine dikkat çekti. Domates fiyatlarına da değinen Akar, "Ev kiraları 20 bin ile 40 bin lira arasında olmuş. Domates 20 liraya satılıyor, çok mu yani? Bedava mı olacak? Domatesin hakkı 70 lira, marulun 20-25 liraya satılıyor. Çiftçi bundan ne kazanacak? Yazık, günah yani. Allah adamı taş yapar" ifadelerini kullandı. Emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Akar, siyasi tercihler konusunda da sert eleştirilerde bulundu. "Evet, emekli 13-14 bin lira maaş alıyor, evet çok düşük, ağlıyorlar ama sandık önlerine gelince yine Erdoğan’a oy atıyorlar. Değiştirsinler o zaman" diyerek tepkisini dile getirdi.

VATANDAŞ CEBİNİ DÜŞÜNÜYOR

Konya Perşembe Pazarı esnaflarından İbrahim Güney, vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve artık insanların eskisi gibi alışveriş yapamadığını ifade etti. Fiyatların pahalı olup olmadığının bile anlamını yitirdiğini belirten Güney, "Millet eskisi gibi yiyemiyor. Herkes gram hesabı yapıyor. Eskiden '10 kilo, 5 kilo ver' diyen müşteri şimdi cebine bakarak alıyor" dedi. Marul, maydanoz gibi sebzelerin fiyatları hakkında konuşan Güney, "30 liraya marul satıyoruz ama vatandaş alamıyor. 10 liraya maydanoz var, '5 liralık yok mu?' diye soruyorlar. İnsanlar artık en temel gıdaları bile düşünerek alıyor" sözleriyle vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıya dikkat çekti. Pazarda yaşadığı bir olayı da anlatan Güney, "Bir kadına 5 liralık sarımsak verdim, 'Yoğurt alacağım, param yok' dedi. Şimdi ne diyeyim? Halk da haklı. Sonuçta biz de esnafız, elimizden geldiğince bölüp, kesip yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu. Sebze ve meyve fiyatlarına da değinen Güney, "Tere, roka, maydanoz, ekşi ot 15 TL, semizotu 20 TL, limon 40 TL, ıspanak 30 TL, pırasa 40 TL, turp 50 TL, havuç 25 TL, marul 30 TL" diyerek mevcut fiyatları paylaştı. Güney, sözlerini "Allah devletimizin yardımcısı olsun, milletimize yardım etsin." diyerek tamamladı.

KONYA’DA BALIK KÜLTÜRÜ YOK

Konya'da uzun yıllardır balıkçılık yapan Şerafettin Oraç, şehirde balık tüketiminin oldukça düşük olduğunu ve Konyalıların balık yeme kültürüne sahip olmadığını ifade etti. "Tavuk ve kırmızı etten daha ucuz olmasına rağmen, besin değeri olarak çok daha yüksek. Ama maalesef Konyalı balık yemiyor" dedi. Konyalıların genellikle hamur işi ve et yemeklerine yöneldiğini belirten Oraç, "Konyalı balık yemesini bilmiyor. Adam balığın ne olduğunu bilmiyor. Etliekmek, börek, hamur işi yiyorlar. Balık kültürü yok" sözleriyle şehirde balığa olan ilgisizliği dile getirdi. Balık sezonunun kapanış tarihine de değinen Oraç, "Nisan’ın 15’inde balık sezonu kapanır" diyerek av sezonunun sona ereceğini hatırlattı. Güncel balık fiyatları hakkında da bilgi veren Oraç, "Sarı kanat 200 TL, deniz levreği 350 TL, alabalık 220 TL, sazan 80 TL" diyerek fiyatların makul olduğunu ancak yine de balığa ilginin düşük kaldığını belirtti.

SEMT PAZARLARINDAKİ FİYATLAR İSE ŞÖYLE

Domates: 20-40 TL
Salatalık: 60 TL
Patlıcan: 40-60 TL
Kabak: 60 TL
Kıl biber: 100 TL
Kapya biber: 60 TL
Sivri biber: 80 TL
Köy biberi: 60 TL
Limon: 40 TL
Marul: 20-40 TL
Ispanak: 30 TL
Pırasa: 40 TL
Kuru soğan: 20-30TL
Patates: 25 TL
Sarımsak: 200 TL
Havuç: 25 TL
Turp: 50 TL
Kırmızı lahana: 70 TL
Beyaz lahana: 30 TL
Kereviz: 50 TL
Pancar: 40 TL
Elma: 35 TL
Mandalina: 25 TL
Portakal: 25 TL
Nar: 35 TL
Greyfurt: 25 TL
Muz: 70 TL

Kaynak:Mesut Turan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum