Konya’da herkesin bildiği meşhur firmanın sucuğunda usulsüzlük! 450 gramı 164,90 TL’ydi

Konya’da herkesin bildiği meşhur firmanın sucuğunda usulsüzlük! 450 gramı 164,90 TL’ydi

Seydişehir’de üretim yapan SEYET Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ‘Seyet Küpe’ markalı piliç dilim sucuğunda uygunsuzluk tespit edildi.

15 Mayıs 2024 tarihinde sucuktan alınan numunelerde ‘mekanik ayrılmış kanatlı eti’ çıktı. Bu sucuğun kilogram fiyatı 366 TL’ydi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da ürünlere hile karıştıran firmaları bir bir açıklıyor. Konya’da 10’dan fazla firmanın bakanlığın listesinde yer aldığı biliniyor. 17 Ekim Perşembe günü bakanlığın resmi internet sitesinde Konya’dan bazı firmaların isimleri yine açıklandı. O firmalardan biri de Konya’nın Seydişehir ilçesinde üretim yapan SEYET Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi oldu. Firmanın ‘Seyet Küpe’ markasıyla ürettiği piliç dilim sucuğunda mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edildi. 15 Mayıs 2024 tarihinde alınan sucuk numunesinde uygunsuzluk görüldü. Kilosu 366 TL olan sucuk genelde 450 gram şeklinde satılıyordu. Onun fiyatı da 164,90 TL’ye geliyordu. Birçok markette satılan bu sucuk, internet üzerinden de sipariş ediliyordu.

1245.jpg

BAKANLIK LİSTEYE ADINI YAZDI!

17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü yer alıyor.

whatsapp-image-2024-10-20-at-11-34-24.jpeg

MEKANİK AYRILMIŞ KANATLI ETİ NE DEMEK?

Büyük parça etleri elle kemikten ayırdıktan sonra kemik üzerinde geriye kalan etler mekanik yolla makinalar yardımıyla ayrılıp salam, sosis, sucuk, döner ve burger gibi bir çok hazır et ürünlerine ilave edilmektedir.
Özellikle Avrupa da uygulanan pres sistemi vasıtasıyla kemikler üzerindeki kalan etler ile birlikte makina da yüksek basınç uygulaması ile et kemikten ayrılarak bir seri filtreden geçirilir. Bu aşamada özellikle kemik dokusu da zarar gördüğü için etlerde, elle ayrılmış ete nazaran daha fazla ufalanmış kemik partiküllerine, kemik iliğine, sinir dokusuna ve yağ oranına rastlanır. Bu elde edilen et ezmesi sağlık açısından bir sorun teşkil etmese de hem düşük kalitede hem de mikroplara daha meyilli bir karışım olarak biliniyor.
HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum