Konya'da kurbanlık fiyatları arttı

Konya'da kurbanlık fiyatları arttı

Kurban pazarlarında hareketlilik başladı. Kurbanlık almak isteyenler pazarlara akın ediyor. Fiyatlar ise dudak uçuklatıyor. En ucuz kurbanlık düve 5 bin lira. Pazarda araba fiyatına kurbanlık bile var

Konya'nın farklı noktalarında yaklaşan bayram dolayısıyla çok sayıda kurban pazarı kuruldu. Vatandaş bugünlerde kurbanlık almak için pazarlara akın ediyor. Bosna Hersek Mahallesi Aliye İzzet Begoviç Caddesi üzerinde açılan kurban pazarını her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor. Pazara Doğu illerinden ve ilçelerden getirilen yüzlerce küçükbaş ve büyükbaş sahibini bekliyor. Bazı şanslı üreticiler, kısa sürede elinde malın yarısını satarken, bazıları  henüz satış yapamadı.

PAZARDA EN UCUZ DÜVE 4 BİN LİRA

Kurban fiyatları ise cep yakıyor. Pazardaki en ucuz düve 5 bin lira. En pahalı erkek tosunun fiyatı ise 13 bin lira. Pazarda araba fiyatına kurbanlık var. Küçükbaş koyun ve keçilerin fiyatı ise 400 ila bin lira arasında değişiyor. Bazı kurbanlıklar ayakta satılırken, kilo ile satılan hayvanlar da var. Büyükbaş düvenin kilo fiyatı ise 16 ila 17 lira arasında değişiyor. Vatandaş kurban fiyatlarını pahalı buldu. Ayrıca pazar yerinde hayvanların gebelik testi ve yaş kontrolü yapılıyor. Vatandaşa ücretsiz veterinerlik hizmeti de sunuluyor.

ARABASINI TAKAS ETMEK İSTEDİ

Karslı hayvan yetiştiricisi Musa Adıgüzel, her yıl Konya'da açılan pazarlara mal getiriyor. Yetiştirdiği erkek tosunları satışa sunan Adıgüzel, pazardaki en pahalı büyükbaşın kendisinde olduğunu söyledi. Pazarda hareketliliğin başladığını belirten Adıgüzel, "Satışa sunduğumuz kurbanlıkların fiyatı 12-13 bin lira. 4 gün önce pazara geldim. Şimdiden birkaç tane sattım. Bir vatandaş 13 bin liralık kurbanlığı, 1992 model Doğan marka aracıyla takas etmek istedi. Arabası 9 bin lira ediyor. Arabanın üzerinde 4 bin lira verecekti. Daha sonra pazarlığımız olmadı, anlaşamadık" dedi.  

FİYATLARDA YÜZDE 20-30 ARTIŞ VAR

Her yıl Konya'daki pazarlara Erzurum'dan büyükbaş hayvan getiren Emrah Baktemur da, geçen yıla oranla kurban fiyatlarında yüzde 20-30 civarında bir artışın olduğunu söyledi. Kurbanlıkların bu yıl biraz tuzlu olduğunu dile getiren Baktemur, "Geçen yıl yine aynı pazarda 8-9 bin liradan sattığımız 700-800 kiloluk bir erkek tosunu bu yıl 10-11 liradan satıyoruz. Artık 3 bin liraya buzağı bile alamıyoruz. Satışlar şu an iyi. 8 büyükbaştan 6'sını sattım. Birkaç güne 7-8 adet büyükbaş daha getireceğiz" açıklamasında bulundu.

FİYATLARI DUYUNCA ŞAŞIRIYORLAR

Pazara koyun ve keçi getiren Gencay Yılmaz isimli üretici ise, "Küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 400 ila 700 lira arasında değişiyor. 900 ve bin liraya satılan küçükbaşlar da var. Fiyatlarda gözle görülür bir artış var. Piyasadan haberi olmayanlar, fiyatları duyunca şaşırıyor. Evdeki hesap çarşıya uymuyor. Geçen yıl küçükbaşın kilosu 13 liraydı. Bu yıl bu rakam 14-15 liraya çıktı. Dolayısıyla kurbanlıklar bu yıl biraz pahalı" sözlerini kullandı.

KURBANLIKLAR GÜNEŞTEN RAHATSIZ

Son olarak pazar yerinin sıkıntılı olduğunu dile getiren Hüseyin Aktaş da, "Pazar yeri şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Herkes rahat şekilde pazara gelemiyor. Ayrıca pazarın yeri çukurda. Bu nedenle pazar çok güneş alıyor. Sıcak nedeniyle hayvanlar rahatsız oluyor. Belediye yetkilileri kurban yerlerini belirlerken, üreticilerden de görüş alsın" tavsiyesinde bulundu.

KERİM ATICI  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.