Konya'da hava bu tarihe kadar ısınmıyor! Mevsimsel anormallik sürecek

Konya'da hava bu tarihe kadar ısınmıyor! Mevsimsel anormallik sürecek
İlkbahar yağışları Konya’da yüz güldürdü. Barajlardaki doluluk oranı arttı. Mevsimlerin ise dengesi değişti. NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, “Mevsimsel anormallikler devam edecek” dedi

Konya'da etkili olan yağışlar, ovaya can suyu olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık endişesi, bu yıl nisan ve mayıs aylarında yaşanmadı. Gerek nisan gerekse de mayıs ayında Konya'ya yeteri oranda yağış düştü. Hatta bazı noktalarda aşırı yağış, sele neden oldu. Yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı arttı. Mayıs ayının bitmesine 1 hafta kala hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyretmiyor. Mevsimsel değişim sürüyor.

1.jpg

GENEL DOLULUK 1 AYDA YÜZDE 34,50'DEN YÜZDE 44'E YÜKSELDİ

Altınapa Barajı'nda Nisan ayı başında 14 milyon 635 bin ton su bulunuyordu. Bağbaşı Barajı'nda ise, Mart ayının sonunda su miktarı 45 milyon 626 bin metreküp olmuştu. Nisan ayında Altınapa Barajı'nda doluluk oranı yüzde 46, Bağbaşı Barajı'nda ise yüzde 23'tü. Konya'da barajların genel doluluk oranı da yüzde 34,50 civarındaydı. Konya'daki barajların genel doluluk oranı 1 ay içinde yüzde 34,50'den, yüzde 44'e çıktı. Altınapa Barajı'nda doluluk oranı mayıs ayında yüzde 46'dan yüzde 64'e çıktı. Bağbaşı Barajı'nda da doluluk oranı yüzde 24'e ulaştı.

MART AYINDA OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK ALARMI VERİLMİŞTİ

Mart ayının başında Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritasını yayınlanmıştı. Haritaya göre Konya il sınırlarının tamamı için olağanüstü kuraklık alarmı verilmişti. Tüm dünyayı etkileyen kuraklık seviyesi en çok Türkiye’de hissedilmeye başlandı. Türkiye’deki kuraklığın da en üst seviyelere ulaştığı alanlar arasında Orta Anadolu, Marmara, Adana bölümü ve Doğu Anadolu bölümü için olağanüstü kuraklık alarmı verilmişti.

2.jpeg

MEVSİMLERDE 1 AY GECİKME YAŞANIYOR

NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, mayıs ayının yağmur alan bir ay olduğunu, yağışların ise genelde Kırkikindi şeklinde düştüğünü hatırlattı. “Öğle sonuna kadar hava sıcak olur, yağış da öğleden sonra saat 14.00-15.00 gibi düşerdi” diyen Pınar, “Bildiğimiz karasal iklim özelliklerinin anormal hava olaylarına evrildiği bir zaman dilimini yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Her yıl bu evrilmenin ve sonuçlarının daha fazla hissedildiğini kaydeden Pınar, daha sonra şunları söyledi: “Yağışlar normal değil. Sonbahar ayında düşen yağışlara benzer yağışlar var. Hasat zamanında istenen sıcaklıklar oluşmuyor. Yağışlar faydalı ama hava sıcaklıkları Konya'da kalorifer yaktırmaya devam ettirecek cinsten. Bitkiler üşüyor. Üşümese bile olgunlaşması için gereken sıcaklığı bulamıyor. Haziran ayının ilk haftalarında da yağışlar bu şekilde devam edebilir. Yaz daha gelmedi. Mevsimlerde 1 ay gecikme var. İki kutuplu bir mevsim dengesine dönülüyor. Belirgin bir kış ve yaz daha dar bahar ayları yaşanıyor, yaşanacak. Gidişat, bunu gösteriyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum