Konya'da kiralar ilçelerde bile 10 bin liranın üstünde!

Konya'da kiralar ilçelerde bile 10 bin liranın üstünde!

Konya’da son bir hafta içinde kiralık konut fiyatları aşırı şekilde yükseldi. En ucuz evin kirası 9-10 bin TL'yi gördü. Bu daireler ise genelde 2+1. Kiraların yükselmesine gerekçe olarak da 'düğün sezonunun açılması' gösteriliyor

Asgari ücretin 17 bin, emekli maaşın 10 bin TL olduğu günümüzde Konya'da en ucuz kiralık dairenin fiyatı, 9-10 bin liradan başlıyor. Bu dairelerin büyük kısmı 2+1 olurken, 3+1 dairelerin fiyatı daha da yüksek oluyor. Konumuna, ulaşım araçlarına yakınlığına, yaşına ve iç dizaynına göre kiralık dairelerin fiyatı daha da artıyor. Otogar bölgesi ve Meram, Konya'da fiyatların en yüksek olduğu bölgelerin başında geliyor. Hayat pahalılığı altında ezilen Konyalılar, kira fiyatlarının bu denli yüksek olmasını 'vicdansızlık' olarak yorumluyor.

kira-54554.webp

1+1 DAİRELERİN FİYATI ORTALAMA 10 BİNE DAYANDI!

Konya'da 1+1 dairelerin fiyatı bile 7 bin 500- 8 bin TL'den başlıyor. Bazı stüdyo dairelerin kira bedeli için ilanlarda 11 bin TL yazılıyor. Selçuklu'da bazı yerlerde bu fiyat 13 bin TL'ye kadar yükselebiliyor. Eşyalı olup olmamasına göre 2+1 dairelerin kira ücreti de 9 ile 20 bin TL arasında değişiyor. Yaklaşık 1 yıl önce hak sahiplerine teslim edilen, Konya'da kiralık konut problemine az da olsa çözüm olan Ardıçlı TOKİ'de de kiralar zirveyi gördü. Kısa süre önce 8 bin civarında olan 2+1 daireler, 12 bin TL'den ilana koyuldu. Konya'nın ilçelerinde dahi 2+1 dairelerin 11 bin liradan ilana girdiği görüldü.

15 BİN LİRANIN ALTINDA 3+1 DAİRE NEREDEYSE KALMADI!

Piyasadaki bu yüksek rakamlar, vatandaşı barınma ihtiyacı noktasında çıkmaza sokuyor. Mutfak masrafını karşılamakta, faturalarını ödemekte zorlanan Konyalılar, kiraların yükselmesini de hayretle karşılıyor. Kiralık konut fiyatlarının özellikle son günlerde daha da artmasının nedeni merak edilirken, 3+1 daireler de 15 bin TL'den ilana koyulur oldu. Konya'da 15 bin TL'nin altında 3+1 daire tutmak neredeyse imkansız hale geldi. 15 bin liranın altında olan 3+1 dairelerin genellikle zemin kat, çok eski ve lokasyon yönüyle de zayıf olduğu görülüyor.

3-4.jpg

KEŞKE SADECE HER ŞEY KİRADAN İBARET OLSA!

Kiracılar için mesele sadece daireyi tutmakla kalmıyor. Tutulan kiralık daire için ev sahibine 1 kira bedeli oranında depozito ücreti, emlakçıya da depozito veriliyor. Bugün Konya'da eski binada, zemin katta, lokasyon olarak da iyi konumda olmayan orta halli bir daire için kiracının cebinden ortalama 45 bin TL para çıkıyor. Bu miktar da asgari ücretin yaklaşık 2,5 katı büyüklüğünde. Kiracılar, fahiş fiyat artışları karşısında, ölümü görüp, sıtmaya razı olduklarının altını çizerken, “Keşke sadece her şey kiradan ibaret olsa” diyor.

KONUT YOK, DÜĞÜN SEZONU AÇILDI, EV SAHİPLERİ ZORDA

Kiraların yükselmesine gerekçe olarak farklı sebepler gösteriliyor. Şehirde eskisi gibi yeni konut üretilmediği için kiralık konut problemi yaşandığı belirtiliyor. Bu durumun kira fiyatlarını yükselttiği söyleniyor. Talebin fazla olması, Konya'da düğün sezonunun açılması kiraları yükseltti. Ayrıca yüksek enflasyon karşısında ev sahiplerinin de ezilmesi, konut sahiplerini mecburi olarak kira artışına yöneltti. Konya'da önümüzdeki günlerde tayin hareketliliğinin yaşanmasıyla birlikte kiraların yeniden artması konusunda bir endişe yaşanıyor.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum