Konya'da meşhur çarşının en eski esnafı ekonomik krize yenik düştü

Konya'da meşhur çarşının en eski esnafı ekonomik krize yenik düştü

Ekonomik kriz en çok bu sektörü etkiledi. Konya'da meşhur çarşının en eski esnaflarından birisi krize dayanamayıp dükkanını kapattı.

Konya'nın 31 yıllık kitapçılarından olan Nüve Kitabevi, ekonomik gidişattan dolayı Rampalı Çarşı içindeki dükkânını kapattı. İşletme Sahibi İsmail Çalışkan ise kısa süre önce Merhaba Gazetesi'ne “Bu kadar dayanabildik, biz de üzgünüz” demişti.

adsiz-007.jpg

2018 yılından bu yana olumsuz etkisini gösteren ekonomik kriz, sektörleri bir bir vuruyor. Kimi işletmeler küçülmeye giderken, kimileri de kepenk indiriyor. Kepenk indiren esnaflara bir yenisi daha eklendi. Konya'nın kültürel hayatına ciddi katkılar sunan, 31 yıldır 'Nüve Kitabevi' adıyla okurlara farklı kitap çeşitleri sunan, aranıp da bulunamayan kitapların satıldığı yer olarak bilinen Nüve Kitapevi, ekonomik gerekçelerden ötürü satış mağazasını kapatma kararı almıştı. Bu karar, Konya'daki birçok kitapseveri derin üzüntüye boğdu. Nüve Kitabevi, yaptığı yüzde 50 indirim kampanyasının son bulmasıyla birlikte dükkana kilidi vurdu.

KARARI AĞUSTOS AYINDA DUYURMUŞLARDI

Nüve Kitabevi İşletme Sahibi İsmail Çalışkan, 38 yıldır sektörde hizmet verdiğini söyledi. Bu süre içinde Konya'nın kültürüne ciddi katkılar sunduklarını belirten Çalışkan, “Son yıllarda ülkemizin içinde bulunduğu koşullar dolayısıyla bu ay sonu mağazacılık hizmetimizi sonlandırıyoruz” dedi. 16 yıl Zafer'de 15 yıldır da Rampalı Çarşı'da kitap sattıklarını dile getiren Çalışkan, “Üzgünüm. Biz, sadece kitap satmaya yönelik faaliyet yapmıyorduk. Nüve Kültür Merkezi'nin ilk 15 yılı sadece kültürel faaliyetlerle geçiyordu. Konya ve ulusal basın bu anlamda bizi o dönemlerde gayet iyi takip ediyordu. Okurdan uzaklaşmak, insansız bir hava sahasına dönmek, bizi üzüyor ama gelinen koşullar dolayısıyla da mantık dairesinde düşündüğümüzde böyle olması gerektiğini şu an için savunmak durumunda kalıyoruz” şeklinde konuşmuştu.

adsiz-008.jpg

SOMUT OLARAK ARTIK BİR YERDE DEĞİLLER

İş yeri giderlerinin çok arttığının altını çizen İsmail Çalışkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2018 yılından bu yana ekonomik anlamda her sektör büyük bir zorluk çekiyor. Daha sonra pandemi geldi. O süreçte 6 buçuk ay dükkanlarımız kapalı kaldı. Kimseden de 1 kuruş destek görmedik. Sonuç bu.
Kapatacağımızı duyan kültür ve sanat camiası, üzüntülerini dile getirdi. Onlardan kopmayacağız. Sadece somut olarak bir yerde olmayacağız artık. Online satış yapacağız. Türkiye ve Konya koşullarına 30 yıl dayanabildik.Ben, bize maddi ve manevi destek veren tüm okurlarımıza teşekkür ediyorum ve 'Hoşçakalın' diyorum.”

TÜRKİYE'DE OKUMA SEVİYESİ ÇOK DÜŞÜK

“Sadece okura hitap ediyoruz biz” diyen Nüve Kitabevi İşletme Sahibi İsmail Çalışkan, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Türkiye'de okuma seviyesinin çok düşük olduğu bir durum söz konusu. 'Sadece okura hitap ediyoruz biz' dedim ya. Tıp ve hukuk haricinde bütün yayınları mağazamızda satıyorduk. 30 yıldır böyleydi. Bu konuda çok mütevazi olamayacağım. Türkiye'de somut olarak bu kadar çeşit kitabı bir arada bulunduran ikinci bir yek yok, olmaz. Dünyadaki bütün kutsal kitapları, hangi dine mensup olursa olsun gelip talep ederse bir vatandaş temin ettik. Dükkânı kapatacağımız son güne kadar indirimli satış yaptık. 14-31 Ağustos tarihleri arasında tüm kitaplarda yüzde 50 indirime gittik.”

DÜKKANA 'ÖZÜR DİLERİZ' PANOSU ASILMIŞTI

Ayrıca Nüve Kitabevi İşletme Sahibi İsmail Çalışkan tarafından Rampalı Çarşı içindeki dükkâna da kocaman bir yazı panosu asılmıştı. Asılı olan panoda şu ifadeler yer almıştı: “Son dönemde döviz endeksli fiyat artışlarından dolayı, kitapların üzerinde bulunan fiyatların, cüzi bir kısmı güncellenmiş olabilir. Kitaplar, sistemimizde güncel fiyatlardan işlem gördüğü için, yaşanabilecek küçük sıkıntılardan dolayı özür dileriz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum