Konya'da okulların kantin tarifesi belli oldu! Beslenme çantası zor doluyor

Konya'da okulların kantin tarifesi belli oldu! Beslenme çantası zor doluyor

Ekonomik şartlar, okulların açılmasıyla birlikte masrafları artan velileri çocuklarının beslenme çantasından kısma durumuna getirdi. Ekonomist Erdal Özel, “Beslenme çantası boş kalmıyor ama besin değeri çok düşük olan yiyecekler konuluyor” dedi

Türkiye, yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Asgari ücret ve emekli maaşları açlık sınırlarının altında kalırken, çocukların okullarda yeterli ve dengeli beslenme ihtiyacı karşılanamıyor. Aileler, beslenme çantaları için maaşlarından büyük bir pay ayırmak zorunda kalıyor. Asgari ücretle yaşayan aileler için bu durum büyük bir ekonomik zorluk anlamına geliyor. En basit gıda ürünlerinin fiyatları bile hızla artıyor. Öğrencilerin beslenme çantalarına konulabilecek bir adet muzun ortalama fiyatı 10-15 TL, bir adet elmanın fiyatı 8.23 TL, 200 ml sütün fiyatı ise 9 TL'ye denk geliyor. Beslenme çantasına eklenen en sıradan sandviçin maliyeti bile 15 TL'yi geçiyor. Bir simit ise 9-10 TL'ye kadar çıkıyor. Yeni eğitim sezonunda, aileler kırtasiye ve beslenme çantaları için ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemle karşı karşıya kalıyor. Beslenme çantalarını doldurmak, veliler için büyük bir mücadele haline geliyor.

3-2-erdal-ozel.jpg

İNSANLAR ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDEN KISAR DURUMA DÜŞTÜ!

Ekonomist Erdal Özel, enflasyon ortamında her şeyin fiyatının arttığına dikkat çekti. Fiyatlar artarken, vatandaşın gelirinin ve alım gücünün düştüğünü belirten Özel, “Çocuk okutmak gerçekten zor. Ciddi bir maliyete katlanmak gerekir. Bütçeleri sarsıyor” dedi. “Yakın zamana kadar gelirler yetmese de insanlar kredilerle durumu idare ediyordu. Şu an için bu durum da ortadan kalktı” diyen Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Asgari ücret, 11 bin 400. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 40 bin TL. İnsanlar, çocuklarının beslenme çantalarından kısar vaziyete düştü. Gerçekten çok üzücü. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. İyi bir eğitim almaları kadar, iyi beslenmeleri de önemli. Meyve, kuruyemiş, et, ve gerekli gıdaların beslenme çantasında yer alması gerekir. Bu ekonomik şartlarda beslenme çantasını doldurabilmek zor. Beslenme çantası boş kalmıyor ama besin değeri çok düşük olan yiyecekler konuluyor. Eğitim masrafları veliler adına gerçekten çok yüksek. Devlet kitapları yetersiz kalıyor. Ek kitaplar alınıyor. Servis ücretleri de ortada. En kısa mesafe bin TL. Kırtasiye masrafları cep yakıyor.”

KONYA'DA OKULLARDA KANTİN TARİFESİ

Döner: 27 TL
Köfte: 25 TL
Patatesli-köfte: 30 TL
Tost: 22 TL
Sebzeli-karışık tost: 30 TL
Ekmek arası patates: 20 TL
Pizza tost: 22 TL
Makarna: 18 TL
Sandviç: 20 TL
Ekmek arası sote: 30 TL
Sosis ekmek: 22 TL
Sosis+patates ekmek: 30 TL
Simit: 9 TL
Su: 4 TL
Ayran: 7 TL
Çay: 5 TL
Sıcak çikolata: 10 TL
Meyveli soda: 8 TL
Soğuk çay: 15 TL
Gazoz: 10 TL
Meyveli-sade süt: 9 TL

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum