Konya'da olabilecek en büyük depremin şiddeti açıklandı!

Konya'da olabilecek en büyük depremin şiddeti açıklandı!

Konya'da korkutan depremin ardından oluşabilecek en şiddetli depremi uzman isim açıkladı.

Konya’da önceki akşam meydana gelen deprem, tarihe şehir merkezindeki büyüklüğü en fazla olan sarsıntı olarak geçti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Konya'nın Selçuklu ilçesi olan, saat 18.06'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntının 7,24 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

sag-ustteki-carpi-isareti-deprem-yuzey-odaginin-yaklasik-yeri.jpeg

YIKICI OLABİLİR, BİNA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

Depremin ardından, Konya Valiliği'nin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "İlimiz Selçuklu İlçesinde saat 18.06 sıralarında 5.0 şiddetinde deprem meydana gelmiş olup, herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmamıştır. Saha taraması devam etmektedir. Depremi hisseden hemşerilerimize geçmiş olsun."
AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun ise, “Şu ana kadar olumsuz bir ihbar ulaşmadı. Saha taraması çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinden yapılan açıklamada da AKOM ekiplerine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığı kaydedildi. Deprem kuşağının tam ortasında yer alan Türkiye'nin, her ilinde uzun kısa birçok aktif fay bulunuyor. Bu faylarda meydana gelen olası depremlerde onlarca belki yüzlerce insan hayatını kaybederken, maddi kayıplar da ağır oluyor. Bu fayların ne zaman harekete geçeceği bilinmediği için sürekli uyarılar yapılarak, 'Yapıların gelişigüzel değil, deprem gerçeği göz önüne alınarak' yapılması talep ediliyor. Konya'da da 6 ile 6 buçuk şiddetinde deprem üretecek fay hatları bulunuyor. Konya, her ne kadar depremsellik açısından en güvenilir şehirlerarasında yer alsa, şehrin farklı noktalarındaki fayların harekete geçmesiyle yaşanacak bir depremin yıkıcı özelliğinin olmasının da akıllardan çıkarılmaması gerekiyor.

aa-20230801-31818121-31818120-konyada-5-buyuklugunde-deprem.jpg

AKTİF FAY HATLARI TEHDİT OLUŞTURUYOR

KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, fayın uzantısını şu şekilde açıkladı: “Konya bölgesinde aktif veya potansiyel olarak aktif önemli uzunluklarda faylar bulunmaktadır. Bu faylar çevre il ve ilçeler için potansiyel açıdan tehdit oluşturur. Ancak, bilinen tarihsel dönem içinde son 500 yılda bu faylara bağlı olarak gelişmiş yıkıcı depremler oldukça nadirdir. Bu durum ana olarak, söz konusu fayların oluşturduğu depremlerin tekrarlanma aralıklarının oldukça uzun (yüz yıllar veya bin yıllar) olmasından kaynaklanmaktadır. Bu özelliği ile Konya bölgesi deprem riski açısından Türkiye’nin en az risk taşıyan bölgelerinden biri olduğu deprem tekrarlanma aralığının çok geniş olması ile açıktır. Ancak bu Konya’da hiçbir zaman yıkıcı deprem olmaz anlamına gelmemektedir.

4-2-1.jpg

Konya grabenini çevreleyen fayların yukarıda değinilen tektonik özellikleri yörenin, Konya fay zonunun oluşturabileceği 6-6.5 büyüklüğünde bir depremden etkilenebileceğini göstermektedir. Ayrıca Konya Fay zonu hareket etmezse bile bölgede önemli uzunluklara varan Akşehir fayı, Tuz gölü fayı ve Ecemiş fayı gibi faylar bulunmaktadır. Bu fayların hareketlerinin de Konya ovasını etkileyebileceği gözden ırak tutulmamalıdır. Özellikle bu faylardan Akşehir fayına paralel faylar Konya batısına kadar uzanmaktadır Akşehir fayı ortalama olarak 25 yılda bir defa büyüklüğü 6’ya varan depremler oluşturur). Bu fayın Konya’ya yaklaşık 100 km uzaklıktaki kesimlerinin kırılmasının oluşturduğu depremler Konya il merkezini az da olsa etkilemiştir. Bu fayın Konya’ya daha yakın kesimlerinin önümüzdeki yıllarda kırılmasına bağlı olarak oluşacak depremlerin ova içindeki özellikle çok katlı yapılarda (malzeme büyütmesi ve rezonans nedeniyle) ciddi hasarlar oluşturabileceği düşünülmelidir. 6 Şubat depremlerinin gösterdiği bir olguda alüviyal zemin üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin büyük depremlerden 300-400 km uzakta olsalar bile etkilenebilecekleridir. Bu açıdan Konya ili için diğer bir tehdit 8 ve 8 den daha büyük deprem üretme potansiyeli olan Kıbrıs yayıdır. Dünya’da oluşan depremlerden çıkarılan sonuçlar, deprem odağından yüzlerce kilometre uzaklıkta olsalar bile, alüviyal zemin üzerinde yapılan çok katlı binaların depremlerden zarar gördüklerini ve yıkıldıklarını göstermiştir.”

6-6,5 DEPREM ÜRETEN FAYLARA SAHİPİZ

“Konya'nın güvenilir şehirler arasında yer alması, Konya'da hiçbir zaman deprem olmayacak anlamı taşımamalıdır” uyarısında bulunan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “Konya'nın yıkıcı depremler için en az riskli bir yer olması, burada deprem olmayacağı anlamına gelmez. Bunu daha öncede söyledik” ifadelerini kullandı

Eren, “Konya fay zonunun kuzeydoğu kesiminde oluşmuş bir deprem. Bu bölüm diri fay haritasında yok. Ancak bizim 2000’li yıllardan beri yaptığımız haritalarda var. Deprem Odak mekanizması çözümleri depremin KKD Gidişli bir normal fay üzerinde oluştuğunu gösteriyor. Yani deprem Konya fay zonunun Kuzeydoğu bölümünde oluşmuş bir deprem. 10-11 Eylül 2009 depremleri de bu fayın daha güneydeki kesiminde oluşmuş depremlerdi Bu fay zonu, yerleşim yerinin hemen batısında Çaltı doğusu, Yukarı Pınarbaşı,500 Evler ile Dikmeli arasından geçmekte (batıdaki dağların yamacından kuzey-güney yönünde) ve bu kesimde yaklaşık 50 kilometrelik bir uzunlukta izlenmektedir. Bu fay hattı tek bir faydan değil, birbirine paralel olarak yönlenmiş değişik uzunluklardaki bölümlerden oluşmuştur. Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönem içinde yıkıcı bir deprem kaydedilmemiştir. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında, oluşma ihtimali az da olsa 6-6,5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır” diye konuştu. Yani Konya'da olabilecek en büyük depremin şiddeti 6,5.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.