Konya'da "ihracat seferberliği eğitim programı" başladı

Konya'da "ihracat seferberliği eğitim programı" başladı
Türk sanayicisinin küresel rekabet gücünü artırma hedefiyle Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) düzenlenen, "KOBİ İhracat Seferberliği Konya Çevrimiçi Eğitim Programı" başladı.

KONYA (AA) -

Konya Valiliği teşvikiyle, TİM organizasyonunda ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) iş birliğiyle yapılan eğitim programının açılışı, Vali Vahdettin Özkan ve TİM Başkanı İsmail Gülle'nin çevrimiçi katılımıyla gerçekleştirildi.

Programda, firmaların nasıl ihracatçı olacağı, mevcut ihracatlarını nasıl geliştirebileceği, ihracata ilişkin desteklerden nasıl yararlanabileceği ve ihracat finansmanı gibi konular konuşuldu.

Vali Vahdettin Özkan, ülke ihracatını daha ileri safhalara taşımak için küresel düzeyde bir farkındalık oluşturmanın çok önemli olduğunu söyledi.

TİM'in küresel düzeyde rekabet gücünü temsil eden köklü bir kuruluş olduğunu belirten Özkan, valilik koordinasyonunda önemli hizmetler yürütüldüğünü ifade etti.

"Pandemiye rağmen yatırım teşvik belgesinde rekor kırdık"

Kentte, iki binin üzerinde ihracat yapan firma olduğu anımsatan Özkan, "Konya'da yatırım konusunda büyük bir iştah var. Pandemiye rağmen yatırım teşvik belgesinde rekor kırdık. Yakından takip ettiğimiz Konya Organize Sanayi Bölgesi 6'ncı kısım genişleme çalışmaları da devam ediyor. İmalat sanayisi ihracatının toplam ihracat içindeki payı çok önemli bir parametredir. Bu oranın %96 civarında olduğunun altını çizmek istiyorum." diye konuştu.

Konya Ticaret Odası tarafından MEVKA desteğiyle Dış Ticaret Merkezi kurulduğunu dile getiren Özkan, bu merkezin ihracatçılara önemli destekler vererek, üretim, yatırım, ihracatın artırılması ve iyileştirilmesi için iyi bir alt yapı oluştuğunu aktardı.

Vali Özkan, şunları kaydetti:

"İlimizin 1 milyar 240 milyon civarında da dış ticaret fazlası var. Bu da ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 235'e tekabül ediyor. İlimizden 170'den fazla ülkeye ihracat yapılmaktadır. ABD'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya gibi ülkelerin aralarında bulunduğu 22 Avrupa ülkesine dış ticaret fazlası vermektedir. Bu nitelikli bir üretimin ve ihracatın olduğunun göstergesidir."

Özkan, yaşanan kuraklığın ekonomiye etkisine değinen Özkan, "Sanayi ve ihracat kavramları tarım ekonomisiyle de iç içedir. Çiftçilerimize düşen sorumluluklar kadar sanayicilerimize ve ihracatçılarımıza da önemli görevler düşüyor. Oluşturduğumuz Kuraklık Eylem Planı’nın faaliyetlerinin icrasında koordinasyonu gerektiren alanlarda tüm tarafların destek vermelerini bekliyoruz." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.