Konya'da hayvanlar kesime gidiyor: Et ithalatı çözüm değil!

Konya'da hayvanlar kesime gidiyor: Et ithalatı çözüm değil!

İthalatın Türkiye'de hiçbir zaman çözüm olmadığını söyleyen Veteriner Hekim, Besici M. Akif Soylu, “İthalat ile et fiyatı düşürülebilir. Ne kadar sürdürülebilir orası muamma. Sonra ne olacak? Fiyat, çok daha yükselecek” dedi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 500 bin baş besilik erkek sığır ithalatı için başvuruların başladığını duyurdu. Yılın başından beri fiyatları düşürmek için ithalata ağırlık verilirken geçtiğimiz günlerde de Et ve Süt Kurumu, Ramazan boyunca piyasaya sunulmak üzere 8 bin 500 ton karkas ve 40 bin baş da kesime hazır büyük baş hayvan alım sözleşmesi imzaladıklarını açıklamıştı. 2023'ün ilk ayından itibaren et fiyatlarını düşürmek için artırılan ithalat çalışmaları sürüyor. Et ve Süt Kurumu'nun ocak ayında yaptığı açıklamada sinyallerini verdiği ithalat çalışmalarında ramazan nedeniyle hızlanma yaşandı. En son 15 Ağustos’ta açılan ithalatta özel sektöre yaklaşık 300 bin baş ithalat izni verilmişti.

4-3-3.jpg

KONYA'DA HAYVANLAR KESİME GİDİYOR!

Karkas kesim fiyatı 180 liraya çıkarken, bu fiyattan hayvanını kestiren besici, Bakanlığın fiyat garantisi vermemesinden dolayı zarar ederim endişesi ile yerine hayvan koyamıyor. Kasapta ise kırmızı etin kilosu 300 lirayı geçti. Bundan dolayı besi çiftlikleri boşalırken bu durum ileride kesecek hayvan da bulunamayacağı anlamına geliyor. Besilik sığır ithalatının özel sektöre nasıl açılacağı merak edilirken, ithalatın sınırsız açılması durumunda ülke hayvancılığına büyük bir darbe vurmasından endişe ediliyor. Hayvancılığın en fazla geliştiği iller arasında yer alan Konya'da da hayvanlarını uzun bir zamandan bu yana kesime gönderiyor. Girdi maliyetleriyle baş edemeyen besici, büyükte bir belirsizlik yaşıyor.

BREZİLYA'DAN ANGUS, BRANGUS VE HEREFORD GELECEK

Konya'da bazı işletmeler, “Besilik canlı hayvan ithalatı ön başvuruları başlamıştır. Brezilya'dan angus, brangus hereford ırkı büyükbaş hayvan gelecektir. Bakanlığa başvurular 10.04.2023 tarihine kadar yapılabilmektedir. Alım talebi olanlar ilgili numara ile iletişime geçsin” yazısını paylaştı.

KAZANAN YİNE ARACILAR OLACAK!

Veteriner Hekim aynı zamanda da besici olan Mehmet Akif Soylu, “500 bin büyükbaş besilik ithalatına izin verildi. Kazanan yine yabancı besici ve aracılık yapanlar olacak” dedi. Soylu, “Besiciler, bu ülkenin öksüz ve yetim çocukları” sözlerini yineledi. Besicinin hak ettiği değeri görmediğini söyleyen Soylu, “Besiciler, üretime çok fazla emek veriyor ama az ilgi görüyor. Besiciler, bugün sadece borçlarını ödeyebiliyor, çoğunun elinde ekstra bir para kalmıyor. Besiciler yatırım yapamıyor. Türkiye'de bir tarım ve hayvancılık politikası yok. Yıllardır Türkiye'ye işin ehli tarım bakanı gelmedi. Bu işin ehli kişileri Tarım Bakanlığına çağırıp, 'sizin derdiniz, sıkıntınız, öneriniz ve isteğiniz ne' deselerdi bugün tarım ve hayvancılıkta bu noktada olmazdık. Tarım, Hayvan ve Orman Bakanlığı'nın ayrı ayrı olması gerekir. Devletin üreticiyi ayrı bir kategoride değerlendirmesi gerekir. Üreticiyi belli başlı bazı büyük firmalara mahkum etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

SEKTÖRDEKİ SORUNLAR EN AZ 3 YIL DAHA DEVAM EDER!

“Çözüm hiçbir zaman ithalat olmadı” diyen Veteriner Hekim Mehmet Akif Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 2 yıldır hayvancılık sektöründe çöküş var. Girdi maliyetleri afaki şekilde arttı. Hayvan sayımız azaldı. Damızlık hayvanlar kesildi. Yerli üretici bitirilecek. 300 kilo gelen bir dananın canlı kilosu, 5 dolardan alındı. İthalatla 500 bin hayvan için en az 750 milyon dolar para yurt dışına verildi. Zaten cari açığımız var. Ekonomik veriler ortada. Buna gerek var mıydı? Bu para kendi besicilerimize verilmeliydi. Sektördeki sorunlar azalırdı. İthalata ayrılan bu para, 2 yıl önce besicilerimize verilmeliydi. Bu acı, devam edecek. En az 3 yıl sektördeki sorunlar devam eder. İthalat ile et fiyatı düşürülebilir. Ne kadar sürdürülebilir orası muamma. Sonra ne olacak? Fiyat, çok daha yükselecek. İthalatın ateşi düşer düşmez, fiyatlar artacak. Tecrübemiz var. Sonuç itibarıyla yerli üretici bitirilecek. Türkiye, entegre tesislerin eline bırakıldı. Acı çekilecek.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum