Konya'da koyunlar kırkılmaya başlandı

Konya'da koyunlar kırkılmaya başlandı

Konya'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte koyunların yünleri de kırkılmaya başlandı.

Konya'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte koyunların yünleri de kırkılmaya başlandı.
Beyşehir ilçesine bağlı Gönen köyünde köy muhtarlığı tarafından kurulan koyun çiftliğinde yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte koyunların yünleri kırkılmaya başlandı. Koyunların yünlerinin kırkılmasının yanı sıra, ayak tırnak bakımları da çiftlikte büyük bir özenle yapılıyor. 55 yaşındaki çiftlik çalışanı Hatice Korucu, koyun kırkma çalışmalarında bu işin ustalarına yardımcı olurken, yaptığı işin zor olmadığını belirterek kadınlara tavsiye etti. Korucu, Gönen Köyü Koyun Çiftliği’nin kurulması ile eşiyle 4 yıldır birlikte çalıştıklarını belirterek, “Bu çiftlikte çobanlık yapan eşimle birlikçe çalışıyorum. 24 saatimizin geçtiği çiftlikte doğumlara, hasta hayvanlara bakıyoruz. Burada binin üzerinde hayvan var. Erkek kuzularımız var. Şimdi ise koyunları kırkıyorum. Eskiden makasla kırkardık, şimdi ise cereyanlı makinelerle bu işi yapıyoruz. Çok kolay iş. Koyunların önce bacaklarını bağlıyoruz. Ardından yünlerini alıyoruz” dedi.
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte hayvanların rahatlaması için bu işi yaptıklarını belirten Korucu, “Hayvanlar dağa çıkacak, orada rahat etsinler diye kırkıyoruz. Bende astım hastalığı vardı. Geldiğimde yürüyemez, oturup kalkamazdım. Burada çalışmaya başlayınca, havası, suyu da iyi geldi. Şu an yaptığım işi büyük bir zevkle yapıyorum. Tüm hanımlara da tavsiye ediyorum. İşsiz gezmesinler, bu tür işlere de yönelsinler” şeklinde konuştu.
Hatice Korucu’nun çiftlikte çobanlık yapan eşi Mehmet Korucu ise, gününün büyük bölümünün sürünün başında geçtiğini belirterek, “Akşam da gelip bakımlarını yapıyorum. Hastalıklarını takip ediyorum. Eşim ise bana yardımcı oluyor. Zaman zaman o da benimle beraber sürüye çıkıyor. Çok memnunum böyle bir eşe sahip olduğum için. Hastalığına da bu işler ve buranın havası iyi geldi” dedi.
Gönen Köyü Çiftliği’nin kurucusu Köy Muhtarı Mehmet Ali Gökler de, yaz mevsimiyle beraber tabiatta tüm haşeratın uyandığını belirterek, “Doğadaki bit, pire ve kene gibi parazitler bu hayvanların yünlerinin arasında yuva buluyorlar. Bu durum da hastalık kapmasına sebep olabiliyor, kaşıntı, uyuz gibi rahatsızlıklar verebiliyor. O yüzden bunları kesinlikle tüylerinden, yünlerinden arındırmamız gerekiyor. Dolayısıyla yaz başlangıcında hayvan kırkımcıları ya da kuaförleri dediğimiz insanlar, çalışanlarımızın da yardımıyla bu hayvanların yünlerini yani kışlık elbiselerini üzerinden almak için hep beraber seferber oluyor. Böylece hayvanlarımız yaza kısa kollularıyla girip, hayatlarını devam ettiriyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.